Η Κλιματική Αλλαγή έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας και οι συνέπιες της έχουν κάνει την παρουσία τους αισθητή σε όλους μας.
Με αυτή την αφορμή άνθρωποι της Κοινωνίας των Πολιτών και συγκεκριμένα η ΑΜΚΕ ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ ως επικεφαλής, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών, το Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Επιστημονική Κοινότητα με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αποφάσισαν να το μελετήσουν. Έτσι ετοίμασαν, υπόβαλαν, εγκρίθηκε σε σχετική Προκήρυξη και υλοποιήσαν το Έργο με τίτλο «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ Σχεδιασμός και την υλοποίηση δράσεων για την προστασία από την κλιματική αλλαγή των τοιχογραφιών στις σπηλιές “ασκηταριά” Λάρισας, καθώς και στην παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των μουσειακών αντικειμένων του Μουσείου Τσιτσάνη στο Τρίκαλα».
Το Έργο υλοποιήθηκε στα Τρίκαλα και την Λάρισα τους τελευταίους 21 μήνες, χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο και αφορούσε τη διενέργεια δράσεων για την καταγραφή των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή σε πολιτιστικά αγαθά.
Τα αποτελέσματα αυτού του Έργου παρουσιάζονται στην Ημερίδα που οργανώνεται από το Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη, στον χώρο του, την Τρίτη 30 Μαΐου και ώρα 7:30 το απόγευμα.
Αναλυτικά το Πρόγραμμα έχει ως εξής:
Καλωσόρισμα από τη Νικολέτα Μπρουζούκη Πρόεδρου του «ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ». Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Τρικκαίων και Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου. Χαιρετισμός εκπροσώπου του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ.
Στην συνέχεια η Αθηνά Αργυροπούλου και ο Κωνσταντίνος Μοράρος Διαχειρίστρια και Διευθυντής της ΑΚΜΕ ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ, που είναι ο Συντονιστής του Έργου «Κλιματική Μνημοσύνη», θα παρουσιάσουν εμπειρίες από την υλοποίηση του Έργου «Κλιματική Μνημοσύνη».
Ο Δρ Θεόδωρος Γκανέτσος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.) Πρόεδρος του Τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μη-καταστροφικών τεχνικών και μεθοδολογιών διάγνωσης θα αναφέρει την συμβολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο Έργο.
Η Γρηγορία Καρατζούνη MSc Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος, Μεταπτυχιακό Μουσειολογίας ΕΚΠΑ, στέλεχος Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και η Μερόπη Κατσαντώνη MSc Συντηρήτρια έργων τέχνης, Μεταπτυχιακό στις Εφαρμοσμένες Αρχαιολογικές Επιστήμες, υποψ. Διδάκτωρ ΠΑ.Δ.Α., θα αναφερθούν στην μεθοδολογία της έρευνας, της καταγραφής των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στα Μνημεία του Πολιτισμού και τα αποτελέσματα που έχουν συλλέξει, καταγράψει ομαδοποιήσει, μαζί με τις προτάσεις τους. Ακόμα θα αναφερθούν στις εκπαιδεύσεις που πραγματοποιηθήκαν στο πλαίσιο του Έργου.
Ο Κωνσταντίνος Σκριάπας Οικονομολόγος, Διαχειριστής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών, θα αναφερθεί στις Δράσεις του Ινστιτούτου στο Έργο, που είχαν να κάνουν με την οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και του summer school.
Και ο φιλοξενών Στέλιος Καραγιώργος, Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας – Μουσείου Τσιτσάνη, με θέμα την Συμβολή του Κέντρου Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη στο Έργο Κλιματική Μνημοσύνη.
Στο τέλος το Μουσείο Τσιτσάνη θα προσφέρει στους συμμετέχοντες ένα Μουσικό πρόγραμμα έκπληξη!
Το Έργο «Κλιματική Μνημοσύνη» πραγματεύεται το μείζον θέμα που είναι η ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλείται σε μεγάλο βαθμό από την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της.
Το Έργο έδωσε μεγάλη έμφαση στις μεθόδους καταγραφής των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στα πολιτιστικά αγαθά, καθώς το κλίμα στον ευρωπαϊκό και ελλαδικό χώρο συνεχώς μεταβάλλεται. Απώτεροι στόχοι που επιτεύχθηκαν ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με τον πολιτισμό για τις συνέργειες περί προστασίας μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς επίσης και η συμμετοχή των νέων επιστημόνων και εκπαιδευτικών στα σεμινάρια δείχνοντας και καταγράφοντας το ενδιαφέρον τους να αυξήσουν τις γνώσεις στο αντικείμενο της προστασίας των πολιτιστικών μνημείων, αλλά και να διευρύνουν τις δεξιότητές τους στη διατήρηση αυτών με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Παράλληλα επιδείχθηκαν οι τρόποι και τα μέσα μετρήσεως των επιπτώσεων.
Η “Κλιματική Μνημοσύνη” αποτελεί την πρώτη εστιασμένη δράση στην περιοχή της Θεσσαλίας, όσον αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία και έργα της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Θα αναφερθούν τα πολύτιμα συμπεράσματα από την αξιολόγηση των δεδομένων και των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα του έργου έχουν τεθεί στην επιστημονική κοινότητα με επίσημες επιστημονικές ανακοινώσεις για τη δουλειά που έγινε στο εν λόγο Έργο.