• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Όθρυς: Ήπια τουριστική ανάπτυξη χωρίς ανεμογεννήτριες ζήτησαν οι ορειβάτες του Αλμυρού από τον Κουρέτα
Share

21/08/2026 20:54

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • el
    • el
    • en
    • de
    • it
    • es
    • fr
    • zh-CN
    • ar
    • sq
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Όθρυς: Ήπια τουριστική ανάπτυξη χωρίς ανεμογεννήτριες ζήτησαν οι ορειβάτες του Αλμυρού από τον Κουρέτα

Last updated: 2026/08/21 at 7:54 ΜΜ
Newsroom Published 21/08/2026
Share
5 Min Read
Όθρυς: Ήπια τουριστική ανάπτυξη χωρίς ανεμογεννήτριες ζήτησαν οι ορειβάτες του Αλμυρού από τον Κουρέτα
SHARE

Την ανάγκη προστασίας του όρους Όθρυς από μεγάλες και άναρχες παρεμβάσεις, αλλά και την αξιοποίησή του μέσα από ήπιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, έθεσαν στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, εκπρόσωποι του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αλμυρού, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών.

Contents
Στο επίκεντρο η πρόταση για ΓεωπάρκοΠρόταση για μεγάλο συνέδριο στον Αλμυρό Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Στο επίκεντρο βρέθηκε η προοπτική εγκατάστασης μεγάλων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις κορυφογραμμές της Όθρυος, με τον Ορειβατικό Σύλλογο να εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών και να υποστηρίζει ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μπορεί να συνδυαστεί με μία διαφορετική αναπτυξιακή προοπτική για την περιοχή.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο Θανάσης Γκουντάρας, μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Αλμυρού, η συζήτηση ξεκίνησε ουσιαστικά από πέρυσι, όταν εκδόθηκε η πρώτη περιβαλλοντική αδειοδότηση για αιολική εγκατάσταση. Από τότε, όπως είπε, ο Σύλλογος και η Κίνηση Πολιτών επιχείρησαν να διαμορφώσουν προτάσεις για μία “πιο ήπια ανάπτυξη” του ορεινού όγκου, με επίκεντρο την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών του.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο νέο δίκτυο μονοπατιών, το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Αλμυρού. Πρόκειται για 14 διαδρομές, συνολικού μήκους περίπου 120 χιλιομέτρων, οι οποίες έχουν καθαριστεί και σηματοδοτηθεί, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια από πεζοπόρους και επισκέπτες.

Η Όθρυς, ωστόσο, σύμφωνα με τον Ορειβατικό Σύλλογο, διαθέτει πολύ περισσότερες δυνατότητες. Τα φαράγγια της μπορούν να αποτελέσουν πεδίο για οργανωμένες διασχίσεις, ενώ υπάρχουν αναρριχητικά πεδία, κυρίως στην περιοχή της Κορφής και της Ανάβρας, που ήδη προσελκύουν αναρριχητές.

Νεροσπηλιά στην Όθρυ

Σημαντικό κεφάλαιο αποτελούν και τα σπήλαια. Όπως ανέφερε ο κ. Γκουντάρας, στην περιοχή του Καλλικρατικού Δήμου Αλμυρού υπάρχουν περίπου 100 σπήλαια, από τα οποία 35 έχουν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί από τον Σύλλογο Σπηλαιολογικών Ερευνών Μαγνησίας “Χείρων”. Ορισμένα από αυτά, εφόσον πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να ενταχθούν σε οργανωμένες μορφές επισκέψιμου τουρισμού.

Στις προτάσεις περιλαμβάνονται ακόμη η ανάπτυξη της ορεινής ποδηλασίας, η παρατήρηση σπάνιων ειδών ορνιθοπανίδας, αλλά και η αξιοποίηση της ιστορικής διαδρομής της Όθρυος. Το βουνό αποτελούσε τμήμα της γραμμής των πρώτων ελληνικών συνόρων μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους και στην περιοχή διατηρούνται κατάλοιπα παλαιών φυλακίων. Η ανάδειξή τους θα μπορούσε να δημιουργήσει μία ακόμη ιστορική διαδρομή.

