Κριτική στην κυβέρνηση για το ζήτημα της πρόληψης της βίας και της αντιμετώπισης της παραβατικότητας ανηλίκων, ασκεί το ΠΑΣΟΚ δια των συναρμόδιων τομεαρχών της κοινοβουλευτικής ομάδας του.
Σε κοινή ανακοίνωση τους με τίτλο «Βία ανηλίκων: Και 1 και 2 και 3 και 1.013 ανακοινώσεις χωρίς διαβούλευση, χωρίς σχέδιο υλοποίησης», σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση, έστω και τώρα, οφείλει να παραμερίσει την επικοινωνιακή διαχείριση και να δει την ουσία του προβλήματος της βίας με σχέδιο και όχι ως εφήμερη προέκταση ενός χθεσινού αστυνομικού δελτίου» και τονίζουν ότι «απαιτείται εθνικός διάλογος και συνεννόηση για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων τώρα».
Αναλυτικά αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωση τους οι Α. Πάνας υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ρ. Θρασκιά υπεύθυνη Ψυχικής Υγείας, Ε. Λιακούλη υπεύθυνη Κ.Τ.Ε. Δικαιοσύνης, Σ. Παραστατίδη υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Παιδείας, Κ. Καζάνη υπεύθυνη Κ.Τ.Ε. Κοινωνικής Συνοχής – Οικογένειας, Χ. Σταρακά υπεύθυνη Κ.Τ.Ε. Αθλητισμού-Νέας Γενιάς και Γ. Μουλκιώτης υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Προστασίας του Πολίτη ΠΑΣΟΚ:
«Χωρίς σχέδιο
Στη δημοσίευση από την κυβέρνηση της Εθνικής Στρατηγικής για την πρόληψη της βίας και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων, απαντά η ίδια η πρόεδρος της Επιτροπής Κατά της Βίας Ανηλίκων, η οποία αποκαλύπτει ότι υπάρχει “σοβαρό έλλειμμα στοιχείων στη χώρα για τη βία ανηλίκων και την παραβατικότητα, το οποίο δεν επιτρέπει εκτιμήσεις για τη συνολική έκταση, τη συχνότητα και την εξέλιξη της βίας κατά των παιδιών στη χώρα”.
Αυτό, από μόνο του σημαίνει ότι έξι ολόκληρα χρόνια η κυβέρνηση των “αρίστων”, δεν ασχολήθηκε με το θέμα, δεν δημιούργησε στοιχειώδη αξιόπιστη βάση δεδομένων με ποιοτικά στοιχεία, ούτε βέβαια εκπόνησε -έστω και σε πιλοτικό επίπεδο- άξονες πρόληψης και ευαισθητοποίησης με προσέγγιση του γενικού και ειδικού πληθυσμού, στα θέματα της βίας και της παραβατικότητας.
Έξι χρόνια αλληλοαναιρούμενων εξαγγελιών και πειραματισμών
Δυστυχώς, το κακό για την κυβέρνηση είναι ότι έχει απωλέσει την αξιοπιστία της και στο θέμα αντιμετώπισης της βίας των ανηλίκων.
Και αυτό διότι είναι η πολλοστή φορά που ανακοινώνει ένα “νέο” σχέδιο χωρίς να αξιολογήσει τι πήγε λάθος και γιατί απέτυχε. Χωρίς να λογοδοτήσει για την -επί 6 χρόνια- ψήφιση ανενεργών νόμων, ανακύκλωση επιτροπών, δημιουργία πλατφορμών και ατελέσφορων εξαγγελιών για αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου.
Τώρα, η Νέας Δημοκρατία ξαναφοράει τα ρούχα της αλλιώς, προσπαθώντας να καμουφλάρει το αδιέξοδο της αναποτελεσματικότητας των μέχρι σήμερα επιλογών της.
Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν εντυπωσιάζουν για δύο κυρίως λόγους: Για τον αριθμό τους (29 πολιτικές – 69 μέτρα!) και για την απόσταση που έχουν από τις υφιστάμενες δομές και λειτουργία, ειδικά σε ό,τι αφορά στο σχολείο.
Προτάσσει τώρα την εφαρμογή της κοινωνικής εργασίας, αποκηρύσσοντας τη λογική των αναχρονιστικών μεθόδων και της τιμωρίας μέσω αποβολών, τις οποίες λίγους μήνες πριν μας παρουσίαζε ως πανάκεια δημοσιοποιώντας το ημερήσιο δελτίο αριθμού των αποβολών στα σχολεία ως απόδειξη της επιτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Επιστρατεύει, τέλος, τη δημιουργία Τεχνικών Γυμνασίων που, σύμφωνα με τη λογική της κυβέρνησης, περισσότερο παραπέμπουν σε πάρκινγκ “κακών” μαθητών, υπονοώντας (έστω και άρρητα) ότι οι μαθητές με παραβατική συμπεριφορά πρέπει να “διοχετεύονται” σε επαγγελματικά ή τεχνικά προγράμματα. Αυτή η σύνδεση αναπαράγει ένα βαθιά προβληματικό στερεότυπο που έχει στιγματίσει επί δεκαετίες την επαγγελματική εκπαίδευση στην Ελλάδα, δηλαδή ότι πρόκειται για λύση “δευτέρας κατηγορίας” για τα “δύσκολα” παιδιά.
Επί της πολιτικής
Η βία κατά των ανηλίκων είναι ένα σοβαρό και πολυδιάστατο πρόβλημα που απαιτεί αποφασιστική δράση και στοχευμένες πολιτικές από την πολιτεία σε όλα τα επίπεδα. Επί της ουσίας:
Ο σχεδιασμός για ένα σχολείο ανθρωπιστικής παιδείας με ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών, με ουμανιστικό αξιακό φορτίο είναι αναγκαίος. Ένα σχολείο που δεν παρέχει απλά γνώση αλλά μορφώνει, διαπαιδαγωγεί, κοινωνικοποιεί.
Εντάσσοντας άμεσα και στοχευμένα ψηφιακές πολιτικές και εργαλεία για την προστασία των νέων, καθώς η σύγχρονη τεχνολογία και το διαδίκτυο διαδραματίζουν έναν ολοένα και πιο καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητά τους.
Στηρίζοντας ουσιαστικά την ψυχική υγεία των νέων, να ενισχύσει τις σχολικές δομές με σταθερούς και επαρκείς επαγγελματίες όπως ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, να δημιουργήσει αξιόπιστο σύστημα καταγραφής περιστατικών και να προτάξει την πρόληψη έναντι της τιμωρίας.
Συνοψίζοντας, η κυβέρνηση, έστω και τώρα, οφείλει να παραμερίσει την επικοινωνιακή διαχείριση και να δει την ουσία του προβλήματος της βίας με σχέδιο και όχι ως εφήμερη προέκταση ενός χθεσινού αστυνομικού δελτίου. Τίποτα δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό και άρτια εφαρμόσιμο αν δεν έχει συμμέτοχους όλους τους ενδιαφερόμενους. Απαιτείται εθνικός διάλογος και συνεννόηση για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων τώρα».
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
