• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Οι ψηφιακοί έλεγχοι ενισχύουν τα κρατικά έσοδα από ΦΠΑ – Πώς γίνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι των δηλώσεων
Share

13/08/2026 14:57

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • el
    • el
    • en
    • de
    • it
    • es
    • fr
    • zh-CN
    • ar
    • sq
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ψηφιακοί έλεγχοι ενισχύουν τα κρατικά έσοδα από ΦΠΑ – Πώς γίνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι των δηλώσεων

Last updated: 2026/08/13 at 1:54 ΜΜ
ADMINISTRATOR Published 13/08/2026
Share
5 Min Read
Οι ψηφιακοί έλεγχοι ενισχύουν τα κρατικά έσοδα από ΦΠΑ – Πώς γίνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι των δηλώσεων
SHARE

Οι ψηφιακοί έλεγχοι ενισχύουν τα κρατικά έσοδα από ΦΠΑ – Πώς γίνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι των δηλώσεων

Contents
Στοχευμένοι έλεγχοιΒαριά πρόστιμα Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Πρόσθετα έσοδα φέρνουν στα κρατικά ταμεία οι ψηφιακοί έλεγχοι των δηλώσεων ΦΠΑ, καθώς περιορίζουν τη φοροδιαφυγή και συγκεκριμένα το «κενό», δηλαδή τη διαφορά μεταξύ προσδοκώμενων και πραγματικών εισπράξεων.

Οι έλεγχοι γίνονται πλέον με «οδηγό» την Τεχνητή Νοημοσύνη, το myDATA και τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, με αποτέλεσμα να κλείνουν σταδιακά τα «παράθυρα» της φοροδιαφυγής.

Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται ήδη στα στοιχεία του φετινού πρώτου εξαμήνου, με τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ να ξεπερνούν αισθητά τον στόχο του προϋπολογισμού καθώς κινήθηκαν πάνω από τα 14,5 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 13,6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας υπέρβαση της τάξης των 880 εκατ. ευρώ. Η εικόνα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή σε σύγκριση με πέρυσι, όταν στο αντίστοιχο διάστημα είχαν εισρεύσει περίπου 12,8 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Το 2025 οι συνολικές εισπράξεις από ΦΠΑ είχαν ανέλθει στα 29,2 δισ. ευρώ. Εφόσον η ίδια δυναμική διατηρηθεί και στο δεύτερο μισό του έτους, τα έσοδα από τον φόρο αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ταυτόχρονα μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, καθώς η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων, σε συνδυασμό με τη συγκράτηση των δαπανών, αναμένεται να αποτυπωθεί και στο πρωτογενές αποτέλεσμα. Με τα σημερινά δεδομένα, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι μπορεί να υπερβεί την επικαιροποιημένη πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου για 3,2% του ΑΕΠ και υπό προϋποθέσεις, να κινηθεί ακόμη και πάνω από το 4% του ΑΕΠ.

Στοχευμένοι έλεγχοι

Οι δηλώσεις ΦΠΑ προσυμπληρώνονται υποχρεωτικά με βάση τα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA. Οποιαδήποτε απόκλιση μεταξύ των δηλωθέντων ποσών και των διαβιβασμένων στοιχείων, χτυπάει συναγερμό στο σύστημα και ακολουθούν στοχευμένοι έλεγχοι.

Επιχειρήσεις που εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις από τα δεδομένα του κλάδου τους, απότομες μεταβολές στον τζίρο ή αναντιστοιχίες μεταξύ των δηλώσεων και των ηλεκτρονικά καταγεγραμμένων συναλλαγών μπαίνουν αυτομάτως στο «ραντάρ» της φορολογικής διοίκησης. Τα δεδομένα του ΦΠΑ διασταυρώνονται σε πραγματικό χρόνο με τις εισπράξεις των POS και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών μέσω του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών.

Το «κενό» ΦΠΑ βρίσκεται πλέον σταθερά σε καθοδική τροχιά. Από 24% το 2019 περιορίστηκε στο 11,4% το 2023, ενώ για το 2024 και το 2025, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι υποχώρησε σε μονοψήφιο ποσοστό (κάτω από 9%), πλησιάζοντας για πρώτη φορά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Βαριά πρόστιμα

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία προβλέπει βαριά πρόστιμα για όσους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ μετά την κοινοποίηση εντολών φορολογικού ελέγχου.

Όταν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει καθόλου τη δήλωση ΦΠΑ και η παράβαση διαπιστωθεί από τη φορολογική αρχή (μετά τον έλεγχο), το πρόστιμο ανέρχεται σε 50% επί του φόρου που αναλογεί στη μη υποβληθείσα δήλωση.

Εάν υποβληθεί εκπρόθεσμη (αρχική ή τροποποιητική) χρεωστική δήλωση ΦΠΑ μετά την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών από την Εφορία (και μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου), επιβάλλεται το πρόστιμο του 50% επί του φόρου ή της διαφοράς αυτού.

Το προαναφερθέν πρόστιμο (καθώς και ο αναλογούν τόκος) μειώνεται στο 60% του αρχικού ποσού (δηλαδή η επιβάρυνση περιορίζεται ουσιαστικά στο 30% του φόρου), εφόσον η προκύπτουσα οφειλή εξοφληθεί πλήρως εντός 30 ημερών από τον προσδιορισμό του φόρου.

Ευνοϊκότερα αντιμετωπίζονται όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμες χρεωστικές δηλώσεις ΦΠΑ οικειοθελώς, πριν τους κοινοποιηθεί εντολή ελέγχου.

Σ’ αυτή την περίπτωση δεν επιβάλλεται το πρόστιμο 50%. Επιβάλλεται το σταθερό διοικητικό πρόστιμο (100, 250 ή 500 ευρώ ανάλογα με τα βιβλία της επιχείρησης) συν τον τόκο εκπρόθεσμης καταβολής (0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης).

Υπενθυμίζεται ότι εάν οι φορολογούμενοι που υποβάλουν τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ μετά την κοινοποίηση εντολών ελέγχου αποδεχθούν εν τέλει το ποσό του ΦΠΑ που τους καταλογίζει ο έλεγχος με την πράξη προσωρινού προσδιορισμού φόρου και δεν ζητήσουν να συνεχιστεί ο έλεγχος περαιτέρω ούτε αποφασίσουν να προσφύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (Δ.Ε.Δ.) ή μετέπειτα στα διοικητικά δικαστήρια, τότε το πρόστιμο του 50% μειώνεται στο μισό, δηλαδή στο 25% του προκύπτοντος ΦΠΑ, καθώς ισχύει η διαδικασία «αποδοχής πράξεων του φορολογικού ελέγχου».

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Το ΣτΕ ακύρωσε τρεις άδειες λειτουργίας παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων Το ΣτΕ ακύρωσε τρεις άδειες λειτουργίας παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων
Επόμενο Αίτνα: Νέος κρατήρας σε υψόμετρο 2.090 μέτρων – Ως τη Λιβύη ο καπνός και νέες ακυρώσεις πτήσεων Αίτνα: Νέος κρατήρας σε υψόμετρο 2.090 μέτρων – Ως τη Λιβύη ο καπνός και νέες ακυρώσεις πτήσεων

Δημοφιλέστερα

Σκιάθος: Νέο περιστατικό τραυματισμού τουρίστριας από ρεύμα αέρα τουρμπίνας αεροσκάφους
Σκιάθος: Νέο περιστατικό τραυματισμού τουρίστριας από ρεύμα αέρα τουρμπίνας αεροσκάφους
13/08/2026
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100

Δείτε ποιός γιορτάζει

 

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?