Σε δήλωσή του σχετικά με την παρουσίαση του βιβλίου του στην Αθήνα, ο Πάνος Σκοτινιώτης αναφέρει:
«Ήταν μια βραδιά με πολύ δυνατά, ανάμικτα συναισθήματα αυτή που ζήσαμε στην Αθήνα, στην παρουσίαση του βιβλίου μου «Μαγνησία και Πολιτική εν καμίνω, 1934-1967. Ανατομία της κάλπης και Μετασχηματισμοί» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας). Τη χαρά και τη συγκίνηση από την πέραν κάθε προσδοκίας επιτυχία της εκδήλωσης διαδέχονταν η θλίψη για τα εφιαλτικά νέα που έρχονταν από τον Βόλο και η οργή για τους υπεύθυνους που άφησαν για μια ακόμη φορά την πόλη μας εντελώς ανοχύρωτη. Και το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος της εκδήλωσης δεν ήταν μόνο για το βιβλίο, τον συγγραφέα του και τους διακεκριμένους επιστήμονες που το παρουσίασαν. Εξέφραζε, ταυτόχρονα, την ολόθερμη συμπαράσταση των παρευρισκομένων στους κατοίκους της Μαγνησίας και όλης της Θεσσαλίας και τον κοινό πόθο για να βγει επιτέλους ο Βόλος από τον βούρκο των τελευταίων εννέα χρόνων, αλλά και να αναζητηθεί ένα ριζικά διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο για τη Θεσσαλία, η οποία αξίζει ένα πρότυπο, μακροχρόνιο Περιφερειακό Σχέδιο Οικονομικής, Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Ανασύνταξης.
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, το μεγάλο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, γέμισε ασφυκτικά. Συμπατριώτες απ’ όλη τη Θεσσαλία, που μας ενώνει η μακρόχρονη φιλία και η αγάπη για τον τόπο μας. Αγαπημένοι συνάδελφοι στη δικηγορία, συλλειτουργοί στον χώρο της Δικαιοσύνης, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και πολίτες με ισχυρό επαγγελματικό, επιστημονικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Φίλοι και φίλες πρώην υπουργοί, νυν και πρώην βουλευτές, πρώην νομάρχες, πρώην γενικοί γραμματείς υπουργείων, αυτοδιοικητικά στελέχη και υποψήφιοι για την περιφέρεια και δήμους της Αττικής. Και βεβαίως, φίλοι και φίλες που συναντηθήκαμε στις πολυκύμαντες πολιτικές μας διαδρομές, με τους οποίους μας συνδέουν τόσα πολλά και τόσο πολύτιμα, ανεξαρτήτως των επιλογών που έχει κάνει πλέον ο καθένας και η καθεμιά. Χαίρομαι ειλικρινά που το βιβλίο μου ήταν η αφορμή γι’ αυτό το υπέροχο αντάμωμα, γι’ αυτό το «reunion» θα μπορούσα να πω. Δεν υπάρχουν λόγια να ευχαριστήσω προσωπικά την καθεμιά και τον καθένα για τη μεγάλη τιμή που μου έκαναν να παρευρεθούν σε αυτή τη ζεστή εκδήλωση, αλλά και εκείνους/ες που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν τελικά να έρθουν και επικοινώνησαν μαζί μου.
Πριν από την έναρξη των ομιλιών, οι προσερχόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν PowerPoint, το οποίο επιμελήθηκε η Θάλεια Μακρή-Σκοτινιώτη, με ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα φωτογραφιών και δημοσιευμάτων του τοπικού Τύπου της ιστορούμενης εποχής, που περιέχονται στο βιβλίο. Με τον άψογο συντονισμό του Μιχάλη Ζουμπουλάκη, καθηγητή Μεθοδολογίας και Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρουσιάστηκε στην εκδήλωση το πολιτικό, εκλογικό, οικονομικό, κοινωνικό και δημογραφικό πορτρέτο της Μαγνησίας σε μια μακρά και καυτή περίοδο, μέσα από τις μεταβολές της εθνικής μας ιστορίας και σε αντιπαραβολή και με τους άλλους θεσσαλικούς νομούς. Οι διεισδυτικές ομιλίες του Πολυμέρη Βόγλη, καθηγητή Κοινωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, γραμματέα των Α.Σ.Κ.Ι., και της Κατερίνας Δέδε, ερευνήτριας, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, και η καίρια παρέμβαση του Γεράσιμου Μοσχονά, καθηγητή Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έδωσαν μια πραγματική ακτινογραφία της μελέτης. Ο δικηγόρος Ιωάννης Καλλές, πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών και ο ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς, εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με τους μεστούς χαιρετισμούς τους, είπαν τόσα σημαντικά πράγματα σε τόσο λίγο χρόνο. Τους ευχαριστώ όλους εκ βαθέων. Η συζήτηση συνεχίστηκε στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου ‒ και είχαμε πάρα πολλά να πούμε και να θυμηθούμε.
Μπορεί η δύναμη της απουσίας του αείμνηστου Ηλία Νικολακόπουλου να είναι εκκωφαντική, ωστόσο ο κορυφαίος αυτός πολιτικός επιστήμονας και ανεκτίμητος φίλος ήταν «εκεί». Χωρίς άλλωστε τη στήριξή του, είναι βέβαιο πως ουδέποτε θα είχα αποτολμήσει ένα τόσο απαιτητικό εγχείρημα. Θα του είμαι πάντα ευγνώμων.
Το βιβλίο αυτό το έχω αφιερώσει στους γονείς μου και στη γενιά τους. Το αντιλαμβάνομαι ως έναν φόρο τιμής σε μια γενιά που πραγματικά τέμνεται με την Ιστορία, η οποία έχει φύγει πια από τη ζωή. Για μένα, αυτό το βιβλίο είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου. Προσπάθησα να δώσω περισσότερα κι απ’ αυτά που μπορώ. Γιατί ο Βόλος και η Μαγνησία είναι ο τόπος για τον οποίο ουδέποτε θα πάψω να αισθάνομαι το χρέος της οφειλής. Η μεγαλύτερη, ίσως, δικαίωση θα είναι αν η μελέτη αυτή προσφέρει τα επιστημονικά ερεθίσματα που θα λειτουργήσουν ως μαγνήτης για νέους ερευνητές, αλλά και για αντίστοιχες μελέτες σε άλλες περιοχές της χώρας.
Τελειώνοντας, αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ και να ευχαριστήσω θερμά τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και την Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών για την τέλεια διοργάνωση.