Ο Κωνσταντίνος Τασούλας αναδείχτηκε νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη σημερινή 4η ψηφοφορία στη Βουλή. Μετά από ονομαστική-φανερή ψηφοφορία, και επί 274 παρόντων βουλευτών, τον τέως Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ψήφισαν 160 βουλευτές, με τους ανθυποψήφιούς του, Τάσο Γιαννίτση να λαμβάνει 34 ψήφους, Λούκα Κατσέλη 29 και Κωνσταντίνο Κυριακού 14. Καταγράφηκαν επίσης 39 «παρών» ενώ απείχαν 24 βουλευτές της Νέας Αριστεράς, της Πλεύσης Ελευθερίας και των ανεξαρτήτων-μελών του Κινήματος Αλλαγής, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην υποψηφιότητα του κ. Τασούλα.
«Είμαι πολύ περήφανος που σήμερα στηρίξαμε την υποψηφιότητα του Τάσου Γιαννίτση, μια επιλογή που συμβολίζει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της Ευρώπης. Την Ελλάδα που επιμένει και νικά. Ο Τάσος Γιαννίτσης βγήκε δεύτερος πίσω από μια στενά κομματική επιλογή πολλαπλώς προβληματική» τόνισε ο Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Δουδωνής.
«Η εκλογή του Κ. Τασούλα έρχεται σε αντίθεση με την απαίτηση της κοινωνίας για Δικαιοσύνη» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.
«Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία προσβάλλοντας το θεσμό. Η απονομιμοποίηση της κυβέρνησης αποδείχτηκε και από το ότι δεν στηρίχθηκε ο κ. Τασούλας από κανένα άλλο κόμμα. Η εκλογή του κ. Τασούλα έρχεται σε αντίθεση με την απαίτηση της κοινωνίας για δικαιοσύνη και διαφάνεια για το έγκλημα των Τεμπών και για τα σχέδια της συγκάλυψης που ξεκινάει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
«Ο κ. Μητσοτάκης δε σέβεται τη Βουλή και το λαό. Εδώ και 17 μέρες δεν έρχεται να μιλήσει και να λογοδοτήσει στην Βουλή για το έγκλημα των Τεμπών. Επιβεβαιώνεται κάθε μέρα η αναγκαιότητα για άμεση υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης η οποία δεν μπορεί να περιμένει. Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την υποψηφιότητα της κας Κατσέλη η οποία μπορεί να ενώσει και να αποτελέσει θεσμική εγγύηση για το κράτος Δικαίου. Οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις δεν ανταποκρίθηκαν στην απαίτηση της κοινωνίας για κοινή έκφραση της αντίθεσης απέναντι στις επιλογές του κ. Μητσοτάκη και υπάρχουν ευθύνες. Εμείς με συνέπεια όπως αποδείξαμε και στην διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας θα συνεχίσουμε την μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή για την ανάδειξη και αποκάλυψη της αλήθειας αλλά και για την απόδοση των ευθυνών όσο ψηλά κι αν βρίσκονται», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.
Στην εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του κόμματος «Νίκη», Δημήτρης Νατσιός. Ο ίδιος δήλωσε: «Σήμερα ολοκληρώθηκε η διαδικασία ψήφισης Προέδρου της Δημοκρατίας. Μια κομματική επιλογή η οποία βαρύνεται και με σκιές για το έγκλημα των Τεμπών και δεν θα κατορθώσει να ενώσει τους Έλληνες. Η Νίκη θα σταθεί κριτικά απέναντι σε αυτή την επιλογή της κυβέρνησης». Ερωτηθείς για το αν υπάρχει αποδοχή από τον κόσμο, ο κ. Νατσιός τόνισε πως «όχι» και συμπλήρωσε πως «ο κόσμος δυστυχώς, παρακολουθώντας αυτά που συνέβησαν στη Βουλή με τις δικογραφίες στα συρτάρια, στέκεται κριτικά απέναντι στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
«Επιχειρείται η αναβάθμιση του κυρίου Τασούλα σε θέση από την οποία θα μπορεί να απονέμει και χάρες σε καταδικασμένους και καταδικασμένους υπουργούς για το έγκλημα των Τεμπών, την ίδια ώρα που αποκαλύπτεται ότι ο κύριος Τασούλας έχει ενταφιάσει, συγκαλύψει πλείστες περισσότερες από μια ποινικές δικογραφίες για το έγκλημα των Τεμπών», δήλωσε η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Η Νέα Αριστερά απέχει από τη σημερινή διαδικασία» δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης από το περιστύλιο της Βουλής λίγο πριν την τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή του Κώστα Τασούλα ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Αναλυτικά ο κ. Χαρίτσης ανέφερε: «Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα απαίτησαν δικαιοσύνη και οξυγόνο για τη δημοκρατία μας. Η αλαζονική κυβέρνηση Μητσοτάκη τους περιφρονεί, καταπατά το κράτος δικαίου, συκοφαντεί τις ανεξάρτητες αρχές, συνεχίζει την πολιτική της συγκάλυψης και σήμερα κλιμακώνει τον καθεστωτικό της κατήφορο με την εκλογή του κ. Τασούλα. Ενός πολιτικού που στη συνείδηση της κοινωνίας ελέγχεται για αντιδημοκρατικές και αντιθεσμικές πρακτικές. Η Νέα Αριστερά απέχει από τη σημερινή διαδικασία. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις συνθήκες».
Την εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα σχολίασε ο πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες», Βασίλης Στίγκας. Όπως δήλωσε «αναμενόμενο, εκλέχτηκε ως επόμενος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ο κ. Τασούλας. Παρά την απρέπεια της Νέας Δημοκρατίας προς τους Σπαρτιάτες, εμείς δεν έχουμε αλλάξει γνώμη.Θεωρούμε ότι ο κύριος Τασούλας είναι ένας άξιος άνθρωπος και θα αναβαθμίσει τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Θεωρούμε ότι θα εκπροσωπήσει επάξια την Ελλάδα και στο εξωτερικό που τόσο πολύ το έχουμε ανάγκη. Ευχόμαστε ολόψυχα καλή πορεία, καλή δύναμη, καλό κουράγιο στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Σχετικό Άρθρο: Η δήλωση του Πρωθυπουργού για την εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα στην Προεδρία της Δημοκρατίας
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
![Youtube](https://myvolos.net/wp-content/uploads/2023/02/1384060.png)