Λίγες ώρες μετά την γνωστοποίηση από τον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα υποβάλει αύριο αίτημα ένταξης στον ευρωπαϊκό μηχανισμό SAFE, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη Βουλή, τόνισε ότι κυβέρνηση επέλεξε τη συμμετοχή της στο SAFE καθώς το Υπουργείο Οικονομικών προσέφερε επιπλέον δημοσιονομικό περιθώριο. Πρόσθεσε δε, ότι αυτό που θα γίνει είναι προγράμματα τα οποία είχαν ήδη ενταχθεί στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της χώρας να υλοποιηθούν εμπροσθοβαρώς με τη συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για κυβερνητική διγλωσσία, ο Νίκος Δένδιας εξήγησε ότι στο πρόγραμμα SAFE θα ενταχθούν εξοπλιστικά που είναι ήδη εντεταγμένα στο μακροπρόθεσμο εξοπλιστικό.
Ολόκληρο το απόσπασμα της ομιλία του Νίκου Δένδια
«Καταφέραμε και καταθέσαμε για πρώτη φορά 20ετές πλαίσιο εντός του δημοσιονομικού ορίου. Δεν επρόκειτο να βγω εκτός δημοσιονομικού χώρου, εάν δεν μου έδινε το υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα. Και βεβαίως πλέον, θα καταθέσουμε αύριο αίτηση για 1,2 δις που μου έδωσε το υπουργείο. Το είχα πει και στον πρωθυπουργό, ότι αν δεν υπήρχε δημοσιονομικός χώρος δεν θα κατέθετα.
Δεν επιτρέπεται να βρεθεί η χώρα εκεί που ήταν παλιά και ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Οικονομικών το συνυπέγραψαν αυτό. Η κυβέρνηση τήρησε την ίδια στάση στο ζήτημα με απόλυτη προσήλωση στα δημοσιονομικά. Η κυβέρνηση επέλεξε τη συμμετοχή στο SAFE και μας έδωσε κατάλογο με 1,2 δις. ευρώ περαιτέρω δημοσιονομικό περιθώριο. Η άντληση δανειακών πόρων από το ταμείο Safe δεν θα εντάξει νέα εξοπλιστικά προγράμματα στις Ε.Δ αλλά σε αυτό θα φέρουμε εμπροσθοβαρώς οπλικά συστήματα που είναι ήδη στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Σε τι αυτό συνιστά αλλαγή θέσης; Διγλωσσία; Προς τι αυτή η προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις; Αυτό που ενώνει είναι η απόλυτη προσήλωση στα δημοσιονομικά.
Ούτε θριαμβολογώ ούτε κινδυνολογώ. Το SAFE είναι ένας πολύπλοκος σχεδιασμός. Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών διατυπώνουν τα πράγματα με τρόπο που έχει διπλή ανάγνωση. Δεν ήταν κανονισμός ο οποίος απαιτούσε ομοφωνία, Αρκούσε η πλειοψηφία. Άρα η Ελλάδα δεν μπορούσε να τον μπλοκάρει . Η Ελλάδα μπορούσε μόνο να διαπραγματευθεί και όχι να αποκλείσει. Βεβαίως και θα ήθελα κάτι περισσότερο. Δεν το διαπραγματεύτηκα εγώ. Όταν μίλησα στον Μυστρά απευθύνθηκα στους συνεταίρους μας και τους είπα να μη παραβούν τη δήλωση της επιτροπής περί ομοφωνίας διότι αυτό θα άνοιγε κερκόπορτα της συμμετοχής της Τουρκίας στον αμυντικό μηχανισμό της Ε.Ε. Που διαφωνείτε; Αυτή είναι η κατάσταση όσον αφορά στο SAFE».
Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιμπίδας
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
