Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι καταιγιστικές εξελίξεις στη Συρία και η αμυντική θωράκιση της Ευρώπης, κυριαρχούν στην ατζέντα των «27» που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. Παρών στις συνομιλίες και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ζήτησε σύμπραξη Ευρώπης και ΗΠΑ για να ηττηθεί ο Πούτιν, την ίδια ώρα ωστόσο που ο Ρώσος πρόεδρος προκαλούσε ειρωνικά τη Δύση σε… πυραυλική μονομαχία. «Η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει περισσότερους πόρους για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με την Ουκρανία να έχει κυριαρχήσει στο πρώτο μέρος της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το όνομα Ντόναλντ Τραμπ να «πλανάται» πάνω από τους 27 ηγέτες, πλέον έχουν περάσει στο θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας και της ενίσχυσής της με περισσότερους πόρους, που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα ζητούμενα για την Ευρώπη, αυτή την περίοδο, είναι πολλά και για τον λόγο αυτό πρέπει να ληφθούν αποφάσεις στην κατεύθυνση της στήριξης της οικονομικής και γεωπολιτικής δυναμικής της.
Ο Πρωθυπουργός φτάνοντας στη Σύνοδο τόνισε την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, ενώ για τη Συρία αυτό που τονίζει η κυβέρνηση είναι ότι:
1. Πρέπει να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
2. Να υπάρχει μια κυβέρνηση συμπεριληπτική σε θέματα δικαιωμάτων.
3. Να έχει η ΕΕ ενιαία άποψη.
Στην κατεύθυνση αυτή Ελλάδα, Αυστρία και Κύπρος απέστειλαν επιστολή στην Ε.Ε. για τον ορισμό ειδικού απεσταλμένου της Ε.Ε. στη Συρία με στόχο να μεριμνήσει για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Ε.Ε. στην περιοχή.
Το βλέμμα είναι στραμμένο και στην Τουρκία, η οποία θέλει να παίξει κυρίαρχο ρόλο στα εσωτερικά της Συρίας, γεγονός το οποίο, όπως είπε και ο Πρόεδρος της Κύπρου, δεν πρέπει να επιτρέψει η Ευρώπη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει τους ομολόγους του και για το πρόσφατο ταξίδι του στον Λίβανο, ενώ πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε άτυπη σύσκεψη 9 ηγετών για το μεταναστευτικό παρούσης και της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Κ. Μητσοτάκης: Η Ευρώπη να διαθέσει περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για την άμυνα
Κατά την άφιξή του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η τελευταία Σύνοδος Κορυφής του 2024 αφορά πρωτίστως την θέση της Ευρώπης στον κόσμο ενόψει και τον τελευταίων, πολύ σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων από την εκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ μέχρι το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και από την κρίση στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις στη Συρία μέχρι τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον παγκόσμιο Νότο.
«Κοινός τόπος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι η ανάγκη της στήριξης της οικονομικής και γεωπολιτικής δυναμικής της ηπείρου μας. Είτε μιλάμε για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της σε συνέχεια των συστάσεων της έκθεσης Ντράγκι, είτε μιλάμε για την ενίσχυση της αμυντικής της δυνατότητας να μπορεί από μόνη της να αποτρέψει τις όποιες απειλές ενδεχομένως να εκδηλωθούν ένταντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα έχει υπάρξει πρωταγωνίστρια στην διαμόρφωση μιας πιο ενεργούς αμυντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έχουμε την ευκαιρία τα θέματα αυτά να τα συζητήσουμε και σε μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, τον Φεβρουάριο, είναι όμως απολύτως ξεκάθαρο για εμένα ότι η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για την κοινή ευρωπαϊκή της άμυνα.
Αυτό το οποίο πρώτο διατυπώθηκε από την Ελλάδα πριν από κάποιους μήνες και έμοιαζε ίσως ως ένα πολύ μακρινό όνειρο, τώρα αρχίζει να αντιμετωπίζεται με μια αίσθηση κατεπείγοντος από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Και θα έχω την ευκαιρία και σήμερα, για ακόμα μια φορά, να παρουσιάσω τις ελληνικές θέσεις γύρω από το ζήτημα αυτό.
Προφανώς θα συζητήσουμε και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Θα ενημερώσω τους ομολόγους μου για την επίσκεψη την οποία έκανα στο Λίβανο και κυρίως για την ανησυχία η οποία υπάρχει και στο Λίβανο και στη Συρία για την ανάγκη προστασίας των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων και αναφέρομαι ιδιαίτερα στους Ελληνορθόδοξους του Λιβάνου, αλλά πρωτίστως της Συρίας, οι οποίοι εμπίπτουν και στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας.
Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή για τη Συρία είναι να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας και η νέα κυβέρνηση να είναι μια κυβέρνηση πρώτα και πάνω απ’ όλα συμπεριληπτική, η οποία και θα υποστηρίξει και θα διαφυλάξει τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων. Και προφανώς σε αυτήν τη συζήτηση η Ευρώπη πρέπει να προσέλθει με μια ενιαία άποψη και η Ελλάδα θα έχει έναν καθοριστικό ρόλο στο να διαμορφώσει την ευρωπαϊκή προσέγγιση στα ζητήματα που αφορούν στη Συρία».
Σύνοδος ΕΕ: Ακλόνητη η στήριξη των «27» στην Ουκρανία – Μηνύματα σε Μόσχα και Τραμπ
Την ακλόνητη και συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία εξέφρασαν οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής, προβάλλοντας την Ευρωπαϊκή ενότητα έναντι της Μόσχας αλλά και στέλνοντας μήνυμα στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένα ζητήσει τον άμεσο τερματισμό του πολέμου.
Ο πόλεμος διεξάγεται σε ευρωπαϊκό έδαφος και πρέπει να κερδηθεί, επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου. «Θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε, μια μέρα, ως μέλος της Ε.Ε. και θα συνεργαστούμε μαζί σας για να κερδίσουμε μια συνολική δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Αυτός ο πόλεμος είναι στην Ουκρανία, κατά του Ουκρανικού λαού, σε ευρωπαϊκό έδαφος» είπε ο Αντόνιο Κόστα.
Και ενώ φουντώνουν οι φήμες για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών στις αρχές του νέου έτους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση ισχύος.
«Οποιαδήποτε ώθηση για διαπραγματεύσεις τόσο νωρίς θα οδηγήσει στην πραγματικότητα σε μία κακή συμφωνία για την Ουκρανία. Όλοι οι παράγοντες στον κόσμο παρακολουθούν στενά πως θα χειριστούμε την υπόθεση και γι΄ αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε ισχυροί» τόνοσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας.
Ο γγ του ΝΑΤΟ, Ντόναλντ Τουσκ δήγλωσε μεταξύ άλλων: «Πολύ ψηλά στην ατζέντα είναι να διασφαλίσουμε ότι ο πρόεδρος (Ζελένσκι) η ομάδα του και η Ουκρανία, θα είναι στην καλύτερη δυνατή θέση, μια μέρα, όταν αποφασίσουν να ξεκινήσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες».
Την ίδια ώρα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός καλεί τον Ζελένσκι να δώσει απάντηση στην προτεινόμενη εκεχειρία των Χριστουγέννων με τη Ρωσία.
«Η πρόταση κατάπαυσης του πυρός βρίσκεται στο τραπέζι. Είτε την αποδέχεστε είτε την απορρίπτετε» υπογράμμισε ο Βίκορ Ορμπάν.
Πάντως, στη συνάντηση του Εμμανουέλ Μακρόν με τον Ουκρανό ομόλογό του συζητήθηκε εκ νέου η γαλλική πρόταση για το ενδεχόμενο ανάπτυξης ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία ως μέσο που θα συνέβαλε στην επίτευξη βιώσιμης ειρήνης.
Αποστολή: Γεωργία Σκιτζή | Επιμέλεια: Σόνια Φίλη
www.ertnews.gr