Μια σειρά δράσεων που υλοποιήθηκαν από μαθητές σχολείων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και αφορούν τους Ρομά θα παρουσιαστούν σε εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, το Παράρτημα Ρομά Αλιβερίου και η Μητρόπολη Δημητριάδος, στις 8 και 11 Απριλίου, στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης και στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, αντίστοιχα.
Για τις εκδηλώσεις αυτές, που γίνονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, στις 8 Απριλίου, εκπρόσωποι των διοργανωτών παραχώρησαν σήμερα, συνέντευξη τύπου, στο κτίριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
Όπως είπε, ο εκπρόσωπος της ΔΔΕ, Αθανάσιος Γκίκας, η Β’θμια στηρίζει τους μαθητές ρομά, μέσω της λειτουργίας Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, της μέριμνας για την καθημερινή και ασφαλή μετακίνησή τους και εκδηλώσεων που αναδεικνύουν τον πολιτιστικό τους χαρακτήρα και την ιστορία τους.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα γίνουν, την Τρίτη 8 Απριλίου, στις 11 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Δημητριάδος, μαθητές από πέντε Γυμνάσια της πόλης στα οποία φοιτούν μαθητές ρομά (2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, 1ο Γυμνάσιο Βόλου, 3ο Γυμνάσιο Βόλου, 5ο Γυμνάσιο Βόλου και 8ο Γυμνάσιο Βόλου) θα παρουσιάσουν τις δράσεις που υλοποίησαν, εστιάζοντας στις ιστορικές πηγές των Ρομά, στη μουσική, τα παραμύθια, τους διωγμούς και τη συμβολή τους στην Εθνική Αντίσταση.
Στην δεύτερη εκδήλωση, στις 11 Απριλίου, στις 6 μ.μ., στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, ιστορικοί και κοινωνιολόγοι θα παρουσιάσουν τη δράση “Τσιγγάνοι και αρχεία. Ευρωπαϊκή και ελληνική εμπειρία” που είναι βασισμένη σε ιστορικές πηγές, μαρτυρίες και αρχειακό υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) Μαγνησίας. Στην εκδήλωση αυτή μάλιστα, πρόκειται να βραβευτούν και δύο Ρομά ως θετικό παράδειγμα κοινωνικής ένταξης. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Καρακώστα, απόφοιτο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την Μαρίνα Κοστούρη, μαθήτρια στο 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας.
Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο κοινωνιολόγος Γιάννης Γεωργίου, η καθηγήτρια Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Ιωάννα Αθανασοπούλου και ο ιστορικός των ΓΑΚ, Θανάσης Μπέτας.
Όπως τόνισε κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια στο παράρτημα Ρομά Αλιβερίου του Δήμου Βόλου, Ιουλία Τριανταφύλλου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας που έγινε, αναζητήθηκε η παρουσία των Ρομά σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Αντίσταση κ.α. όπως αυτή καταγράφεται μέσα από τα ιστορικά αρχεία.
Ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Δημητριάδος, πατέρας Μάξιμος, αναφέρθηκε στο άτυπο δίκτυο για τη στήριξη των Ρομά που έχει συσταθεί. “Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ξένοι, δεν έχουν βίαιο χαρακτήρα, αλλά είναι άνθρωποι που είναι δίπλα μας και συμμετέχουν στην κοινωνία μας, αποτελώντας την ίδια την κοινωνία” .
Η διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους Αννίτα Πρασσά δήλωσε πως, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης υλικού από τους μαθητές για την προετοιμασία της εκδήλωσης, έγινε αναζήτηση σε αρχεία που αφορούν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφορικά με την συμμετοχή ρομά στην Εθνική Αντίσταση, χωρίς ωστόσο, να εντοπιστεί κάτι συγκεκριμένο καθώς η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα δεν έχει αφήσει γραπτά τεκμήρια.
Τέλος, ο κ. Σωτήρης Ρετσινάς, διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, στο οποίο φοιτά η πλειοψηφία των μαθητών Ρομά της περιοχής, εξέφρασε την ικανοποίησή του που φέτος, εκτός του δικού του σχολείου, στις εκδηλώσεις συμμετέχουν άλλα τέσσερα σχολεία του Βόλου, στα οποία φοιτούν μαθητές – ρομά, μετά την απόφαση της ΔΔΕ Μαγνησίας να γίνει διασπορά των μαθητών.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας εγγράφηκαν τον Σεπτέμβριο 80 μαθητές ρομά, αλλά συστηματικά φοιτούν περίπου 40.
Στα άλλα τέσσερα σχολεία του Βόλου όπου φοιτούν ρομά, από τους 43 που είχαν εγγραφεί, συνεχίζουν την φοίτησή τους περί τους 15 μαθητές.
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
