Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για τα σχολικά γεύματα που διανέμονται σε 133 δήμους της χώρας, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε από τη μαζική τροφική δηλητηρίαση σε μαθητές της Λαμίας που κατανάλωσαν γεύματα κάποια εκ των οποίων βρέθηκαν μολυσμένα με σταφυλόκοκκο.
Μάλιστα, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. εξακολουθεί να ερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο παρασκευής γευμάτων στη Λαμία, ο ΕΦΕΤ εξέδωσε χθες (22/05) επίσημη ενημέρωση, στην οποία τονίζει πως «παγώνει» η επαναλειτουργία του.
Οι καταγγελίες γονέων συνεχίζονται, ενώ μετά τις αποκαλύψεις για σαπισμένα μήλα, κόκκαλα μέσα σε μπιφτέκια –πολλές φορές ωμά– αλλά και πούπουλα σε μερίδες, στη δημοσιότητα έρχονται ντοκουμέντα που δείχνουν φωτογραφίες με κατσαρίδα μέσα σε σάντουιτς και μουχλιασμένο ψωμί.
«Έχει τύχει περιστατικό να έχουν φάει τα μακαρόνια και να έχουν διάρροια και τα δύο παιδιά και εκ των υστέρων αφού τα μύρισα, ο κιμάς είχε μια μυρωδιά», ανέφερε πατέρας μαθητή από το Περιστέρι, στο Mega.
Συγκλονιστική μαρτυρία από μητέρα μαθητή
«Είναι τραγικό. Πραγματικά είναι τραγικό. Είναι κάποιες φορές που δεν τους έχουν φαγητό. Απλά τους έχουν σάντουιτς, το οποίο σάντουιτς είχε κατσαρίδα. Όπως ακριβώς το βλέπετε», κατήγγειλε μητέρα μαθητή από τη Λευκάδα.
«Ευτυχώς ήταν η μισή μέσα, η μισή απ’ έξω. Δηλαδή με το που το έφερε το παιδί από το σχολείο, κοντέψαμε να πεθάνουμε. Τράβηξε τη φωτογραφία του σάντουιτς, την ανέβασε στην ομαδική συνομιλία του σχολείου και τηλεφώνησε στον διευθυντή. Η απάντηση που έλαβε ήταν πως ήταν ένα ατυχές γεγονός. Ότι δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο και να μην του δώσουμε μεγαλύτερη διάσταση», πρόσθεσε.
Υπάρχει ποιοτικός έλεγχος; Τι υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί
To ερώτημα που προκύπτει μετά από το «τσουνάμι» καταγγελιών είναι εάν υπάρχει ποιοτικός έλεγχος πριν τα γεύματα φτάσουν στους μαθητές, ενώ κατά πληροφορίες του Mega, υπάρχει σχετική εγκύκλιος που προβλέπει τι ισχύει σε τέτοιες περιπτώσεις.
«Αναφορικά με τα προγράμματα διανομή τροφίμων στα σχολεία (π.χ. ετοίμων γευμάτων, φρούτων κ.α.), ο υπεύθυνος φορέας που υλοποιεί το εκάστοτε πρόγραμμα οφείλει να ενημερώσει την Υπηρεσία μας ώστε στη συνέχεια να ενημερωθούν οι αρμόδιες οικείες Υγειονομικές Υπηρεσίες προκειμένου να προβούν σε τακτικούς ή/και έκτακτους ελέγχους», αναφέρει η εγκύκλιος.
Ελέγχους που η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αναλάβει. «Η πολιτεία αποποιείται την υποχρέωσή της για εξασφάλιση της ποιότητας των γευμάτων και αποπειράται να την μεταφέρει, εκ του πονηρού στους εκπαιδευτικούς, αναθέτοντάς τους και την υποχρέωση του ελέγχου της ποιότητας γευμάτων», αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΟΕ.