Το Ισραήλ έχει αρνηθεί να ανανεώσει τις βίζες για τουλάχιστον τρεις επικεφαλής οργανισμών του ΟΗΕ που δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Οργανισμού ο οποίος κατηγορεί το Τελ Αβίβ ότι εμποδίζει το ανθρωπιστικό έργο που εστιάζει στην προστασία των Παλαιστινίων αμάχων.
Όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ, οι βίζες για τους επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OHCHR) και της UNRWA — της υπηρεσίας για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες — δεν έχουν ανανεωθεί τους τελευταίους μήνες.
Ο Τομ Φλέτσερ, επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι το ανθρωπιστικό έργο του ΟΗΕ δεν περιορίζεται στην παροχή βοήθειας, αλλά και στην υπεράσπιση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
«Κάθε φορά που αναφέρουμε όσα βλέπουμε, δεχόμαστε απειλές για περαιτέρω περιορισμό της πρόσβασής μας στους αμάχους», τόνισε χαρακτηριστικά. «Πουθενά δεν είναι μεγαλύτερη η ένταση μεταξύ της αποστολής υπεράσπισης και της ανθρωπιστικής παροχής βοήθειας απ’ ό,τι στη Γάζα.»
Ο Φλέτσερ κατηγόρησε ρητά το Ισραήλ ότι αρνείται την ανανέωση ή περιορίζει τη διάρκεια στις βίζες σε αντίποινα για την εστίαση του ΟΗΕ στην προστασία των αμάχων.
Η αποστολή του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι εξετάζει το ζήτημα. Πάντως, το Ισραήλ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την UNRWA για συνεργασία με τη Χαμάς και διάδοση αντιισραηλινής ρητορικής — κατηγορίες τις οποίες η UNRWA απορρίπτει κατηγορηματικά.
Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, η κυβέρνηση Νετανιάχου απαγόρευσε την παρουσία της UNRWA στην ισραηλινή επικράτεια, ενώ ο επικεφαλής της, Φιλίπ Λαζαρίνι, έχει αποκλειστεί από την είσοδο στη Γάζα.
Οι άλλοι δύο αξιωματούχοι του ΟΗΕ που επηρεάζονται είναι ο Τζόναθαν Γουίταλ (OCHA) και ο Άτζιθ Σούνγκχάι (OHCHR), όπως ανέφερε ο ΟΗΕ.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Φλέτσερ χαρακτήρισε τις συνθήκες στη Γάζα ως «πέρα από κάθε περιγραφή», σημειώνοντας ότι οι Παλαιστίνιοι που αναζητούν τροφή πυροβολούνται, ενώ το Ισραήλ, ως δύναμη κατοχής, αποτυγχάνει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του βάσει των Συνθηκών της Γενεύης.
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, κατηγόρησε την OCHA ότι δεν διατηρεί ουδετερότητα και αντικειμενικότητα. Η Ισραηλινή εκπρόσωπος Ρεούτ Σαπίρ Μπεν-Ναφτάλι υποστήριξε πως «το αφήγημα που παρουσιάζεται αποσιωπά τη Χαμάς, τη βασική υπεύθυνη για τον πόλεμο και την ανθρωπιστική κρίση».
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Γάζα, περισσότεροι από 58.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, με πάνω από τους μισούς να είναι γυναίκες και παιδιά.
Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ραβίνα Σαμντασάνι, επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής του γραφείου στην κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια έχει εμποδιστεί επανειλημμένα να εισέλθει στη Γάζα — η τελευταία του απόπειρα ήταν τον Φεβρουάριο του 2025.
Ο Φλέτσερ επισήμανε επίσης ότι το Ισραήλ δεν παρέχει τις απαιτούμενες «άδειες ασφαλείας» για την είσοδο προσωπικού στη Γάζα, με αποτέλεσμα το 56% των απορρίψεων εισόδου το 2025 να αφορούν επείγουσες ιατρικές ομάδες.
«Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί», δήλωσε, «ενώ όσοι παραμένουν, εργάζονται υπό πείνα, κίνδυνο και απώλεια – όπως και οι κάτοικοι της Γάζας».
Πηγή: Associated Press
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
