Το ελληνικό περίπτερο στο Φεστιβάλ Βιβλίου του Παρισιού (Festival du Livre de Paris, 12-14 Απριλίου 2024) επισκέφτηκε ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας.
Ο κ. Δήμας συναντήθηκε με την εθνική αποστολή που αποτελείται από Έλληνες συγγραφείς, λογοτέχνες, πεζογράφους και ποιητές, που διαφημίζουν και προβάλλουν τη σύγχρονη δημιουργία και τα ελληνικά γράμματα σε μια από τις κορυφαίες εκθέσεις βιβλίου στον κόσμο.
Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων και η κεντρική θεματική του ελληνικού περιπτέρου είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία και καταρτίστηκε σε συνεργασία με Έλληνες εκδότες και δημιουργούς, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Centre Culturel Hellénique), το Ελληνικό Ίδρυμα στη Διεθνή Πανεπιστημιούπολη στο Παρίσι (Fondation Hellénique – Cité Internationale Universitaire de Paris), το ελληνικό βιβλιοπωλείο-εκδοτικό οίκο «Δεσμός» (Librairie-éditions grecque “Desmos”), καθώς και ξένους εκδοτικούς οίκους.
Εξωστρέφεια
Ο κ. Δήμας, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της προβολής των ελληνικών γραμμάτων να συμμετέχουμε δυναμικά στις κορυφαίες εκθέσεις βιβλίου παγκοσμίως. Οι επισκέπτες του ελληνικού περιπτέρου, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας.
Το Φεστιβάλ Βιβλίου στο Παρίσι, που διοργανώνεται από το 1981, αποτελεί το λογοτεχνικό γεγονός της χρονιάς στη Γαλλία, και προσελκύει κάθε χρόνο πάνω από 100.000 επισκέπτες.
Με τιμώμενο προσκεκλημένο το Κεμπέκ και 42 συγγραφείς του, το Φεστιβάλ δίνει τον λόγο σε περισσότερους/ες από 350 συγγραφείς από όλο τον κόσμο στις 6 σκηνές του Grand Palais Éphémère όπου διοργανώνεται, στη μεγάλη αλέα ανάμεσα στην École Militaire και τον Πύργο του Άιφελ, στους ίδιους χώρους όπου το καλοκαίρι του 2024 θα παρουσιαστεί και μέρος του προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων. Πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλους χώρους της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν γύρω στους 300 εκδοτικούς οίκους.
Στο εθνικό περίπτερο της Ελλάδας φιλοξενούνται βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που έχουν μεταφραστεί τα τελευταία χρόνια στα γαλλικά, ενώ το πολιτιστικό πρόγραμμα της ελληνικής συμμετοχής έχει σχεδιαστεί με στόχο τη δικτύωση με εκδότες, λογοτεχνικούς πράκτορες, συγγραφείς, μεταφραστές και φορείς, προσφέροντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στη διεθνή αγορά.
Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο κ. Δήμας «το ταξίδι του ελληνικού βιβλίου στις κορυφαίες εκθέσεις του κόσμου συνεχίζεται! Η εθνική συμμετοχή στο Φεστιβάλ Βιβλίου του Παρισιού ενισχύει την εξωστρέφεια του ελληνικού σύγχρονου πολιτισμού. Η φετινή μας παρουσία είναι ιδιαίτερα δυναμική και στόχος μας εδώ είναι να προωθήσουμε ακόμα πιο πολύ το βιβλίο και τα ελληνικά γράμματα ευρύτερα και ειδικότερα τους Έλληνες συγγραφείς, λογοτέχνες, πεζογράφους και ποιητές. Για την υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων εξωστρέφειας αξιοποιούμε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες».
Η ελληνική αποστολή
Η ελληνική αποστολή απαρτίζεται και από μια δυναμική ομάδα βραβευμένων συγγραφέων, τη Ρέα Γαλανάκη, τη Δήμητρα Κολλιάκου και την Ιωάννα Μπουραζοπούλου, οι οποίες τιμούν με την παρουσία τους το ελληνικό περίπτερο και θα υπογράψουν βιβλία τους για τους επισκέπτες, ενώ συμμετέχουν και σε ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται (βιβλιοπαρουσιάσεις, υπογραφές βιβλίων, συζητήσεις με τους δημιουργούς και τους μεταφραστές τους) προετοιμάζεται μεγάλη εκδήλωση σε συνεργασία με το Ελληνικό Σπίτι στη Διεθνή Πανεπιστημιούπολη του Παρισιού (Fondation Hellénique – CIUP) για τους Έλληνες που έζησαν εκεί τα χρόνια της Δικτατορίας και με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, καθώς και το Λογοτεχνικό Έτος ‘Αλκη Ζέη.