Σε μια κρίσιμη καμπή για τον αναπτυξιακό χάρτη της περιοχής, παραδίδεται σήμερα η πρώτη φάση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) για τον Δήμο Νοτίου Πηλίου, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού που αγγίζει πλέον το σύνολο των δήμων της Μαγνησίας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών των Σποράδων.
Στο επίκεντρο των μελετών που εκπονούνται βρίσκονται οι χρήσεις γης, η χωροταξική οργάνωση, η στήριξη της παραγωγής και η αναχαίτιση της πληθυσμιακής συρρίκνωσης της υπαίθρου. Όπως υπογράμμισε, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, η τοπογράφος μηχανικός Γραμματή Μπακλατσή, “αν δεν δώσουμε λόγο ύπαρξης στους νέους ανθρώπους στην ύπαιθρο, όποια πολεοδομική ρύθμιση και να γίνει, δεν θα δώσουμε ζωή στον τόπο μας”.
Η σκιά της απόφασης του ΣτΕ και η ανάγκη ασφάλειας δικαίου
Αφετηρία των νέων σχεδίων αποτέλεσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2019, που ακύρωσε όρια οικισμών, δημιουργώντας νομικό και αναπτυξιακό κενό. Το νέο θεσμικό πλαίσιο, που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες κατόπιν πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, εισάγει κατηγοριοποίηση των οικισμών με λιγότερους από 500 κατοίκους, επιτρέποντας υπό όρους την επέκταση της οικοδομησιμότητας, με στόχο τη συγκράτηση του πληθυσμού.
“Δεν ξέρουμε πού ζούμε. Δεν ξέρουμε ποιες είναι οι χρήσεις, ποιοι δρόμοι είναι αναγνωρισμένοι. Δεν γίνεται έτσι να προσελκύσουμε επενδύσεις”, τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μπακλατσή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για σαφές πολεοδομικό και χωροταξικό πλαίσιο.
Διαβούλευση με προθεσμία μόλις πέντε ημερών
Η διαβούλευση για το Νότιο Πήλιο ξεκινά αύριο, Τετάρτη 16 Ιουλίου στις 10:00 π.μ. μέσω της πλατφόρμας του ΥΠΕΝ (αναζητείται με τη φράση “διαβούλευση πολεοδομικών σχεδίων”), και θα διαρκέσει μόλις πέντε ημέρες. Η ίδια παραδέχθηκε ότι πρόκειται για πολύ σύντομη προθεσμία, δεδομένου του όγκου και της πολυπλοκότητας των θεμάτων.
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει σενάρια χωρικής ανάπτυξης που θα επιλέξει η τοπική κοινωνία: από μηδενική παρέμβαση έως ήπια ή πιο έντονη ανάπτυξη. Ωστόσο, όπως σημειώθηκε, συνήθως προτιμάται το “ήπιο σενάριο” – ούτε απραξία, ούτε ριζικές ανατροπές.
Ανάγκη για χωρική τάξη και προστασία της παραγωγής
Η νέα φιλοσοφία του σχεδιασμού βασίζεται στην ισορροπία μεταξύ τουρισμού και παραγωγικών δραστηριοτήτων: στήριξη του αγροτουρισμού, της κτηνοτροφίας, των μικρών τυροκομείων, των ξυλουργείων, των λατομείων (όπως αυτά που παράγουν τις παραδοσιακές πλάκες Πηλίου). Όπως ειπώθηκε, “ο τουρισμός είναι 2-3 μήνες. Τον υπόλοιπο χρόνο, πώς θα ζήσει η περιοχή;”.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στην ανάγκη ρύθμισης των ρεμάτων και της αντιπλημμυρικής προστασίας, που αποτελούν προτεραιότητες μετά τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών. Η κ.Μπακλατσή σημείωσε ότι συγχρόνως η α’ φάση του σχεδιασμούν γίνεται για όλους τους δήμους της Μαγνησίας ή έχει ολοκληρωθεί και παραδίδεται ενώ για τις Σποράδες είναι ένα το σχέδιο.
Τι ακολουθεί: Φάση εξειδίκευσης από Σεπτέμβριο
Η δεύτερη φάση του σχεδιασμού θα ξεκινήσει μετά τον Σεπτέμβριο, με εξειδίκευση στα όρια των οικισμών, τις χρήσεις γης, τα μορφολογικά και αρχαιολογικά δεδομένα. Μέχρι τότε, η συμμετοχή των πολιτών είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου.
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
