• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Πέθανε ο «θρύλος των Μπολσόι» Γιούρι Γκριγκορόβιτς
Share

21/05/2025 12:05

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο «θρύλος των Μπολσόι» Γιούρι Γκριγκορόβιτς

Last updated: 2025/05/19 at 3:54 ΜΜ
Published 19/05/2025
Share
3 Min Read
SHARE

Yuri Grigorovich

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών ο «θρύλος των Μπολσόι» Γιούρι Γκριγκορόβιτς,που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους χορογράφους του 20ού αιώνα

Γεννημένος στη σοβιετική πόλη του Λένινγκραντ από οικογένεια μπαλέτου, η καριέρα του Γκριγκορόβιτς – ως χορευτής και στη συνέχεια ως χορογράφος – διήρκεσε 80 χρόνια.

Στο μεγαλύτερο μέρος της, ήταν η καλλιτεχνική δύναμη πίσω από τα Μπολσόι, τα οποία λέγεται ότι διοικούσε με σιδηρά πυγμή.

«Ο Γιούρι Γκριγκόροβιτς, μια από τις βασικές μορφές στον κόσμο του μπαλέτου στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, πέθανε», ανέφεραν τα Μπολσόι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Μια ολόκληρη εποχή έφτασε στο τέλος της», έγραψε στο διαδίκτυο το θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, από το οποίο ξεκίνησε την καριέρα του.

Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπολσόι από το 1964 έως το 1995.

Ο Γκριγκόροβιτς έκανε το όνομά του ανεβάζοντας κλασικά έργα όπως ο Καρυοθραύστης, η Λίμνη των Κύκνων και το Πέτρινο Λουλούδι. Το τελευταίο ήταν το πιο διάσημο έργο του, βασισμένο στη μουσική του συνθέτη Σεργκέι Προκόφιεφ.

«Ήταν σε θέση να δει στους καλλιτέχνες αυτό που εμείς οι ίδιοι δεν παρατηρούσαμε. Μας βοήθησε να απελευθερώσουμε (τους εαυτούς μας) στη σκηνή, κάνοντάς μας να νιώθουμε και να βιώνουμε κάθε στιγμή», δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο αρχιχορευτής των Μπολσόι, Ντένις Ρόντκιν.

Ο Γκριγκορόβιτς ήταν επίσης ο χορογράφος των παραστάσεων στην τελετή έναρξης των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980 και προήδρευσε σε διάφορους διαγωνισμούς μπαλέτου, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών Benois de la Danse, γνωστών ως «Όσκαρ μπαλέτου».

Το 1995, ο «πατριάρχης» του μπαλέτου αναγκάστηκε να χωρίσει τους δρόμους του με τα Μπολσόι λόγω ισχυρισμών ότι το θέατρο είχε μείνει καλλιτεχνικά στάσιμο κατά την τελευταία δεκαετία της 30ετούς θητείας του.

Επέστρεψε το 2008 ως χορογράφος και οι ειδικοί και οι κριτικοί του μπαλέτου είπαν ότι η παρουσία του στην πιο διάσημη σκηνή της Ρωσίας παρέμεινε απαράμιλλη.

«Είναι μια εποχή χωρίς την οποία δεν θα είχαν συμβεί πολλά. Είναι ένα μεγαλείο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Ήταν μια ζωή που θα μείνει αξέχαστη… Ιδιοφυΐα», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ρωσογεωργιανός χορευτής μπαλέτου Νικολάι Τσισκαρίτζε.

Ο Βαλέρι Γκεργκίεφ, επικεφαλής των θεάτρων Μπολσόι και Μαριίνσκι, δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα Izvestia ότι ο Γκριγκορόβιτς ήταν «μια θρυλική φιγούρα που θα συνεχίσει να προκαλεί σεβασμό και θαυμασμό για δεκαετίες για τα επόμενα χρόνια».

Κατά σύμπτωση, οι θάνατοι του Γκριγκορόβιτς και ενός εκ των αγαπημένων χορευτών του, του Γιούρι Βλαντιμίροφ, ο οποίος ήταν 83 ετών, ανακοινώθηκαν την ίδια ημέρα.

Πηγή: AFP, Reuters

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Dave Franco και Alison Brie: Κλέβουν ακόμα και τον Πλάτωνα;
Επόμενο Επιστήμονες εντόπισαν το “κλειδί” του εγκεφάλου για την καταστολή της πείνας

Δημοφιλέστερα

Τι θα ισχύσει από φέτος για τροχόσπιτα και αυτοκινούμενα – Αποκαλυπτική έρευνα στο Πρώτο Πρόγραμμα
21/05/2025
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?