Στην εκπομπή «Blame Game» του ΕΡΤΝews μίλησε ο γενικός διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Πάνος Αμυράς και αναφέρθηκε στο ζήτημα που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία και συγκεκριμένα τους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο κ. Αμυράς έκανε λόγο για «ιστορικές στιγμές με την έννοια ότι ανατρέπονται πλήρως τα δεδομένα και οι ισορροπίες που γνωρίζαμε στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη και κυρίως στις εμπορικές συναλλαγές παγκοσμίως» και τόνισε ότι έχει «ξεχωριστή σημασία γιατί επηρεάζει τους πάντες».
Ωστόσο, προσέθεσε πως θα πρέπει να δούμε πώς θα κινηθούν. «Η οικονομική ιστορία δείχνει ότι από τους δασμούς δεν κερδίζει κανένας και αυτοί που τους επιβάλλουν και αυτούς που τους υφίστανται. Πρέπει να δούμε πώς θα ξεκαθαρίσει το τοπίο», υπογράμμισε.
Σχετικά με την οχύρωση της ελληνικής οικονομίας της Ελλάδας απέναντι στους δασμούς τόνισε ότι θα φανεί τη Δευτέρα, όπου συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Πρωθυπουργό.
Ο κ. Αμυράς ανέφερε ότι «στις Ηνωμένες Πολιτείες οι εξαγωγές μας είναι περίπου 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα 220 εκατομμύρια είναι οι βρώσιμες ελιές, δηλαδή το 10% των ελληνικών εξαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα μόνο προϊόν».
«Θα δούμε σε εθνικό επίπεδο τι μπορούμε να κάνουμε, αλλά και σε ευρωπαϊκό. Είναι νωρίς και όπως ξέρουμε τον πρόεδρο Τραμπ η διαπραγμάτευση είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του και το πώς θα μπει η Ευρώπη σε αυτή τη διαπραγμάτευση θα το δούμε τα επόμενα 24ωρα», προσέθεσε.
Όμως τόνισε ότι ως κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι «το κεφάλαιο των δασμών πρέπει να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα» γιατί όπως υπογράμμισε «πέρα από το κόστος στις εξαγωγές, τις επενδύσεις κλπ., υπάρχει το κόστος αβεβαιότητας. Η αβεβαιότητα στην οικονομία είναι κόστος».
Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, τόνισε ότι βρίσκεται σε «καλή δημοσιονομική πορεία, ό, τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα και ότι ο βασικός στόχος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής είναι να θωρακιστεί αυτή η αναπτυξιακή τροχιά της χώρας. Γιατί αν θα καταλήξουν κάπου τελικά οι δασμοί, σίγουρα θα επηρεάσουν την ευρωπαϊκή οικονομία και κατ’ επέκταση και την ελληνική αλλά και την παγκόσμια οικονομία».
Υπογράμμισε ότι αν επηρεάζονται μεγάλες οικονομίες, πάντα υπάρχουν και δευτερογενή ζητήματα. «Γι’ αυτό όλα θα εξεταστούν και θα αντιμετωπιστούν και με την ψυχραιμία αλλά και με τη γνώση που έχει ο Πρωθυπουργός, ιδίως στα ζητήματα της οικονομίας».
Συμπλήρωσε ότι όσο υπάρχει αβεβαιότητα «μπαίνουμε σε μία περίοδο στασιμότητας ευρωπαϊκής οικονομίας και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι θα πρέπει να κλείσει όσο το δυνατόν ταχύτερα το κεφάλαιο των δασμών και να επικρατήσει η οικονομική λογική. Το σημαντικό είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει μια καλή αναπτυξιακή πορεία και βεβαίως και αυτή η πορεία συναρτάται από τις συνολικές επιδόσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία».
Για την ακρίβεια
Για το ζήτημα της ακριβείας και ειδικότερα για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ανέφερε ότι «γίνονται συσκέψεις προκειμένου να να να μην υπάρξουν αυξήσεις, ιδίως εν όψει αλλαγής στην τιμολόγηση των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στην ακτοπλοΐα».
«Γίνονται προσπάθειες προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις για τη μέση οικογένεια ή να υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για την οικογένεια. Το υπουργείο Ναυτιλίας βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον κλάδο προκειμένου να αποφευχθούν αυξήσεις», προσέθεσε.
