Η ανομία στα πανεπιστήμια, τα σχέδια ασφαλείας των ανωτάτων Ιδρυμάτων και οι αιώνιοι φοιτητές, τέθηκαν επί τάπητος στην σύνοδο των πρυτάνεων που διεξήχθη στη Χαλκιδική. Η υπουργός Παιδείας ζήτησε τις θέσεις των πρυτανικών αρχών, τόνισε, πάντως, πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην ανώτατη εκπαίδευση.
Στον απόηχο των πρόσφατων γεγονότων σε νομική και πολυτεχνείο, η αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα πανεπιστήμια απασχόλησε, μεταξύ άλλων, τη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη
ζήτησε εντος τρίμηνου τα σχέδια ασφάλειας από τα ΑΕΙ, ενώ αναφέρθηκε και στην αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου που θα καθορίζει πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες σε όσους προβαίνουν αποδεδειγμένα σε έκνομες ενέργειες μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους.
Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μεταξύ άλλων, ανέφερε «ξεκινώ από τα σχέδια ασφάλειας και συνεχίζω με το κομμάτι της διμερούς διαπραγμάτευσης με την κάθε σχολή για τις επιμέρους ανάγκες που συνδέονται με προτεραιότητα ως προς το κομμάτι της ελεγχόμενης πρόσβασης και βέβαια όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θα θελήσουν παρά το ισχυρό μήνυμα που λαμβάνουνε σήμερα να ξερούν ότι δεν θα υπάρχει περίοδος ατιμωρισίας».
«Τα πανεπιστήμια είναι αυτοδιοίκητα και όχι αυτοδιαχειριζόμενα από συγκεκριμένες ομάδες», δήλωσε ότι υφυπουργός παιδείας για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Νίκος Παπαϊωάννου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στους φοιτητές οι οποίοι θα συλλαμβάνονται για παράνομες πράξεις θα αναστέλλεται η ιδιότητα τους για 24 μήνες, ενώ οριστική και αυτεπάγγελτη διαγραφή θα επιβάλλεται στους φοιτητές που καταδικάζονται, ενώ θα καλούνται να πληρώνουν και το κόστος των ζημιών. Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων θα είναι υποχρεωμένες να κινούν ολες τις νόμιμες διαδικασίες όταν για παράδειγμα διαπιστώνουν κατάληψη χώρου, ενω ζητήθηκε μέχρι το τέλος του έτους να προχωρήσει και η εγκατάσταση ελεγχόμενης εισόδου στα ιδρύματα.
«Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι διαφορετική από ΑΕΙ σε ΑΕΙ δεν χρειαζόμαστε όλοι τα ιδια μέτρα και τις ιδιες παρεμβάσεις και πρέπει να ενισχυθούν τα ιδρύματα οικονομικά γιατί όλα αυτά κοστίζουν», δήλωσε ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Στέλιος Κατρανίδης.
Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, ανέφερε «εμείς έχουμε βάλει κάμερες έχουμε σχέδιο. Στις περιπτώσεις που άτομα προσπαθούν να υποβάλουν με ακραία μέσα τις απόψεις τους μόνο η πολιτεία μπορεί να τους αντιμετωπίσει».
Περίπου 150 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στη Χαλκιδική για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις διαγραφές φοιτητών. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και προεδρεύων της συνόδου υποδέχτηκε αντιπροσωπεία φοιτητών που του παρέδωσε ψήφισμα.
Ιδιαίτερη έμφαση στη σύνοδο δόθηκε στη διεθνοποίηση και τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων με την Υπουργό Παιδείας να επισημαίνει στους Πρυτάνεις ότι μπορεί να δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση σε όσα πανεπιστήμια συμπράξουν με διεθνή για προπτυχιακά αλλά και για μεταπτυχιακά προγράμματα.
Ρεπορτάζ: Παύλος Σαρόγλου, Φαίδων Τομόσογλου, Ελίνα Κολύβα
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
