Ένα διαφορετικό λιμάνι, με μικρότερα βάθη ακόμη και κατά δύο μέτρα, με επέκταση των αβαθών σημείων όπως μπροστά στη νέα ιχθυόσκαλα όπου σχηματίστηκε και νησίδα ενός οικοδομικού τετραγώνου, καθιζήσεις σε προβλήτες κ.α., διαμόρφωσαν οι φερτές ύλες και τα εκατομμύρια κυβικών μέτρων νερού που κατέληξαν σε αυτό από τις εκβολές των πλημμυρισμένων χειμάρρων Άναυρος, Κραυσίδωνας και Ξηριάς.
Η δυσμενής αλλοίωση των χαρακτηριστικών της λιμενολεκάνης, με προσχώσεις από την περιοχή του προβλήτα 2 και δυτικά μέχρι τα μαμουνάδικα στα Πευκάκια, επηρεάζει πολλές παραμέτρους της λειτουργίας και της προοπτικής του λιμένος και φυσικά εισάγει νέα δεδομένα στην διαδικασία πώλησης του 67% των μετοχών του λιμανιού από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΟΛΘ ΑΕ καθώς για …άλλο λιμάνι είχε εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον και ένα διαφορετικό λιμάνι μειωμένων δυνατοτήτων σχηματίστηκε μετά τις καταστροφικές πλημμύρες με εκτιμώμενο κόστος ανάταξης 5-6 εκατ. ευρώ.
Πλέον η λιμενική ζώνη από Πευκάκια (Μπούρτζι) έως Γορίτσα, ο μυχός δηλαδή του Παγασητικού, χρήζει κυρίως στα δυτικά νέου βυθομετρικού χάρτη και λιμενοδείκτη – πλοηγικού χάρτη (πορτολάνα) στον οποίο θα αποτυπώνονται όλες οι μεταβολές σε βάθη, ιδιαίτερα στα σημεία – κανάλια από όπου διέρχονται πλοία με μεγάλο εκτόπισμα.
Η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού που ειδοποιήθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου ήρθε στον Βόλο και πραγματοποίησε βυθομετρήσεις εκδίδοντας προαγγελία προς ναυτιλομένους με την σήμανση για προσοχή !.
1394/2023 – ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ.ΛΙΜΕΝΑΣ ΒΟΛΟΥ.ΜΕΙΩΣΗ ΒΑΘΩΝ
01/11/2023 – 13:54
ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ.ΛΙΜΕΝΑΣ ΒΟΛΟΥ.(ΧΕΕ 312/1) ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΥΠΑΡΞΗ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΒΑΘΩΝ
ΕΩΣ 2 ΜΕΤΡΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ:
39 21 15Β – 022 56 12Α
39 20 55Β – 022 56 23Α
ΕΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ.
Οι περισσότερες προσχώσεις, δηλαδή η μεταφορά λάσπης κυρίως από τον Κραυσίδωνα, έχουν καταγραφεί δυτικά του προβλήτα δύο, εκεί δηλαδή όπου εκβάλει ο χείμαρρος και δένουν τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια που ήθελαν βάθος 8 μέτρα περίπου.
Πλέον τα φερτά υλικά (λάστιχα, πλαστικά, μεταλλικά αντικείμενα κ.α.) και αλλούβιες αποθέσεις που έχουν μεταφερθεί εκεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου, έχουν μειώσει τα βάθη έως δύο μέτρα, στο μισό του προβλήτα προς την στεριά, ακυρώνοντας στην ουσία την πρώτη θέση πρόσδεσης μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να δένουν το ένα πίσω από το άλλο.
Πλέον, η δυτική πλευρά του προβλήτα 2, μπορεί να υποδεχτεί με ασφάλεια ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο ή ένα μεγάλο φορτηγό ή ένα μεγάλο πολεμικό πλοίο, όχι δύο με μεγάλο βύθισμα.
Η απώλεια των λειτουργικών βαθών στο λιμάνι του Βόλου δυστυχώς δεν περιορίζεται στην περιοχή εκβολής του Κραυσίδωνα, νότια της Πολυτεχνικής Σχολής.
Μεγάλες εναποθέσεις ιζημάτων παρατηρούνται και σε ολόκληρο το δυτικό άκρο του λιμανιού μέχρι τα παλιά μαμουνάδικα στα Πευκάκια και μέχρι το Μπούρτζι όπου εξυπηρετούνται φορτηγά πλοία μεταφοράς αδρανών υλικών (παλιό πορθμείο).
Πλέον είναι παρακινδυνευμένος ένας απόπλους έμφορτου φορτηγού πλοίου με βύθισμα άνω των 5 μέτρων από τον προβλήτα – πορθμείο καθώς έχουν μειωθεί τα λειτουργικά βάθη ενώ συνεχίζεται η εκροή νερού με άγνωστα φορτία από τον Ξηριά, στο πλαίσιο της αποστράγγισης πλημμυρισμένων παρακάρλιων εκτάσεων.
Ηδη, η λιμενική ζώνη μπροστά από την νέα ιχθυόσκαλα, ανάμεσα σε Ξηριά και Αιβαλιώτικα, θυμίζει λιμνοθάλασσα και σε αρκετά σημεία χωρίς υδατοκάλυψη ενώ στην εκβολή του Ξηριά οι προσχώσεις έχουν σχηματίσει νησίδα και οι ροές συνεχίζονται.
Οι ναυτιλιακοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί και για τους ελιγμούς που πρέπει να κάνουν τα μεγάλα πλοία για να βρεθούν σε ρότα απόπλου ή κατάπλου. Σε πρώτη φάση, εξετάζεται η δημιουργία ενός υφαλαύλακα, ενός καθαρισμένου – ασφαλούς υποβρύχιου διαύλου με σήμανση και μόνο με τη συνδρομή πλοηγού.
Προέχει η χρήση μηχανικής δράγας για να αποληφθούν διάφορες φερτές ύλες, τουλάχιστον από τον υφαλαύλακα και στη συνέχεια να μελετηθεί η στρωματογραφία του πυθμένα για την βυθοκόρηση των προσαμμώσεων, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την απομάκρυνση του βυθοκορημένου ιζήματος, η μεταφορά και η διάθεσή του σε άλλα σημεία κ.α.
ΑΝΤ. ΦΩΚΙΔΗΣ