«Συνολικά πάντως, η παγκόσμια αναστάτωση δημιουργεί πληθωριστικούς κινδύνους πανευρωπαϊκά και γι’ αυτό και εμείς σε επίπεδο ελέγχων και σε επίπεδο αγοράς θα είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί», σημείωσε καθώς όπως τόνισε: «σε περιόδους παγκόσμιας αβεβαιότητας και πρωτοφανούς αναταραχής σε ό,τι αφορά την αγορά ή το επενδυτικό κλίμα, το στοιχείο της πολιτικής και οικονομικής και δημοσιονομικής σταθερότητας είναι πολύτιμο για κάθε χώρα. Και αυτό το λέμε όταν εμείς έχουμε πολύ καλά δημοσιονομικά αποτελέσματα, καλές αναπτυξιακές επιδόσεις και σημαντική μείωση της ανεργίας. Όταν μεγάλες χώρες της ευρωζώνης όπως η Γαλλία βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ή όπως η Γερμανία που έχει αναιμική ανάπτυξη και δεν έχει σημαντικές επιδόσεις σε ό,τι αφορά τη βιομηχανική της παραγωγή. Επομένως, το στοιχείο της πολιτικής, οικονομικής και δημοσιονομικής σταθερότητας σε περιόδους αναταραχής είναι πάρα πολύ σημαντικό και γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι αυτό το στοιχείο της σταθερότητας δεν μπορεί να διασαλευθεί από κανέναν».
Ο κ. Αμυράς ανέφερε πως η «κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας εγγυάται την πολιτική σταθερότητα. Έχει μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και επιπλέον έχει μια σαφή λαϊκή εντολή να εφαρμόσει το πρόγραμμά της μέχρι το τέλος της θητείας το 2027, όπου θα κριθεί, όπως θα κριθεί και το τι κάνει η αντιπολίτευση, γιατί η κυβέρνηση, έχει το πρόγραμμά της, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και από την άλλη πλευρά βλέπουμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κινούνται χωρίς πρόγραμμα, χωρίς προτάσεις και σε ένα κρεσέντο ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά τον λαϊκισμό. Επομένως, γι’ αυτό πιστεύω ότι και η κυβέρνηση εγγυάται την πολιτική σταθερότητα. Όχι γιατί είναι κάτι ως αξίωμα, αλλά γιατί έχει και πρόγραμμα και κυβερνητικές θέσεις και υλοποιεί δεσμεύσεις και ταυτόχρονα έχει μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Όσον αφορά την αύξηση στον κατώτατο μισθό κι αν θα υπάρξουν, πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση των νοικοκυριών ο γενικός διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωράει βήμα βήμα.
«Πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική σταθερότητα και με βάση τις επιδόσεις της οικονομίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δείξει ότι εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για να επιστρέφει το μέρισμα της ανάπτυξης στην κοινωνία και αυτό εδώ θα εξακολουθεί να γίνεται», είπε χαρακτηριστικά.
«Εμείς δεν θέλουμε παροχές μιας χρήσης, αντιθέτως θέλουμε και αυτό είναι ο βασικός σκοπός της οικονομικής πολιτικής, η βιώσιμη ανάπτυξη να είναι διατηρήσιμη και κυρίως να μεταφράζεται σε μόνιμες αλλαγές υπέρ των εργαζομένων. Για παράδειγμα, η μείωση της ανεργίας, η δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας ή το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή περίπου το 75% των εργαζομένων είναι σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης είναι ένα σημαντικό επίτευγμα της αγοράς εργασίας με αυξήσεις κατώτατου μισθού. Δεν πανηγυρίζουμε ούτε λέμε ότι λύθηκαν τα προβλήματα επειδή έχει αυξηθεί στα 880 ευρώ ο κατώτατος μισθός, αλλά είναι ένα βοήθημα. Είναι μια έξτρα ανάσα σε όσους μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, αλλά πρέπει να γίνονται βήμα βήμα, σταθερά και με δημοσιονομική σταθερότητα, γιατί δεν θέλουμε να γυρίσουμε ποτέ σε συνθήκες δημοσιονομικής αβεβαιότητας, γιατί τότε χάνονται πολύ εύκολα οι θυσίες».
