Ο Δήμος Βόλου, διά της Αντιδημαρχίας Τουρισμού, συμμετείχε στην διοργάνωση Greek Tourism Workshop στη Δανία (Κοπεγχάγη) στις 21 Μαρτίου 2024.
Η δράση Greek Tourism Workshop περιλαμβάνει εκδηλώσεις εξωστρέφειας σε κορυφαίες αγορές του εξωτερικού για την προώθηση της Ελλάδας ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Στις δράσεις προβολής συμμετέχουν Ελληνικοί προορισμοί και επιχειρήσεις σε αγορές με ιδιαίτερη δυναμική προς το Ελληνικό τουριστικό προϊόν, με τη συγκεκριμένη δράση να αφορά την αγορά της Δανίας και της Νότιας Σουηδίας.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι βασικός προορισμός για τους Δανούς τουρίστες, με αύξηση κρατήσεων για το 2024. Η Ελλάδα κατέχει για ακόμα ένα χρόνο υψηλή θέση στις προτιμήσεις των Δανών ταξιδιωτών, με τις κρατήσεις για τουριστικά πακέτα προς την χώρα να καταγράφουν αυξητική τάση σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Σύμφωνα με την Danmarks Statistik (IDE) και τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το ΙΝΣΕΤΕ, η Ελλάδα καταλαμβάνει μία θέση στην πεντάδα με τους αγαπημένους προορισμούς των Δανών ταξιδιωτών. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ό,τι αφορά τα ταξίδια αναψυχής των Δανών με περισσότερες από 4 διανυκτερεύσεις, κυριότεροι προορισμοί είναι η Ισπανία (19%), η Ιταλία (10%), η Ελλάδα (8%), η Σουηδία και η Γερμανία (7% αντίστοιχα). Επίσης η προτίμηση των Δανών για την Ελλάδα δεν είναι μόνο συνεχής αλλά και κάπως διαφοροποιημένη, καθώς εκτός από τους νησιωτικούς προορισμούς, αυξάνεται η ζήτηση για την ηπειρωτική χώρα με ειδικές μορφές τουρισμού όπως πεζοπορία, ποδηλασία, τουρισμό ευεξίας και γαστρονομία και με τους Δανούς να επιδιώκουν να επισκεφθούν ξανά την Ελλάδα, καθώς τη θεωρούν τον αγαπημένο τους προορισμό.
Η διαφοροποίηση της παραπάνω τάσης, όπου σταδιακά στις προτιμήσεις των Δανών εμφανίζονται λιγότερο τυπικοί θερινοί Ελληνικοί προορισμοί και αυξάνονται προορισμοί της ηπειρωτικής Ελλάδας, με τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Βόλο και το Πήλιο, είναι μια τάση που πρέπει να αξιοποιηθεί από τον προορισμό.
Δεδομένου ότι με καταλυτικό ρόλο στην προσέλκυση περισσότερων ταξιδιωτών από τη Σουηδία και τη Δανία αναμένεται να λειτουργήσουν τα Greek Tourism Workshops που πραγματοποιούνται στις χώρες της σκανδιναβικής χερσονήσου, η συμμετοχή του Βόλου και του Πηλίου στην ειδική και στοχευμένη αυτή δράση είναι ένα ασφαλές, διερευνητικό πρώτο βήμα προσέγγισης της αγοράς.
Τα Greek Τourism Workshop απευθύνεται σε Τουριστικές Επιχειρήσεις και Δημόσιους Φορείς, που ενδιαφέρονται να προβάλλουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους γύρω από τον γενικό και εναλλακτικό τουρισμό. Σε κάθε εκδήλωση συμμετέχουν τοπικοί τουριστικοί πράκτορες και tour operators της αγοράς. Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων πραγματοποιούνται παρουσιάσεις επιλεγμένων προορισμών της Ελλάδας. Κάθε παρουσίαση διενεργείται και σε προσκεκλημένους εκπροσώπους εξειδικευμένων media της χώρας, επιδιώκοντας τη μέγιστη δημοσιότητα της Ελλάδας και των συμμετεχόντων. Η κάθε εκδήλωση συμπεριλαμβάνει επίσης τη διενέργεια επαγγελματικών συναντήσεων με διάρκεια 3-4 ωρών, όπου όλοι οι συμμετέχοντες έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τοπικούς εκπροσώπους.
