Για το πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που αφορά για ανέργους ηλικίας 30 έως 59 ετών μίλησε ο ΓΓ Εργασιακών Σχέσεων Νίκος Μηλαπίδης στην εκπομπή Newsroom και τους δημοσιογράφους Στέλλα Παπαμιχαήλ και Γιώργο Σιαδήμα. Όπως τόνισε «σήμερα είναι η πρώτη μέρα υποβολής των αιτήσεων και λήγει την Τρίτη 21 Ιανουαρίου.
Είναι ένα πρόγραμμα προώθησης της επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις ηλικίες 30 μέχρι 59, για ανέργους αυτής της χώρας, δηλαδή για ανθρώπους που είναι καταγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας της ΔΥΠΑ και δίνει έμφαση στις γυναίκες. Ξέρετε, ο νούμερο ένας στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η αύξηση της απασχόλησης, ειδικά σε πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι γυναίκες, που έχουν πολλά περιθώρια να ενταχθούν περισσότερες στην αγορά εργασίας».
Πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή, παρότι η ανεργία πέφτει σταθερά και πλησιάζουμε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας που είχε ποτέ η χώρα παρατηρείται το εξής φαινόμενο: η διείσδυση των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Παρότι ειδικά οι νεότερες γυναίκες έχουν πολλαπλά προσόντα και μπαίνουν νωρίτερα στην αγορά εργασίας, όταν έρχεται η στιγμή της δημιουργίας οικογένειας, τουλάχιστον για τις προηγούμενες γενιές, παρατηρείται το φαινόμενο να εγκλωβίζονται μεταξύ της ανατροφής των παιδιών και μεταξύ της φροντίδας των μεγαλύτερων συγγενών ή γονέων, με αποτέλεσμα να μπαίνουν στην αγορά εργασίας, να ξαναβγαίνουν και να μην επανέρχονται[…]
»Μιλάμε για τις ηλικίες 30 με 59. Ένα μεγάλο απόθεμα να το πω έτσι, ανθρώπινου δυναμικού που είναι εκτός στις γυναίκες είναι οι ηλικίες 45 64, αλλά είναι και οι ηλικίες από 30 έως 45. Αν κάποιες γυναίκες λοιπόν είναι άνεργες και αυτή τη στιγμή έχουν μια επιχειρηματική ιδέα και θέλουν να την κάνουν πράξη, να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση έρχεται το πρόγραμμα αυτό τους δίνει μια ώθηση, τους δίνει μια γενναία χρηματοδότηση που αγγίζει μέχρι και τις 17.000, ούτως ώστε να μπορέσουν να στήσουν την επιχείρησή τους, να απολαύσουν τα οφέλη της παραγωγικής διαδικασίας και τελικά να κάνουν και μια ιδέα πράξη. Υπάρχουν, ξέρετε, πολλές επιχειρήσεις, μικρές και μεσαίες, που έχουν ξεπηδήσει μέσα από προγράμματα της ΔΥΠΑ και εμείς θέλουμε αυτή την προσπάθεια να τη συνεχίσουμε, κυρίως γιατί θέλουμε οι γυναίκες να απασχολούνται, να είναι στην αγορά εργασίας».
Εξήγησε ότι «μιλάμε για σύσταση ίδρυση νέας επιχείρησης και δικαιούχος είναι άντρας ή γυναίκα στην ηλικία μεταξύ 30 και 59, ο οποίος όμως αυτή την περίοδο που διανύουμε είναι άνεργος, είναι δηλαδή εγγεγραμμένος στα μητρώα της ανεργίας, ανέργους[…] Οι φίλοι και οι φίλες ας σπεύσουν. Όποιος έχει μια επιχειρηματική ιδέα θέλει να την κάνει πράξη και θέλει και μια ώθηση αρκετά γενναία θα έλεγα, με χρήματα ελληνικά και ευρωπαϊκά -μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά είναι συγχρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο- Στέλνουμε ένα μήνυμα συμπερίληψης και ένα μήνυμα ένταξης στην αγορά εργασίας και νομίζω ότι όσοι το σκέφτονται καλό είναι να το κάνουν πράξη».
