Tο βιβλίο του Πάνου Σκοτινιώτη, «Μαγνησία και Πολιτική εν καμίνω, 1934-1967. Ανατομία της κάλπης και Μετασχηματισμοί», που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2022 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, παρουσιάζεται την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο “Αντώνης Τρίτσης” του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).
Το βιβλίο, καρπός μιας ιδιαίτερα απαιτητικής και εμπεριστατωμένης έρευνας, έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό ερευνητικό και βιβλιογραφικό κενό. Πρόκειται για μια μελέτη πρωτότυπη, που το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται, αλλά δεν εξαντλείται, στη Μαγνησία και τον ευρύτερο θεσσαλικό χώρο. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό της, αντίθετα, είναι η συνάρθρωση του τοπικού (της Μαγνησίας) με το πανελλαδικό (την εθνική κλίμακα), μέσα από έναν διαρκή «διάλογο». «Υπόδειγμα τοπικής ιστορίας και διανοητική πρόκληση για αντίστοιχες μελέτες και σε άλλες περιοχές» χαρακτηρίζει τη μελέτη ο αείμνηστος, ομότιμος καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος έχει γράψει τον πρόλογο του βιβλίου. Το εξώφυλλο έχει σχεδιάσει ο Βολιώτης εικαστικός-καθηγητής Αλέξανδρος Ψυχούλης.
Η παρουσίαση οργανώνεται από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και την Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Πολυμέρης Βόγλης, καθηγητής Κοινωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, γραμματέας των Α.Σ.Κ.Ι., η Κατερίνα Δέδε, ερευνήτρια, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και ο συγγραφέας του βιβλίου Πάνος Σκοτινιώτης.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Ιωάννης Καλλές, δικηγόρος, πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών, και ο Θεόδωρος Μαντάς, ποινικολόγος, εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Παρέμβαση στη συζήτηση θα κάνει ο Γεράσιμος Μοσχονάς, καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ο Μιχάλης Ζουμπουλάκης, καθηγητής Μεθοδολογίας και Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θα συντονίσει, εκ μέρους των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων, την εκδήλωση.
Η υποδοχή του βιβλίου, τόσο από πολιτικούς επιστήμονες και ιστορικούς όσο και από το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, υπήρξε ιδιαίτερα θερμή, ενώ εξαιρετικά κολακευτικές είναι οι κριτικές που έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας. Στις 700 σελίδες του βιβλίου, με τους 411 πίνακες, τα 12 διαγράμματα και τις 103 φωτογραφίες, ξετυλίγεται, μέσα από τις μεταβολές της ελληνικής ιστορίας, η πολιτική και εκλογική ιστορία της Μαγνησίας ‒μιας περιοχής με πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορικές και πολιτικές ιδιομορφίες‒ από το τέλος του Μεσοπολέμου έως τη δικτατορία των συνταγματαρχών. Σκιαγραφούνται, επίσης, οι οικονομικοί μετασχηματισμοί, οι κοινωνικές ανακατατάξεις και οι δημογραφικές εξελίξεις, σε αντιπαραβολή και με τους άλλους θεσσαλικούς νομούς.