• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Πολιτική κρίση στην Πολωνία: Απομακρύνθηκε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου – Αστυνομία απαγορεύει την πρόσβαση στο κτήριο
Share

30/10/2026 23:56

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • el
    • el
    • en
    • de
    • it
    • es
    • fr
    • zh-CN
    • ar
    • sq
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική κρίση στην Πολωνία: Απομακρύνθηκε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου – Αστυνομία απαγορεύει την πρόσβαση στο κτήριο

Last updated: 2026/10/30 at 11:56 ΜΜ
Newsroom Published 30/10/2026
Share
4 Min Read
Πολιτική κρίση στην Πολωνία: Απομακρύνθηκε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου – Αστυνομία απαγορεύει την πρόσβαση στο κτήριο
SHARE

Πολιτική κρίση στην Πολωνία: Απομακρύνθηκε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου – Αστυνομία απαγορεύει την πρόσβαση στο κτήριο

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Η αστυνομία αναπτύχθηκε σήμερα το βράδυ γύρω από το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Βαρσοβία μετά την ανακοίνωση ότι ο πρόεδρός του τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ της εθνικιστικής δεξιάς η οποία τον διόρισε όταν ήταν στην εξουσία, και της σημερινής κεντρώας κυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο εθνικιστής Κάρολ Ναβρότσκι, ανακοίνωσε ότι διακόπτει το ταξίδι του προς τη Σενεγάλη, όπου μετέβαινε για επίσημη επίσκεψη και επιστρέφει επειγόντως στη Βαρσοβία.

Δεκάδες αστυνομικοί της μονάδας καταστολής των ταραχών εμπόδιζαν την πρόσβαση στον περίβολο του ανώτατου δικαστηρίου της Πολωνίας, σε πολλούς υποστηρικτές του εθνικιστικού συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS, αντιπολίτευση).

Αυτοί διαδηλώνουν εδώ και εβδομάδες για να στηρίξουν τους ανώτατους δικαστές, των οποίων την απομάκρυνση θέλει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

(Photo by Wojtek RADWANSKI / AFP)

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο η ΕΕ θεωρεί ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική εξουσία, ήταν ένα από τα σημεία διαφωνίας μεταξύ των Βρυξελλών και των εθνικιστών, επισημαίνοντας επανειλημμένα την υπεροχή της πολωνικής νομοθεσίας έναντι αυτής της ΕΕ.

Μετά την επιστροφή του στην εξουσία το 2023, ο Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπόσχεται να επιλύσει την κρίση. Ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής καθώς οι διορισμοί της κυβέρνησής του στο Δικαστήριο, δεν έχουν επικυρωθεί από τον αρχηγό του κράτους, ο οποίος τους εμποδίζει.

«Η αποκατάσταση του κράτους δικαίου είναι καθήκον μας», έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ στην πλατφόρμα X. «Έπειτα από χρόνια ανομίας υπό το PiS, αυτή είναι μια διαδικασία δύσκολη, μερικές φορές επώδυνη, που απαιτεί αποφασιστική δράση. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Przywracanie rządów prawa jest naszym obowiązkiem. Po latach pisowskiego bezprawia to proces trudny, czasem bolesny i wymaga zdecydowanego działania. Innej drogi nie ma.

— Donald Tusk (@donaldtusk) October 30, 2026

Μία εκ των δικαστών αυτών, η Άννα Κόρβιν-Πιοτρόφσκα, ανακοίνωσε την αναστολή άσκησης καθηκόντων του αμφιλεγόμενου προέδρου του δικαστηρίου, του Μπόγκνταν Σβιεντσκόφσκι.

Και ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος είναι επίσης γενικός εισαγγελέας, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ζήτησε την άρση της ασυλίας τόσο του Μπόγκνταν Σβιεντσκόφσκι όπως και του αναπληρωτή του, του Μπαρτλομιέι Σοχάνσκι.

Ωστόσο, επικρατούσε σύγχυση. Το δικαστήριο διέψευσε, καταγγέλλοντας «πραξικόπημα» στον επίσημο λογαριασμό του στην πλατφόρμα X. Ο ιστότοπος του δικαστηρίου δεν ήταν προσβάσιμος σήμερα το βράδυ.

Στον λογαριασμό του στο X, το Δικαστήριο δηλώνει ότι ο πρόεδρος Σβιεντσκόφσκι παραμένει στη θέση του και ότι η Άννα Κόρβιν-Πιοτρόφσκα δεν μπορεί να αναλάβει προσωρινά ως επικεφαλής καθώς δεν έχει ορκιστεί ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας.

«Τουσκ προδότη», φώναζαν υποστηρικτές του PiS μπροστά από το δικαστήριο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Ορισμένοι προσεύχονταν κρατώντας κομποσκοίνια ή θρησκευτικές εικόνες.

(Photo by Wojtek RADWANSKI / AFP)

Παρότι η αστυνομία εισήλθε στον περίβολο του δικαστηρίου, δηλώνει ότι δεν εισήλθε στα κτίρια του δικαστηρίου.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο «Greek-Australians Write Back!: Voices of Change»- Διεθνές Συμπόσιο στο ΑΠΘ (audio) «Greek-Australians Write Back!: Voices of Change»- Διεθνές Συμπόσιο στο ΑΠΘ (audio)
Επόμενο Υπόθεση Βασίλη Μάγγου: Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο οι έξι κατηγορούμενοι αστυνομικοί, σύμφωνα με τον πατέρα του Υπόθεση Βασίλη Μάγγου: Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο οι έξι κατηγορούμενοι αστυνομικοί, σύμφωνα με τον πατέρα του

Δημοφιλέστερα

Νότιο Πήλιο: Αποζημιώσεις εντός πέντε ημερών από την ολοκλήρωση των φακέλων – Έως 16 Νοεμβρίου οι αποφάσεις για αποκατάσταση των υποδομών
Νότιο Πήλιο: Αποζημιώσεις εντός πέντε ημερών από την ολοκλήρωση των φακέλων – Έως 16 Νοεμβρίου οι αποφάσεις για αποκατάσταση των υποδομών
30/10/2026
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100

Δείτε ποιός γιορτάζει

 

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?