«Πρόγραμμα για προσλήψεις 1000 ατόμων με αναπηρία στους δήμους της χώρας»
Πρόσθεσε ότι «Παράλληλα με το πρόγραμμα που ήδη ανέφερα ότι τρέχει, τρέχει και ένα πρόγραμμα για προσλήψεις 1000 ατόμων με αναπηρία στους δήμους της χώρας. Είναι πολύ σημαντικό και αυτό, μια άλλη δεξαμενή συμπολιτών μας, η οποία δεν έχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Ξέρετε, δεν είμαστε μια φιλόξενη χώρα σε ό, τι αφορά τις υποδομές μας, την πρόσβαση στις υπηρεσίες μας, την πρόσβαση στις επιχειρήσεις μας και την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για άτομα με αναπηρία. Κάνουμε πρόοδο σε αυτό τα τελευταία χρόνια. Βγήκε ένα άλλο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, το οποίο δίνει τη δυνατότητα 75% χρηματοδότησης του μισθού από εμάς, από τη ΔΥΠΑ, από το υπουργείο Εργασίας για προσλήψεις στους δήμους μέχρι 1.000 άτομα[…]».
Κίνητρα στη γενιά του brain drain να επιστρέψει στην Ελλάδα
Σε άλλο σημείο είπε ότι «είμαστε εν μέσω ενός στρατηγικού σχεδίου το οποίο αναπτύσσει το υπουργείο Εργασίας σε αγαστή συνεργασία και με άλλα υπουργεία, για να κάνουμε το εξής. Υπάρχει μια γενιά συγκεκριμένη που τα χρόνια της κρίσης έφυγε από επιλογή, από ανάγκη, δεν έχει σημασία. Υπάρχει μια γενικότερη κινητικότητα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άνθρωποι σπουδάζουν εδώ, δουλεύουν σήμερα, εδώ δουλεύουν την επόμενη μέρα κάπου αλλού. Είναι πάρα πολύ καλό να γεμίζουμε εργασιακές εμπειρίες, τεχνογνωσία και να διαμορφώνουμε μια εργασιακή κουλτούρα με πάρα πολλές παραστάσεις. Έγινε μια προσπάθεια στο Άμστερνταμ, έγινε μια προσπάθεια στο Ντίσελντορφ και την άνοιξη που έρχεται θα γίνει μια διευρυμένη προσπάθεια στο Λονδίνο είναι να βρούμε πόλεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου υπάρχουν εστίες Ελλήνων επαγγελματιών με έμφαση σε πληροφορική, μηχανικούς, αλλά και όλο το φάσμα των ειδικοτήτων που φλερτάρουν με την ιδέα να επιστρέψουν στη χώρα για πολλούς λόγους. Ξέρετε, η επιστροφή είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση. Αυτό το οποίο όμως λέμε έχει ένα διττό μήνυμα. Πρώτον, ότι η Ελλάδα αλλάζει και γίνεται κάτι διαφορετικό.
Η ελληνική αγορά εργασίας του 2015 δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική αγορά εργασίας το 2025. Ναι, υπάρχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, ανταγωνιστικότητας. Θέλω να πω, δεν είμαστε ούτε Ολλανδία ούτε Ηνωμένο Βασίλειο. Αν όμως κάποιος θέλει να επιστρέψει, γιατί συντρέχουν μια σειρά από άλλες προϋποθέσεις πρέπει να εξετάσουν οι υποψήφιοι ότι οι μισθοί είναι καλύτεροι, το εργασιακό περιβάλλον βελτιώνεται και παίρνουμε μαζί μας ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν θέσεις εργασίας[…]».
Εστιάζοντας στα κίνητρα που προσφέρονται σε όσους θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα τόνισε ότι «πέρα λοιπόν από το μισθό που όπως λέτε, ενδεχομένως να μην έχουν τις ίδιες απολαβές που απολαμβάνουν αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό
υπάρχουν μια σειρά από κίνητρα. Παραδείγματος χάριν, υπάρχει μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 50% για τα 7 χρόνια επιστροφής. Άρα αυτό το λαμβάνουν πάρα πολύ σημαντικά υπόψη[…] Εμφανίζουμε την πτώση των ασφαλιστικών εισφορών.Εμφανίζουμε τον εκσυγχρονισμό της εργασιακής νομοθεσίας που προάγει την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής[…]».
Ολόκληρη η συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί
www.ertnews.gr