Για το στρες, τις επιπτώσεις του και τις παθήσεις της σύγχρονης ζωής μίλησε ο ομότιμος Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Χρούσος, στον Απόστολο Μαγγηριάδη και την εκπομπή ΕΡΤ TALKS του ΕΡΤNews.
Ο κ. Χρούσος ανέλυσε τι είναι το στρες, το καλό και το κακό, που μας συνοδεύει ως ανθρώπινο είδος από τις αρχές της δημιουργίας, ποια είναι τα βασικά στοιχεία που ξέρουμε για το πως επηρεάζει τον οργανισμό μας καθώς και για το τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις νοσογόνες καταστάσεις.
Όπως εξήγησε ότι έχουμε ένα σύστημα στον οργανισμό μας το οποίο μας βοηθάει κάθε φορά που έχουμε στρες, παράγοντες, ειδικές ορμόνες Όταν αυτό γίνεται οξέως, δηλαδή σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, μας βοηθάει χωρίς να αφήνει κάτι πίσω, και τότε μιλάμε για το «καλό» στρες.
Από την άλλη μεριά όμως έχουμε και το «κακό» στρες, που είναι το χρόνιο στρες. Οι ορμόνες αυτές του στρες παράγονται παρατεταμένα, συνέχεια και δεν αφήνουν τον οργανισμό να επανορθώσει τις βλάβες της ημέρας. Συνεπώς, όλο και χειροτερεύουν όσο περνάει ο χρόνος.
Χωρίς στρες δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει οργανισμός. Αν κάνουμε κάτι καινούργιο, παραδείγματος χάριν μέσα στα όρια που αντέχουμε και το επιτύχουμε, έχουμε μια μεγάλη ευχαρίστηση και τότε ο οργανισμός μας παράγει ντοπαμίνη γιατί η ντοπαμίνη μας κινητοποιεί και μας δίνει αισιοδοξία και αυτό έχει ως συνέπεια του να κάνουμε κάτι που ενώ μας προκαλεί στρες στο τέλος μας ωφελεί γιατί νιώθουμε ικανοποίηση, υπογραμμίζει ο κ. Χρούσος.
Από την άλλη πλευρά έχουμε όμως και το στρες που έχει μετατραπεί σε χρόνιο κοινωνικοοικονομικό στρες, το οποίο δεν είναι βαρύ, είναι μέτριο ή και ελαφρύ ακόμα. Το πρόβλημα είναι ότι το παίρνουμε μαζί στο σπίτι, το παίρνουμε το βράδυ, το Σαββατοκύριακο και αυτές είναι οι ώρες και οι ημέρες που γίνεται επιδιόρθωση των βλαβών του οργανισμού. Οι άνθρωποι που αντλούν ευχαρίστηση από το επάγγελμά τους, από το χόμπι τους, από αυτό που κάνουν, έχουν πολύ λιγότερες ασθένειες, χρόνιες από αυτούς που έχουν χρόνιο στρες, επισημαίνει ο καθηγητής.
Αυτή τη στιγμή έχει αποδειχθεί για πάνω από είκοσι καρκίνους ότι έχουν σχέση με το στρες. Επίσης, οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη, που είναι μία μορφή χρόνιου στρες, και αυτοί έχουν αυξημένους καρκίνους όπως και λοιμώξεις.
Οι ώρες ύπνου είναι πάρα πολύ σημαντικές για τον άνθρωπο και σχετίζονται με το στρες
Όλοι, όπως υπογραμμίζει ο κ.Χρούσος, πρέπει να κοιμόμαστε τουλάχιστον επτά ώρες το 24ωρο. Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά υποφέρουν και αυτό που συμβαίνει είναι ότι όταν δεν κοιμηθούμε αρκετά, την άλλη μέρα ανεβαίνει η φλεγμονή του οργανισμού, η συστηματική φλεγμονή, και αυτό δεν μπορεί να παραταθεί για πολύ, τονίζει ο κ. Χρούσος, λέγοντας μάλιστα ότι ακόμα και εάν μπορούμε να βρούμε λίγο χρόνο να κοιμηθούμε κατά τη διάρκεια του μεσημεριού αυτό θα ήταν πολύ ευεργετικό για τον οργανισμό.
Όπως επισημαίνει ο κ. Χρούσος, «σήμερα, εν έτει 2025, στο δυτικό κόσμο, παρατηρείτε μεγαλύτερα επίπεδα συλλογικού στρες, κυρίως λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Τα φώτα είναι αναμμένα μέρα νύχτα. Δεν υπάρχει πια αυτό που είχαν οι προηγούμενες γενιές με τα χαμηλά φώτα το βράδυ. Τώρα μπορείς να κάτσεις όσο θέλεις τη νύχτα και αυτό περιορίζει τον ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι την άλλη μέρα έχει φλεγμονή. Αισθάνεσαι κόπωση, υπνηλία και δεν αποδίδεις καλά. Και αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος. Το βράδυ δεν κοιμάσαι αρκετά και την άλλη μέρα τα ίδια». Επτά με οκτώ ώρες ύπνου είναι κάτι που πρέπει να επιδιώκουν όλοι οι άνθρωποι προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους.
Παιδιά και στρες – Τι πρέπει να αλλάξουμε στην καθημερινότητά τους
Ο κ. Χρούσος αναφέρθηκε και στην καθημερινότητα των σημερινών παιδιών, τονίζοντας ότι η τάση ενός παιδιού πρέπει να είναι κανονικά το φυσικό παιχνίδι συνύπαρξη με τους συνομηλίκους του, συνύπαρξη με τα μέλη της οικογένειας, παιχνίδι, παραμύθια και ούτω καθεξής και πολύ περιορισμένη χρήση της οθόνης, υπογραμμίζοντας ότι όσο πιο πολύ τα παιδιά βγαίνουν έξω και αθλούνται και παίζουν, τόσο λιγότερα προβλήματα έχουν.
Όπως επισήμανε ο καθηγητής κ. Χρούσος, είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να έχουν ένα λογικό τρόπο ζωής, δηλαδή χρειάζονται χρόνο να ξεκουραστούν, να παίξουν, να αθληθούν, να βγουν έξω, στη φύση, με αυτό τον τρόπο αποδίδουν καλύτερα και στα μαθήματά τους αλλά και στην απόκτηση δεξιοτήτων. Οι γονείς δεν πρέπει, όπως τονίζει, να γεμίζουν την ημέρα των παιδιών με δραστηριότητες, γιατί αυτό μπορεί να τους δημιουργήσει χρόνιο στρες, κάτι που ευθύνεται για πάνω από το 70% της χρόνιας νοσηρότητας.
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
