Για να διατηρηθεί και να αυξηθεί η παραγωγή μητρικού γάλακτος δύο παράγοντες είναι απαραίτητοι:
Η δυνατότητα διέγερσης του στήθους και η αφαίρεση του γάλακτος από τους μαστούς.
Όταν ο θηλασμός δεν είναι εφικτός εντός 18 έως 24 ωρών μετά τον τοκετό και επί απουσίας πρωτογάλακτος, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά πρωτόκολλα, συστήνεται η χρήση αντλίας.
ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΛΙΑΣ
1. Εάν το βρέφος αδυνατεί να θηλάσει ή εάν το βρέφος δεν κάνει επιτυχή θηλασμό και δεν προσλαμβάνει επαρκή ποσότητα γάλακτος σύμφωνα με την βαθμολογία θηλαστικής συμπεριφοράς (latch score), είναι απαραίτητη η άντληση του γάλακτος ανά 3 ώρες ώστε να χορηγείται συμπλήρωμα μητρικού γάλακτος στο νεογνό ή έως ότου αυξηθεί η παραγωγή γάλακτος της μητέρας ώστε το νεογνό επιστρέψει στο στήθος.
2. Σε έντονο σπάργωμα, που αποτρέπει τον θηλασμό, με σκοπό αποσυμφόρηση του στήθους και διευκόλυνση του θηλασμού.
3. Εάν η μητέρα έχει επίπεδες ή εισέχουσες θηλές και το νεογνό αδυνατεί να προσκολληθεί.
5. Εάν το νεογνό είναι πρόωρο ή νοσηλεύεται.
6. Εάν η μητέρα αποχωρίζεται περιστασιακά το βρέφος λόγω εργασίας ή για άλλο λόγο, δημιουργεί μέσω της άντλησης ατομική τράπεζα γάλακτος.
7. Εάν το βρέφος έχει βραχύ χαλινό ή ανατομικές ανωμαλίες της στοματικής κοιλότητας που δυσκολεύει τον θηλασμό.
8. Σε περίπτωση διδύμων νεογνών μέχρι να επιτευχθεί ο θηλασμός.
9. Επιλογή της μητέρας
ΕΙΔΗ ΑΝΤΛΙΩΝ
Εάν μια μητέρα επιλέξει να αντλήσει, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αντλιών τα οποία διαφέρουν τόσο στην ποιότητα και στην αποτελεσματικότητα της άντλησης όσο και στο κόστος.
Είδη αντλιών:
Xειροκίνητη
Οικιακή ηλεκτρική μονής ή διπλής άντλησης,
Νοσοκομειακού τύπου μονής ή διπλής άντλησης,
Αντλία hands free
Αντλία από σιλικόνη.
Η επιλογή αντλίας εξαρτάται τόσο από την αιτία άντλησης (επιστημονική συμβουλευτική) όσο και από προσωπική επιλογή.
- Τα χειροκίνητα θήλαστρα όπως και τα ηλεκτρικά οικιακά θήλαστρα έχουν σχεδιαστεί για έναν μόνο χρήστη και δεν πρέπει να ενοικιάζονται ή να επαναχρησιμοποιούνται από άλλους για λόγους ασφαλείας (κίνδυνος μόλυνσης ή κακής λειτουργίας λογω φθοράς της συσκευής).
- Η χρήση νοσοκομειακού τύπου αντλίας έχει σχεδιαστεί για πολλούς χρήστες διότι προσφέρει ασφάλεια λόγω του κλειστού κυκλώματος και την δυνατότητα ατομικού αναλώσιμου που διαθέτει, και επομένως μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί άρα μπορεί και να ενοικιάζεται.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΤΛΗΣΗ
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
1.Βοήθεια στην μητέρα, δίνοντας την δυνατότητα να ταΐσει κάποιος άλλος το βρέφος με το αντλημένο γάλα.
2. Με την αποκλειστική άντληση, μπορεί η μητέρα να κάνει μια απαιτητική δουλειά και να καταφέρνει να διατηρεί την παραγωγή και να ταΐζει το μωρό της με δικό της μητρικό γάλα.
3. Όταν η μητέρα δεν μπορεί να θηλάζει για κάποιο χρονικό διάστημα, η άντληση βοηθάει διατηρώντας τα επίπεδα παραγωγής γάλακτος.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
1. Κόστος
Οι καλές αντλίες κοστίζουν αρκετά, υπολογίζοντας και τα απαραίτητα, χοάνες, μπουκάλια, πιπίλες, προϊόντα καθαρισμού κ.λ.π
2. Χρονοβόρος διαδικασία
Σε αντίθεση με τον θηλασμό, η άντληση απαιτεί πρόσθετες εργασίες, πλύσιμο των αναλώσιμων της αντλίας ,αποστείρωση, απόψυξη, ζέσταμα του μητρικού γάλακτος κλπ
3. Η ποσότητα γάλακτος που μπορεί μια μητέρα να αντλήσει δεν είναι πάντα μια αξιόπιστη ή ακριβής ένδειξη για το πόσο γάλα παράγει. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ένα βρέφος που θηλάζει αποτελεσματικά θα προσλάβει περισσότερο γάλα από το στήθος απ΄ ότι θα μπορούσε να αντλήσει ένα θήλαστρο.
3. Δέσμευση και αλλαγή τρόπου ζωής
Απαιτείται η άντληση να γίνεται ανά 3ωρο για την διατήρηση παραγωγής γάλακτος, γεγονός το οποίο επιβάλλει και την τακτική αφύπνιση κατά την διάρκεια της νύχτας.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Κατά την επιλογή αντλίας θα πρέπει να επιλέγεται και το ορθό μέγεθος χοάνης μετά από μέτρηση. Η κάθε εταιρία αντλιών έχει διαφορετικά μεγέθη χοανών.
Η αγορά από καταστήματα βρεφικών ειδών ή μέσω διαδικτύου δεν διασφαλίζει την διαθεσιμότητα όλων των μεγεθών χοανών ή ανταλλακτικών των αντλιών. Απαιτείται επομένως σοβαρή έρευνα αγοράς πριν επιλέξουμε αντλία.
Κωνσταντίνα Γραμματικού
Μαία – Σύμβουλος Γαλουχίας ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας–IBCLC