Σε καθεστώς υγειονομικού και επιχειρησιακού αδιεξόδου παραμένουν δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, καθώς η εφαρμογή των προβλεπόμενων διαδικασιών για την ευλογιά καθυστερεί δραματικά. Παρότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα εναρμονίζονται πλήρως με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η υλοποίησή τους προσκρούει σε σοβαρές ελλείψεις προσωπικού: ο περιορισμένος αριθμός κτηνιάτρων και αρμόδιων συνεργείων δεν επαρκεί για την άμεση θανάτωση και απομάκρυνση των προσβεβλημένων ζώων.
Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής διαμαρτύρονται εντονότατα, συγκρίνοντας την κατάσταση με τη γειτονική Λάρισα, όπου, όπως επισημαίνουν, η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός 48ωρών από την εμφάνιση και διαπίστωση του κρούσματος. Αντιθέτως, στη Μαγνησία, η καθυστέρηση φτάνει έως και τις 25 ημέρες, με συνέπειες πολλαπλές: από τον άμεσο κίνδυνο υγειονομικής επιβάρυνσης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των νεκρών ζώων που παραμένουν εντός των μονάδων, μέχρι την οικονομική εξάντληση των παραγωγών, που υποχρεώνονται να συνεχίσουν να τρέφουν κοπάδια τα οποία είναι προορισμένα για θανάτωση. Και όλα αυτά, χωρίς να γνωρίζουν πότε ακριβώς θα αποζημιωθούν ή – ακόμη σημαντικότερα – πότε και πώς θα μπορέσουν να επανεκκινήσουν τη δραστηριότητά τους με νέο ζωικό κεφάλαιο.
Πιο συγκεκριμένα τουλάχιστον πέντε μονάδες με περισσότερα από 2.500 ζώα αναμένουν ακόμη την ολοκλήρωση της διαδικασίας θανάτωσης, και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν οι ιδιοκτήτες τους, ως πιθανή ημέρα φαίνεται η Παρασκευή. Εκτός από τις μονάδες στον Ριζόμυλο, άλλες δυο μονάδες στο γειτονικό χωριό του Στεφανοβικείου, περιμένουν τη σειρά τους για θανάτωση ζώων καθώς έχουν εντοπιστεί θετικά στη νόσο. Σ αυτές τις δυο μονάδες τα ζώα που θα πρέπει να θανατωθούν ξεπερνούν τα 1.000.
Οι κτηνοτρόφοι μιλώντας στην ΕΡΤ – εκτός του ότι είναι αποκαρδιωμένοι, επισημαίνουν ότι αν πεθάνει κάποιο από τα ζώα τους πριν η Κτηνιατρική Υπηρεσία προχωρήσει στη θανάτωση, είναι υποχρεωμένοι αφενός να το απομακρύνουν και αφετέρου να το θάψουν. Αλλά που; και με ποιο πρωτόκολλο; Παράλληλα κάνουν λόγο για έλλειψη συνολικού σχεδίου διαχείρισης και για μεγάλες καθυστερήσεις (αναμένουν 20-25 ημέρες την θανάτωση), όταν για παράδειγμα στη Λάρισας όταν εντοπίζεται θετικό κρούσμα, τα ζώα θανατώνονται εντός 48 ωρών και οδηγούνται απευθείας προς αποτέφρωση, βάσει της σύμβασης που έχει με ιδιωτική εταιρεία. Στη Μαγνησία, ωστόσο, η διαδικασία παραμένει στάσιμη.
Αυτή τη στιγμή, στη Μαγνησία υπηρετούν μόλις τρεις μόνιμοι κτηνίατροι, με έναν ακόμη να αναλαμβάνει από σήμερα καθήκοντα, ενώ επιπλέον απασχολούνται έξι εποχικοί.
Κάθοδος διαμαρτυρίας στην Αθήνα
Υπό το βάρος αυτής της κατάστασης, που οδηγεί την κτηνοτροφία στη Μαγνησία σε αφανισμό, κτηνοτρόφοι από τον νομό συντονίζουν τις δυνάμεις τους με συναδέλφους από όλη τη χώρα και προγραμματίζουν κάθοδο στην Αθήνα, στις 22 Ιουλίου, ώστε να κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας άμεση λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε χωριά που έχουν πληγεί από την ευλογιά, ώστε να καταγράψουν την κατάσταση και να οργανώσουν ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων και δράσεων.
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
