• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τον φοιτητικό πύραυλο της Beyond Orbit – Από τα ρόβερ στη συμμετοχή στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό EUROC
Share

26/05/2026 06:54

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τον φοιτητικό πύραυλο της Beyond Orbit – Από τα ρόβερ στη συμμετοχή στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό EUROC

Last updated: 2026/05/26 at 6:54 ΠΜ
ADMINISTRATOR Published 26/05/2026
Share
4 Min Read
Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τον φοιτητικό πύραυλο της Beyond Orbit – Από τα ρόβερ στη συμμετοχή στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό EUROC
SHARE

Από ένα φοιτητικό εγχείρημα κατασκευής ρόβερ για διαστημικές αποστολές ξεκίνησε η ιδέα που οδήγησε σήμερα στην ανάπτυξη ενός πειραματικού πυραύλου από την ομάδα της Beyond Orbit και της υποομάδας Beyond Robotics, με στόχο τη συμμετοχή στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό EUROC που διεξάγεται στην Πορτογαλία.

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Όπως αναφέρει στην ΕΡΤ Βόλου ,ο προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Μπελογιάννης  η αρχική προσπάθεια επικεντρώθηκε στην κατασκευή ενός ρόβερ για προσομοιωμένες αποστολές σε άλλους πλανήτες. Η εμπειρία εκείνη αποτέλεσε το εφαλτήριο για την επέκταση της δραστηριότητας σε πιο σύνθετα επιστημονικά και τεχνολογικά projects, με βασικό άξονα τη συμμετοχή σε διεθνείς φοιτητικούς διαγωνισμούς αεροδιαστημικής.

“Η ιδέα ήταν να επεκταθούμε και σε άλλες επιστημονικές δράσεις και διαγωνισμούς, και έτσι προχωρήσαμε στην ανάπτυξη του πυραυλικού project”, εξήγησε. Στην ομάδα που συστήθηκε μόλις πριν από έναν χρόνο, το καλοκαίρι του 2025, εκτός από τον Χρήστο Μπελογιάννη συμμετέχουν επίσης  και οι απόφοιτοι του ίδιου τμήματος Θανάσης Κεφαλάς – Structure Member, και Μιχάλης Διακονικολής – co-founder Beyond Orbit.

Ο πύραυλος που αναπτύσσεται είναι στερεού καυσίμου και θα συμμετάσχει στην κατηγορία των 3.000 μέτρων. Στον διαγωνισμό EUROC συμμετέχουν φοιτητικές ομάδες από πανεπιστήμια όλης της Ευρώπης, με διαφορετικές κατηγορίες υψομέτρου (3.000 και 9.000 μέτρα) αλλά και τύπων καυσίμου, όπως στερεού, υγρού και υβριδικού.

Ο κ. Μπελογιάννης επισημαίνει ότι το στερεό καύσιμο θεωρείται πιο “έτοιμη” τεχνολογικά λύση, καθώς συχνά παράγεται από εξειδικευμένες εταιρείες, ενώ αντίθετα τα υγρά και υβριδικά συστήματα απαιτούν μεγαλύτερη εσωτερική ανάπτυξη από τις ίδιες τις ομάδες, αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας.

Συνολικά περίπου 30 φοιτητές συμμετέχουν στο project, με έδρα το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ στην ομάδα συμμετέχουν φοιτητές από πανεπιστήμια όλης της χώρας, μεταξύ αυτών της Θεσσαλίας, της Κρήτης και της Αθήνας. Η εργασία γίνεται σε υποομάδες που καλύπτουν όλα τα κρίσιμα συστήματα ενός πυραύλου: μηχανολογικά, ηλεκτρονικά, σχεδιασμό, συναρμολόγηση και δοκιμές.

Παρότι το εγχείρημα αφορά προσομοιωτικό πύραυλο μικρότερης κλίμακας, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου από τους φοιτητές, με ορισμένες συνεργασίες σε επιμέρους τεχνικά στάδια. Στόχος δεν είναι μόνο η συμμετοχή στον διαγωνισμό, αλλά και η ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογικής εκπαίδευσης των φοιτητών.

Κεντρικό στοιχείο του διαγωνισμού αποτελεί και το λεγόμενο payload, δηλαδή το ωφέλιμο φορτίο που μεταφέρει ο πύραυλος και μπορεί να εκτελεί συγκεκριμένες μετρήσεις ή λειτουργίες κατά την πτήση. Κάθε ομάδα καλείται να σχεδιάσει το δικό της φορτίο, το οποίο αξιολογείται ξεχωριστά.

Παράλληλα με τις τεχνικές δοκιμές, οι ομάδες περνούν από διαδοχικές φάσεις αξιολόγησης και πρέπει να τηρούν αυστηρά χρονοδιαγράμματα και προδιαγραφές, τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε οργανωτικό και επιχειρησιακό.

Ο πύραυλος της ομάδας θα ονομαστεί “Οδυσσέας”, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, συμβολίζοντας το ταξίδι της εξερεύνησης και της επιστημονικής αναζήτησης.

Στο ευρύτερο πλαίσιο, τα μέλη της Beyond Orbit σημειώνουν ότι η ελληνική συμμετοχή στην αεροδιαστημική έρευνα παρουσιάζει αυξητική πορεία, με πανεπιστημιακές ομάδες και projects όπως νανοδορυφόροι να κερδίζουν διεθνή αναγνώριση.

Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, προς το παρόν δεν έχει ενσωματωθεί στο συγκεκριμένο project, ωστόσο τα μέλη αναγνωρίζουν ότι στο μέλλον θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στον σχεδιασμό και τη βελτιστοποίηση συστημάτων.

Η τελική συμμετοχή των ομάδων στον διαγωνισμό EUROC αναμένεται να οριστικοποιηθεί μετά τη διαδικασία αξιολόγησης, με τα τελικά αποτελέσματα να αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι, ενώ ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο στην Πορτογαλία.

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Μόλις την περασμένη Παρασκευή υπογράφηκε η σύμβαση για να πηγαίνουν ανακυκλώσιμα στο ΚΔΑΥ Καρδίτσας Μόλις την περασμένη Παρασκευή υπογράφηκε η σύμβαση για να πηγαίνουν ανακυκλώσιμα στο ΚΔΑΥ Καρδίτσας

Δημοφιλέστερα

Μόλις την περασμένη Παρασκευή υπογράφηκε η σύμβαση για να πηγαίνουν ανακυκλώσιμα στο ΚΔΑΥ Καρδίτσας
Μόλις την περασμένη Παρασκευή υπογράφηκε η σύμβαση για να πηγαίνουν ανακυκλώσιμα στο ΚΔΑΥ Καρδίτσας
26/05/2026
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100

Δείτε ποιός γιορτάζει

 

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?