Την εμπειρία ζωής που βίωσε, επιχειρώντας για τη διάσωση ανθρώπων, μέσα στα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία, περιέγραψε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο βολιώτης εθελοντής – μέλος της ομάδας 26 ατόμων που έσπευσαν στην πληγείσα περιοχή, από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Νίκος Ζυγούρης.
Μάλιστα, ο κ. Ζυγούρης μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής, κλήθηκαν και μεταβαίνουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να τιμηθούν από το Προξενείο της Τουρκίας, για τη διάσωση τριών ανθρώπων, δύο γυναικών κι ενός 6χρονου κοριτσιού, από τα ερείπια στην πόλη Adıyaman. Η ομάδα της ΕΟΔ επιχείρησαν σε 13 σπίτια συνολικά, σε συντονισμό με τουρκικές ομάδες.
“Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα γιατί φεύγοντας, αφήσαμε πίσω μας συντρίμμια. Αυτό που έγινε στη γειτονική χώρα, είναι βιβλική καταστροφή”, δήλωσε ο κ. Ζυγούρης, τονίζοντας πως από τη μια νιώθεις χαρούμενος γιατί βοήθησες να βρεθούν κάποιοι άνθρωποι ζωντανοί και γιατί γυρνάς στον τόπο σου, στην οικογένειά σου και κυρίως, γιατί είσαι ασφαλής. Από την άλλη όμως, δεν γίνεται να ξεχάσεις πως άφησες πίσω σου ανθρώπους σε πόνο και απόγνωση, που ψάχνουν ακόμη τους δικούς τους, ανθρώπους που επιβίωσαν, αλλά δεν έχουν πού να μείνουν.
Περιγράφοντας την πιο έντονη στιγμή που βίωσε και τον “σημάδεψε” ο βολιώτης εθελοντής της ΕΟΔ, επισήμανε ότι ήταν η στιγμή που αντίκρυσε το 6χρονο κοριτσάκι που διασώθηκε στο σημείο όπου επιχειρούσαν για 24 ώρες.
“Ήταν ολόιδιο η κόρη μου, σα να ήταν δίδυμη αδερφή της. Ήταν για μένα σοκαριστικό”, τόνισε, ενώ αναφερόμενος στις δύο άλλες γυναίκες που επίσης διασώθηκαν, είπε ότι επιβίωσαν επί 8 μέρες, τρώγοντας ένα κρεμμύδι και ζάχαρη και πίνοντας λίγο νερό που έτρεχε από τον τοίχο.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ζυγούρης στην υποδοχή και αντιμετώπιση που έτυχαν από τους Τούρκους, η οποία – όπως είπε – πραγματικά τους εξέπληξε.
“Από τη στιγμή που πατήσαμε σε τουρκικό έδαφος, έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να μας διευκολύνουν σε όλα τα επίπεδα. Ήταν ανεπανάληπτο αυτό που ζήσαμε και από τις τουρκικές υπηρεσίες, αλλά και από τον κόσμο. Στο αεροδρόμιο σηκωνόντουσαν όρθιοι και μας χειροκροτούσαν. Μας ευχαριστούσαν, κλαίγοντας, ακόμη και μέσα στο αεροπλάνο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του παραρτήματος Μαγνησίας της ΕΟΔ, Κώστας Τράγαλος, αναφέρθηκε στον καθοριστικό παράγοντα της εκπαίδευσης που λαμβάνουν τα μέλη της, η οποία είναι συνεχής και γίνεται επί πραγματικών συνθηκών ώστε να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να ανταπεξέλθουν ακόμη και σε δύσκολες αποστολές, όπως ήταν αυτή του σεισμού στην Τουρκία.
Όπως είπε, όλοι οι εθελοντές της ΕΟΔ, από όποιο παράρτημα της χώρας κι αν προέρχονται, έχουν λάβει την ίδια εκπαίδευση.
“Φανταστείτε να είχε εκπαιδευτεί διαφορετικά ο καθένας. Δεν θα ήξερε ο ένας, τί κάνει ο άλλος. Ενώ τώρα, έδρασαν συντονισμένα και πιο αποτελεσματικά”, τόνισε ο κ. Τράγαλος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, που ως παράρτημα Μαγνησίας, συμμετείχε στην αποστολή με το Νίκο Ζυγούρη, αν και επιδίωξή τους ήταν να στείλουν ακόμη δυο – τρία άτομα, αλλά δεν κατέστη εφικτό.
Ο ίδιος, σύμφωνα με την ert.gr χαρακτήρισε το χειροκρότημα των απλών πολιτών που εισέπραξε η ομάδα ως την καλύτερη ανταμοιβή των εθελοντών που επιχείρησαν, προσθέτοντας πως το το παράρτημα της Μαγνησίας ήταν ένα από εκείνα που λειτούργησαν ως επιχειρησιακό κέντρο, έχοντας απευθείας σύνδεση με την Τουρκία μέσω του αντιπροέδρου του κ. Παπαμαρκάκη.