«Υποδειγματική η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας»
Ο κ. Αμυράς αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την οποία χαρακτήρισε «υποδειγματική, με την έννοια ότι έγινε ένας πραγματικά γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος».
«Ακούστηκε, μίλησε ο Πρωθυπουργός που επισήμανε και προς βουλευτές και προς τους υπουργούς ότι αυτά που μας ενώνουν είναι και το κυβερνητικό πρόγραμμα και οι αξίες της παράταξης και να στοιχηθούμε πίσω από αυτά. Αλλά ταυτόχρονα ακούστηκαν και οι φωνές των βουλευτών και η σύνοψη του Πρωθυπουργού. Και νομίζω ότι από όλη αυτή τη διαδικασία τελικά η παράταξη είναι ενωμένη, σίγουρα ισχυρή και κυρίως είναι πιο αποφασισμένη να υλοποιήσει ταχύτερα, αποτελεσματικότερα το κυβερνητικό της έργο, ιδίως σε συνθήκες όπου δεν υπάρχει πολυτέλεια ούτε για καθυστερήσεις, ούτε για ολιγωρίες, ούτε για τίποτα άλλο».
Για την τραγωδία των Τεμπών και την προανακριτική
«Όπως είπε και ο πρωθυπουργός είναι η ώρα της αντεπίθεσης, η ώρα της αλήθειας απέναντι σε μια προπαγάνδα που υπήρξε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν το ζήτημα των Τεμπών και την τραγωδία, τη μεγάλη τραγωδία που μας έχει συγκλονίσει όλους», είπε αναφερόμενος στα όσα καταλογίζει στην κυβέρνηση η αντιπολίτευση.
«Τα στοιχεία που έρχονται τις τελευταίες ημέρες και για πολλά από τα οποία δεν έχουμε ακούσει τίποτα από την πλευρά της αντιπολίτευσης, δείχνουν ότι υπάρχουν κάποια δεδομένα τα οποία ανατρέπουν πολλά από όσα αντιμετωπίζαμε από όσα γνωρίζαμε και τα οποία σε κάθε περίπτωση αρμόδια και μόνο να τα εξετάσει και να τα ερευνήσει είναι η Δικαιοσύνη. Γιατί μέχρι τώρα βλέπαμε κόμματα να έχουν ρόλο εισαγγελέα, ρόλο ανακριτή και να βγάζουν ακόμα και καταδίκες και ετυμηγορίες», προσέθεσε.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της προανακριτικής του κ. Τριαντόπουλου τόνισε πως «η κυβερνητική πλειοψηφία ύστερα από την πρόταση του κ. Τριαντόπουλου, αλλά όχι με βάση αυτή την εκτίμηση, γιατί η προανακριτική είναι ένα κυρίαρχο όργανο που εκτιμά όλα τα στοιχεία. Διαπίστωσε ότι υπάρχει ήδη εισαγγελική διάταξη. Η εισαγγελική διάταξη την οποία την είχε αποδεχθεί το ΠΑΣΟΚ και την είχε γράψει στο κατηγορητήριο στη σελίδα 16 ότι αν όπως ασκήθηκαν διώξεις για τα τέσσερα φυσικά πρόσωπα για την υπόθεση στη διαχείριση στο πεδίο του δυστυχήματος θα είχε παραπεμφθεί και ο κ. Τριαντόπουλος αν δεν ήταν υπουργός. Με μια γενναία κίνηση είπε ότι εγώ θέλω να κριθεί η αθωότητά μου από την από το δικαστικό συμβούλιο και από το φυσικό δικαστή και αυτό νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο θα το δούμε».
«Πιστεύουμε ότι η αλήθεια τελικά θα λάμψει και θα αντιμετωπιστούν και θεωρίες συνωμοσίας και fake news, αλλά κυρίως εργαλειοποίηση. Συνιστώ και στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ασχοληθούν περισσότερο με τις πολιτικές τους θέσεις. Εκεί υπάρχει γόνιμος χώρος για αντιπαράθεση και δημιουργική αντιπαράθεση και να αφήσουμε όλοι τη Δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της», κατέληξε.
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
