Η ευρωπαϊκή άμυνα βρέθηκε στο επίκεντρο της Συνόδου Βορρά Νότου που πραγματοποιείται στην Λαπωνία, με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει το διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον στέλνοντας μήνυμα για την ανάγκη αύξησης των διαθέσιμων πόρων. Η Σύνοδος ολοκληρώνεται σήμερα παρουσία και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας.
Στην κορυφή της ατζέντας των ευρωπαΐων ηγετών βρίσκεται επίσης η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης αλλά και η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.
«Χρειαζόμαστε περισσότερη κατανόηση για την κατάσταση ασφαλείας στον Βορρά και στην ευρύτερη περιοχή και να καταλάβουμε την κατάσταση στην Μεσόγειο. Θα συζητήσουμε για την ασφάλεια, την Άμυνα, την ασφάλεια των συνόρων, την μετανάστευση και την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης» είπε ο πρωθυπουργός της Φιλανδίας, Πετερι Ορπο.
«Έχουμε κάποια πολύ σημαντικά ζητήματα να συζητήσουμε σήμερα. Το πρώτο φυσικά είναι ότι κάνουμε διάλογο για την μετανάστευση στην προοπτική της βόρειας και της νότιας ευρώπης και νομίζω ότι αυτό δεν έχει γίνει ξανά στο παρελθόν.» σημείωσε ο Ουλφ Κριστερσον πρωθυπουργός της Σουηδίας.
Η συζήτηση αναφορικά με την ευρωπαϊκή άμυνα έχει ανοίξει την ώρα που, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να υποστηρίζει ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θα απαιτήσει από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ από το 2% που είναι σήμερα. «Έχει γίνει κατανοητό ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να συμβιβαστεί με μία αύξηση στο 3,5% και πως σχεδιάζει να συνδέσει ξεκάθαρα τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες και την προσφορά ευνοϊκότερων εμπορικών όρων με τις Ηνωμένες Πολιτείες», σημειώνει. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως ο Τραμπ κατανοεί πως για να αντιμετωπιστεί η ρωσική απειλή, η Ουάσιγκτον πρέπει να συνεχίσει να στέλνει όπλα στο Κίεβο.
Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου επεσήμανε πως η υποστήριξη της Ουκρανίας θα συνεχιστεί. «Το μήνυμα είναι πολύ καθαρό: θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και να υποστηρίζουμε την Ουκρανία απερίφραστα. Εναπόκειται στην Ουκρανία να καθορίσει τον χρόνο έναρξης των όποιων συνομιλιών με τη Ρωσία αλλά θα πρέπει να το κάνει από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας» τόνισε.
«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία και ελπίζουμε να δούμε τον τερματισμό του πολέμου με την Ρωσία» πρόσθεσε ο Φιλανδός πρωθυπουργός.
Το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας θα αποτελέσει αντικείμενο έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου μετά από πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Η Σύνοδος Βορρά Νότου ολοκληρώνεται σήμερα.
www.ertnews.gr