Επιστήμονες στην Καλιφόρνια πραγματοποίησαν την πρώτη μεταμόσχευση ουροδόχου κύστης στον κόσμο, προσφέροντας ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς που ζουν με θανατηφόρα ανεπάρκεια οργάνων. Ο 41χρονος ασθενής είχε υποβληθεί σε αφαίρεση της ουροδόχου κύστης και των δύο νεφρών λόγω καρκίνου και τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας. Ο Όσκαρ Λαρραϊνζάρ, πατέρας τεσσάρων παιδιών, κατάφερε να σταματήσει την αιμοκάθαρση – αν και η επέμβαση συνοδεύεται από σημαντικούς βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους και αβεβαιότητες.
Η μεταμόσχευση, που έγινε στις αρχές Μαΐου, πραγματοποιήθηκε από δύο χειρουργούς που εργάζονταν επί χρόνια στην ανάπτυξη της τεχνικής. Η διαδικασία περιλάμβανε μεταμόσχευση ενός νεφρού και μιας ουροδόχου κύστης από ανθρώπινο δότη.
«Αυτή η επέμβαση αποτελεί ιστορική στιγμή στην ιατρική και αναμένεται να επηρεάσει τον τρόπο διαχείρισης ασθενών με μη λειτουργικές κύστεις τελικού σταδίου», δήλωσε ο Δρ. Ιντερμπίρ Γκιλ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ουρολογίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και ένας από τους δύο χειρουργούς που πραγματοποίησαν τη μεταμόσχευση. «Η μεταμόσχευση είναι σωτήρια και βελτιώνει τη ζωή πολλών ανθρώπων που ζουν με παθήσεις ζωτικών οργάνων και πλέον, μπορούμε να προσθέσουμε και την ουροδόχο κύστη στη λίστα» σημείωσε.
Ο Δρ. Γκιλ συνεργάστηκε με τον δρα. Νίμα Νασίρι από το Ινστιτούτο Ουρολογίας του UCLA.
«Αυτή η πρώτη προσπάθεια μεταμόσχευσης ουροδόχου κύστης ήταν αποτέλεσμα τεσσάρων και πλέον ετών έρευνας», δήλωσε ο Νασίρι.
Συνήθως, όταν αφαιρείται η ουροδόχος κύστη, χρησιμοποιείται τμήμα του εντέρου για την αποβολή των ούρων, γεγονός που συχνά οδηγεί σε επιπλοκές, όπως λοιμώξεις και πεπτικά προβλήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γιατροί παγκοσμίως προσπαθούν εδώ και χρόνια να αναπτύξουν τεχνικές μεταμόσχευσης ουροδόχου κύστης.
Η μεταμόσχευση θεωρείται μέχρι στιγμής επιτυχής και οι γιατροί δηλώνουν «ικανοποιημένοι» με την ανάρρωση του Λαρραϊνζάρ, αν και παραμένουν πολλά ερωτήματα. Για παράδειγμα, δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα λειτουργεί η νέα ουροδόχος κύστη μακροπρόθεσμα ή για πόσο διάστημα θα χρειαστεί να λαμβάνει ανοσοκατασταλτική αγωγή για να αποφύγει την απόρριψη του μοσχεύματος.
Οι γιατροί σκοπεύουν να προχωρήσουν σε περισσότερες μεταμοσχεύσεις ουροδόχου κύστης στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής στο UCLA Health, με στόχο να κατανοήσουν βαθύτερα τις πιθανές επιπλοκές και να προσφέρουν λύσεις σε ασθενείς.
ΠΗΓΗ: Guardian
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
