Η θεομηνία που έπληξε την περιοχή μας ανέδειξε, με τον πιο εμφατικό τρόπο, την ιδιαιτερότητα του οικοσυστήματος του Παγασητικού Κόλπου. Όταν ιδρύσαμε το Σύλλογο για την Προστασία και Ανάδειξη του Παγασητικού, δεν φανταζόμασταν ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα επιβεβαιωνόταν η αναγκαιότητα ύπαρξής του.
Ο Παγασητικός Κόλπος έχει δεχθεί τη χειρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, τουλάχιστον των τελευταίων 10ετιών. Τεράστιες ποσότητες νερού που έχουν εκβάλει μέσω των ποταμών και των χειμάρρων που πλημμύρισαν την πόλη του Βόλου αλλά και των παράκτιων και ορεινών οικισμών του Πηλίου, μετέφεραν φερτές ύλες, φυτοφάρμακα, πτώματα ζώων βιομηχανικά και οικιακά λύματα στον περίκλειστο Παγασητικό Κόλπο. Σε αυτό συνέβαλε και το άνοιγμα του θυροφράγματος της λίμνης Κάρλα, που διοχετεύει τα νερά του πλημμυρισμένου Πηνειού στον Παγασητικό.
Επιβάλλεται η αφύπνιση όλων μας. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι Δήμοι του Νομού Μαγνησίας, οι Επιστημονικοί Φορείς, οι Επαγγελματικές Ενώσεις και Σωματεία του τομέα Αλιείας και Τουρισμού, πρέπει να απαιτήσουμε άμεσα τη διενέργεια επιστημονικών εργαστηριακών αναλύσεων, έτσι ώστε αφενός να διαπιστωθεί και να τεκμηριωθεί επιστημονικά το μέγεθος της επιβάρυνσης, αφετέρου να ενημερωθούν οι πολίτες για την καταλληλότητα των νερών για κολύμβηση και για την καταλληλότητα των αλιευμάτων.
Στη συνέχεια θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την απορρύπανση του κόλπου και την απομείωση των επιπτώσεων.
Παράλληλα, μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, αποδείχτηκε με ιδιαίτερη έμφαση η αναγκαιότητα να ακυρωθεί ο σχεδιασμός της μονάδας επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον Παγασητικό.
Ο Σύλλογος για την Προστασία και Ανάδειξη του Παγασητικού Κόλπου αναλαμβάνει πρωτοβουλία, με σειρά επαφών, για τη συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης του Παγασητικού Κόλπου, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Παγασητικού Κόλπου με ορθολογική και αειφόρο διαχείριση των αλιευτικών και λοιπών τοπικών προϊόντων.
Σκοπός μας είναι να διαμορφωθεί στρατηγική και αναλυτικό σχέδιο δράσης για την ανάδειξη και την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) στον Παγασητικό Κόλπο, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση των περιοχών που βρέχονται από τον Παγασητικό Κόλπο με την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Στο πλαίσιο της δράσης αυτού του Φορέα πρέπει να συγκροτηθούν κοινές επιτροπές που θα εξετάσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού υψηλής ποιότητας αλλά και υποδομών, με σεβασμό στο ιδιαίτερο περιβάλλον της περιοχής. Να προσδιοριστούν επίσης οι κύριοι άξονες παρέμβασης σύμφωνα με τους οποίους θα περιλαμβάνονται οι βασικές λιμενικές και αλιευτικές υποδομές, η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφορία, η ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού, πολιτιστικού και οικιστικού αποθέματος, η διασύνδεση ορεινού και θαλάσσιου τουρισμού, η προώθηση συμβατών επενδύσεων (τουρισμός, τοπικά προϊόντα), η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.
Έχουμε την υποχρέωση να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές προστατευμένο και ζωντανό τον Παγασητικό Κόλπο.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Ευθύμιος Τσάμης Ναπολέων Κολοβός