Παράλληλα, η παρουσία των Μονών Άνω και Κάτω Ξενιάς προσθέτει μία ακόμη διάσταση, αυτή του θρησκευτικού τουρισμού.

Στο επίκεντρο η πρόταση για Γεωπάρκο

Η σημαντικότερη πρόταση που τέθηκε στη συνάντηση ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας χαρακτηρισμού της Όθρυος ως Γεωπάρκου. Σύμφωνα με τον κ. Γκουντάρα, ένας τέτοιος χαρακτηρισμός θα μπορούσε να λειτουργήσει ως “δίχτυ προστασίας” απέναντι σε μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ένα ενιαίο πλαίσιο για την ανάδειξη των φυσικών, γεωλογικών, ιστορικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών του βουνού.

Ο Δημήτρης Κουρέτας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ορειβατικού Συλλόγου, εμφανίστηκε θετικός στην κατεύθυνση αυτή και δήλωσε ότι η Περιφέρεια μπορεί να συνδράμει. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Γκουντάρας, ο Περιφερειάρχης προσφέρθηκε να διαθέσει το νομικό τμήμα της Περιφέρειας και ειδικό νομικό σε περιβαλλοντικά ζητήματα, προκειμένου να υποστηριχθούν οι σχετικές προσπάθειες.

Ήδη ο Δήμος Αλμυρού και η Κίνηση Πολιτών έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της πρώτης περιβαλλοντικής αδειοδότησης για αιολικό έργο στην περιοχή, ενώ αναμένεται ο ορισμός της δικασίμου.

Από την πλευρά της Περιφέρειας επισημάνθηκε ότι είχε ήδη εκφράσει αρνητική θέση τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.

Πρόταση για μεγάλο συνέδριο στον Αλμυρό

Στη συνάντηση τέθηκε επίσης από τον Περιφερειάρχη η πρόταση διοργάνωσης ενός συνεδρίου στον Δήμο Αλμυρού, με αντικείμενο το μέλλον της Όθρυος.

Στόχος είναι να συμμετάσχουν επιστημονικοί φορείς, η Περιφέρεια, ο Δήμος Αλμυρού, οι τοπικές κοινότητες και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, ώστε να ανοίξει ένας ευρύτερος διάλογος για την προστασία του βουνού, τις επιπτώσεις των μεγάλων παρεμβάσεων και τις δυνατότητες ήπιας ανάπτυξης.

Για τον Ορειβατικό Σύλλογο Αλμυρού, το ζητούμενο είναι πλέον να αποκτήσει η Όθρυς ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο. Ένα μοντέλο που, όπως υποστηρίζει, θα αξιοποιεί τα μονοπάτια, τα φαράγγια, τα σπήλαια, την ορνιθοπανίδα, την ιστορία και τα μοναστήρια της περιοχής, δημιουργώντας παράλληλα οικονομικές δυνατότητες για τα χωριά και τους κατοίκους τους.

Η πρώτη επαφή με την Περιφέρεια χαρακτηρίζεται από τον Θανάση Γκουντάρα ως “αρκετά ικανοποιητική”, καθώς, όπως σημείωσε, διαπιστώθηκε διάθεση να αναζητηθεί ένας διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης για την Όθρυ, με βασική προϋπόθεση την προστασία του φυσικού της πλούτου.

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Δήμος Αλμυρού: Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός του Κισλά Σούρπης – Ακολουθεί η μελέτη ανάδειξης του Δήμος Αλμυρού: Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός του Κισλά Σούρπης – Ακολουθεί η μελέτη ανάδειξης του
Επόμενο Αντίστροφη μέτρηση για τη ΔΕΘ: Σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες προανήγγειλε ο Μαρινάκης Αντίστροφη μέτρηση για τη ΔΕΘ: Σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες προανήγγειλε ο Μαρινάκης

Δημοφιλέστερα

Στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου εντάσσεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου – Διασφαλίζεται η συνέχεια των έργων
Στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου εντάσσεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου – Διασφαλίζεται η συνέχεια των έργων
21/08/2026
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100

Δείτε ποιός γιορτάζει

 

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?