Την μείωση της προμήθειας των τραπεζών για ηλεκτρονικές συναλλαγές μέχρι του ποσού των 10 ευρώ προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.
Η ρύθμιση κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο δικαστικό χάρτη και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Μεγάλη Τετάρτη.
Σύμφωνα με την ρύθμιση, καθορίζεται ανώτατο όριο προμήθειας για συναλλαγές έως δέκα ευρώ που διενεργούνται με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών εκδόσεως στην Ελλάδα και εμπίπτουν στους Κωδικούς Κατηγοριοποίησης Εμπόρων (ιΜ»), όπως αυτοί ορίζονται από τα διεθνή Σχήματα Πληρωμών και ανήκουν στη «Μικρή Λιανική» και συγκεκριμένα:
- Παντοπωλεία και mini markets
- Πρακτορεία τύπου και περίπτερα,
- Βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες,
- Είδη καπνιστών και καπνοπωλεία,- Αρτοποιεία,
- Ταξί,
- Καταστήματα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών ειδών,
- Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων,
- Στεγνοκαθαριστήρια,
- Καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων,
- Ραφεία, επιδιορθώσεις/μεταποιήσεις ενδυμάτων,
- Καταστήματα ειδών ραπτικής, πλεκτικής, ιδίως υφασμάτων,
- Διάφορα καταστήματα τροφίμων, ψιλικατζίδικα, εξειδικευμένα καταστήματα,
- Διάφορα καταστήματα γενικών εμπορευμάτων,
- Καταστήματα ποικίλων ειδών (ψιλικών),
Για χρονικό διάστημα τριών ετών από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης, ισχύουν τα εξής όρια προμήθειας και χρέωσης:
α) η ανώτατη προμήθεια εκκαθάρισης που χρεώνεται ο έμπορος από τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών, δεν δύναται να υπερβαίνει το 0,5% της αξίας της συναλλαγής,
β) η ανώτατη διατραπεζική προμήθεια, στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/75 1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2015, σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες, δεν δύναται να υπερβαίνει 0,1% της αξίας της συναλλαγής για χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών και το 0,15% της αξίας της συναλλαγής για πιστωτικές κάρτες ιδιωτών,
γ) η ανώτατη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών από διεθνείς οργανισμούς καρτών δεν δύναται να υπερβαίνει το 0,1% της αξίας της συναλλαγής.
Το παρόν, δεν εφαρμόζεται σε ανώνυμες εταιρείες και σε επιχειρήσεις που διαθέτουν περισσότερα από τρία τερματικά υποδοχής καρτών, τα οποία έχουν λάβει από τον ίδιο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών.
Παρατείνεται η άρση ακινησίας οχημάτων
Στην ίδια τροπολογία, περιλαμβάνεται ρύθμιση με βάση την οποία, παρατείνεται η άρση ακινησίας οχημάτων και για το 2024, ενώ προβλέπεται η αναλογική καταβολή των τελών κυκλοφορίας.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους: «Παρατείνεται και για το έτος 2024 η διάταξη για την κατ’ εξαίρεση, δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας ιδιωτικής χρήσης με αναλογική καταβολή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας (τόσα δωδέκατα όσοι οι μήνες της άρσης). Επίσης προβλέπεται και για το έτος 2024, η αναλογική πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους, σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας.
Αντιγόνη Πανέλλη – CNN Greece https://www.cnn.gr/oikonomia/chrima/story/417240/meionetai-i-promitheia-ton-trapezon-gia-synallages-me-pos-eos-10-evro-katatethike-i-tropologia