Χθες ήταν ο Στόλτενμπεργκ. Σήμερα είναι ο Μπορέλ. Η συζήτηση για το αν μπορεί η Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα δυτικά όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς εναντίον στόχων στη Ρωσία συνεχίζεται.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε σήμερα τους 27 να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στο φόβο μιας κλιμάκωσης και την ανάγκη των Ουκρανών να αμυνθούν, εκτιμώντας ότι το Κίεβο πρέπει να μπορεί να πλήττει το ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα.
«Σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου, είναι απολύτως δυνατό, και δεν υπάρχει αντίφαση, μπορώ να απαντήσω ή να πολεμήσω εναντίον αυτού που μου επιτίθεται από το έδαφός του», δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Χρειάζεται μια ισορροπία ανάμεσα στον κίνδυνο κλιμάκωσης και την ανάγκη των Ουκρανών να αμυνθούν», πρόσθεσε.
Γερμανικό nein
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τάχθηκε υπέρ της, όμως χώρες σύμμαχοι της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων η Γερμανία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πολύ πιο απρόθυμες, φοβούμενες μια απ’ ευθείας σύγκρουση με τη Μόσχα.
«Η Γερμανία έλαβε μια κυρίαρχη απόφαση», δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υφυπουργός Άμυνας Ζίμτγε Μέλερ, επαναλαμβάνοντας την κατηγορηματική αντίθεση του Βερολίνου.
Η Ουκρανία ασκεί πίεση στους δυτικούς εταίρους της, ιδίως στην Ουάσινγκτον, να της επιτρέψουν να χρησιμοποιήσει τα δυτικά όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς εναντίον στόχων στη Ρωσία.
Το Κίεβο «έχει το δικαίωμα να αμυνθεί» και έχει συνεπώς «το δικαίωμα να πλήττει θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους έξω από την Ουκρανία», υπογράμμισε χθες, Δευτέρα, ο Στόλτενμπεργκ από τη Σόφια.
Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Εσθονία ή η Ολλανδία, φάνηκαν σήμερα να υποστηρίζουν αυτή την επιλογή.«Ουδέποτε το απέκλεισα (…) και ελπίζω πως άλλες χώρες που έχουν διαφορετική θέση, θα την αλλάξουν», δήλωσε η ολλανδή υπουργός Άμυνας Κάισα Όλονγκρεν κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες
naftemporiki.gr