Αφαιρούν κιγκλιδώματα, ακυρώνουν τον χαρακτήρα αύλειων χώρων, χτίζουν μαντρότοιχους, οχυρώνουν τα ακίνητά τους όσο καλύτερα μπορούν και έχουν την οικονομική δυνατότητα, πλημμυροπαθείς στον Βόλο και στη Νέα Ιωνία μετά την διπλή καταστροφή του Σεπτεμβρίου από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Τα χαμηλά τοιχεία με τα κιγκλιδώματα που προσδιόριζαν τους αύλειους χώρους σε μονοκατοικίες περιμετρικά του Κραυσίδωνα, αλλά και στο Παλιό Λιμεναρχείο, στα Αίβαλιώτικα, στη Νεάπολη κ.α. υψώνονται, τα κάγκελα απομακρύνονται και στη θέση τους τσιμεντόλιθοι και μπετό.
“Δεν θα μπορούμε να καθόμαστε στην αυλή μας, να κοιτάζουμε έξω στο δρόμο, να ανταλλάζουμε καλημέρες με γείτονες. Αυτός ο μαντρότοιχος στην ουσία μας φυλακίζει στο σπίτι μας αλλά μετά από δύο καταστροφές και ζημιές πολλών χιλιάδων ευρώ, είναι η μοναδική προστασία για το ακίνητό μας, πριν το πουλήσουμε και φύγουμε για άλλη συνοικία αλλά ποιά;”, αναφέρει στο οδοιπορικό του Myvolos.net κάτοικος της περιοχής που βιώνει τόσο βίαια τις αλλαγές στην ζωή του.
Η ίδια κατάσταση και από την πλευρά της Νέα Ιωνίας, την οποία οριοδοτούσε ο Κραυσίδωνας, ένας χείμαρρος στη μορφή του σημερινού Ξηριά στη Νέα Ιωνία, χωρίς δέντρα στην κοίτη του παρά μόνο αμέτρητες λυγαριές, βάτα και άλλους θάμνους.
Με τη στάθμη του νερού πάνω από το ένα μέτρο στις περιοχές υπερχείλισης του Κραυσίδωνα, οι πλημμυροπαθείς ανυψώνουν μαντρότοιχους πάνω από το ενάμισυ μέτρο, παράλληλα με εργασίες εξωτερικής στεγανοποίησης των ιδιοκτησιών τους.