Από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία ανακοινώθηκαν τα εξής:
Α. Στην χθεσινή (28/02/24) ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, ο Στέλιος Λημνιός, Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου και μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας (ΠΠΜ) παρουσίασε τεκμηριωμένα στοιχεία για την ποιότητα του νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου. Τα στοιχεία αυτά είχε παραλάβει, με αίτηση του, από την Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Αφορούσαν 11 σημεία υδροληψίας (3 γεωτρήσεις και 8 βρύσες).
Η λήψη των δειγμάτων έγινε στις 7/11/24
Σε 8 από τα 11 δείγματα υπήρχε μεγάλη υπέρβαση χλωριόντων.
Σε 6 από τα 11 δείγματα μετρήθηκαν ανησυχητικές ποσότητες εξασθενούς χρωμίου, από 6 μέχρι και 28 μg/lt (δεν υπάρχει θεσμοθετημένο όριο, ενώ ειδικοί επιστήμονες παγκοσμίως προτείνουν το 0,05)
Σε δύο περιπτώσεις μετρήθηκε υδράργυρος άνω του επιτρεπτού ορίου (γεώτρηση Μπαλασκωνη και βρύση στα Μελισσιάτικα), ενώ στη γεώτρηση Γ4 καθώς και σε δύο βρύσες στο Φυτόκο και την Α΄ ΒΙΠΕ τα δείγματα ήταν πολύ κοντά στο όριο.
Σε όλα τα δείγματα η σκληρότητα του νερού ήταν από 300 μέχρι 600 mg/lt όταν στα εμφιαλωμένα νερά κυμαίνεται από 80 μέχρι 250.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ κ. Αργ. Κοπάνας απέδωσε την ύπαρξη των χλωριόντων στην είσοδο θάλασσας στον υδροφόρο ορίζοντα και δικαιολόγησε έτσι την κακή γεύση το νερού! Παραδέχθηκε τη μεγάλη σκληρότητα αλλά αρνήθηκε ότι υπήρχε υδράργυρος και εξασθενές χρώμιο.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ ρωτήθηκε συγκεκριμένα για την τύχη του έργου των 33 νέων γεωτρήσεων με δύο σύγχρονα αντλιοστάσια στην περιοχή Κάρλας, τα οποία (σύμφωνα με γραπτές δηλώσεις του κ. Αγοραστού τον Ιούλιο του 2023) έχουν κατασκευασθεί και ολοκληρωθεί για την ύδρευση του Βόλου. Καμία απάντηση δεν έδωσε όπως το ίδιο έκανε και η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ σε γραπτό, πρωτοκολλημένο σχετικό ερώτημα της ΠΠΜ τον Αύγουστο ’23. (αριθ.πρωτ. 23410/10.8.23 )
Η ΠΠΜ επαναφέρει δημόσια πλέον τα ερωτήματα αυτά που έχουν σχέση με ένα έργο πολλών εκατομμυρίων € και αφορούν στη Δημόσια Υγεία.
1. Έγινε η παραλαβή του έργου αυτού από την ΔΕΥΑΜΒ και πότε;
2. Έγιναν δοκιμές λειτουργίας και ποια η ετοιμότητα του έργου σήμερα;
3. Έγιναν αναλύσεις νερού στις νέες αυτές γεωτρήσεις και αν έγιναν γιατί δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα;
Για όλα τα παραπάνω η ΠΠΜ θα επανέλθει αφού ζητήσει και νέα στοιχεία από την Π.Θ.
Β. Στην ίδια συνεδρίαση ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μάρκος Βαξεβανόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος και πανεπιστημιακός με ειδικότητα Γεωλογίας, ανέδειξε τη διάρρηξη του παλαιού σκουπιδότοπου (ΧΑΔΑ) στον Ξηριά, ο οποίος έσπασε και κατέκλυσε με σκουπίδια τον Παγασητικό και την περιοχή του Ν. Δελτα. Για το θέμα αυτό είχαν ενημερωθεί με επιστολή κατοίκων, από το 2018, τόσο ο Δήμαρχος Βόλου κ. Μπέος όσο και ο τότε Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός. Όμως κανένα έργο στεγανοποίησης δεν έγινε στον παλαιό αυτό ΧΑΔΑ. Ούτε καν ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, της είχε υποχρέωση να κάνει ο κ. Δήμαρχος. Σήμερα, για το θέμα αυτό έχουν επέμβει Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας, κατόπιν Εισαγγελικής παραγγελίας.
Νομίζουμε ότι η Δημοτική Αρχή του κ. Μπέου οφείλει δε να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες του Βόλου για τα παραπάνω δύο σοβαρά θέματα που άπτονται της υγείας των πολιτών.