Στην δράση, ο Δήμος Βόλου συμμετείχε με στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ο προορισμός εμφανίζονταν σε όλα τα σημεία της εκδήλωσης με οπτικό υλικό. Επίσης ο Βόλος και το Πήλιο ως προορισμός, παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες και περιλήφθηκε στις βασικές παρουσιάσεις των Ελληνικών προορισμών μεταξύ των συμμετεχόντων. Οι παρουσιάσεις αφορούσαν επιλεγμένες Περιφέρειες της Ελλάδας ενώ ο μοναδικός Δήμος που συμμετείχε με παρουσίαση προορισμού ήταν ο Δήμος Βόλου που για μια ακόμη φορά εκπροσώπησε συνολικά την περιοχή.
Πολύ μεγάλο όμως ενδιαφέρον προέκυψε από τις δια ζώσης συναντήσεις του προορισμού με τους εκπροσώπους της αγοράς. Από τα 21 προκαθορισμένα ραντεβού που πραγματοποιήθηκαν με γραφεία τουρισμού της Δανίας και της Νότιας Σουηδίας, διαπιστώθηκε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την άγνωστη σε αυτούς περιοχή. Γραφεία τουρισμού, που εξειδικεύονται στην οργάνωση επαγγελματικών ταξιδιών μικρών group καθώς και στην ανάπτυξη ταξιδιωτικών εμπειριών για group seniors αλλά και γενικότερο πληθυσμό, ενδιαφέρθηκαν για προτάσεις και δυνατότητες, που σε κάθε περίπτωση μπορεί να υποστηρίξει ο προορισμός. Γραφεία, επίσης, που εκπροσωπούν ξενοδοχεία σε πολλούς κλασικούς ελληνικούς προορισμούς, έδειξαν πρόθεση να εμπλουτίσουν το προϊόν τους με καταλύματα της περιοχής, ενώ ενδιαφέρουσα ήταν η περίπτωση γραφείου που εξειδικεύεται στην παροχή καταλυμάτων που μπορούν να φιλοξενήσουν άτομα με κινητικά προβλήματα σε περιοχή με εύκολη και ανεμπόδιστη είσοδο στην θάλασσα. Η ύπαρξη του παραπάνω συνδυασμού θα ενσωματωθεί στα προτεινόμενα καταλύματα του συγκεκριμένου γραφείου συνδέοντας το συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς με την περιοχή. Ο εντοπισμός και η καταγραφή των καταλυμάτων σε συνεργασία με τους αντίστοιχους επαγγελματικούς φορείς και σε συνδυασμό με την καταγραφή των παραλιών που υποστηρίζονται με συστήματα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα, θα είναι στοιχεία που θα συμπεριληφθούν σε αμέσως επόμενη φάση για να αξιοποιηθεί η παραπάνω συνεργασία.
Στο τέλος της εκδήλωσης κληρώθηκαν δώρα διαμονής που προσέφεραν τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Μαγνησίας σε τουριστικά γραφεία που συμμετείχαν στην δράση.
Γενικά, η αγορά των συγκεκριμένων χωρών προκύπτει να ταιριάζει απόλυτα στο προφίλ του Βόλου και του Πηλίου και μπορεί να αναδειχθεί ως εν δυνάμει στόχος στο πλαίσιο των αγορών του προορισμού για το επόμενο διάστημα. Επόμενη αντίστοιχη στοχευμένη δράση προώθησης του Βόλου και του Πηλίου, στην οποία θα συμμετέχει ο Δήμος Βόλου με παρουσία της Ένωσης Ξενοδόχων του Ν. Μαγνησίας, αφορά στην αγορά της Πολωνίας τις αμέσως επόμενες ημέρες.