Συζήτηση με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα θα έχει το απόγευμα της Δευτέρας (21/1) σε εκδήλωση του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στην ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί δημόσια, μετά από την ανάληψη της τετραετούς θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, υπό το πρίσμα των προκλήσεων, οι οποίες ανοίγονται στον ορίζοντα των Βρυξελλών.
Το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη είναι ότι οι σχέσεις της Αθήνας με την Ουάσινγκτον έχουν:
- Στρατηγικό βάθος
- Δεν επηρεάζονται από συγκυριακές εξελίξεις
- Διαθέτουν στέρεες βάσεις
Εδράζονται σε κοινές αξίες, τις οποίες είχε αναδείξει ο κ. Μητσοτάκης, στην ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο τον Μάιο του 2022. Τότε που η πρόσκληση για να απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό, υπήρξε διακομματική.
Εδράζονται, επίσης, σε κοινά συμφέροντα και σε κοινές γεωπολιτικές προτεραιότητες. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του πρωθυπουργού στη χθεσινοβραδινή ανάρτησή του:
«Θερμά συγχαρητήρια στον Ντόναλντ Τραμπ για την ορκωμοσία του ως 47ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ελλάδα δεσμεύεται στην ισχυρή στρατηγική μας συνεργασία και προσβλέπει στο να δουλέψει με την κυβέρνησή σας για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της κοινής ευημερίας».
Εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι η χώρα μας αποτελεί κρίσιμο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, δεδομένου ότι, πέραν της πρόσφατης επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας και την παραγγελία των υπερσύγχρονων μαχητικών F35, η Ελλάδα αναγνωρίζεται από εταίρους και συμμάχους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.
Δαπανά άνω του 3% του ΑΕΠ της στον αμυντικό τομέα. Η βάση της Σούδας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης διαδραματίζουν ρόλο – «κλειδί» στην ευρύτερη περιοχή.
Πέρα από τις διμερείς σχέσεις Αθήνας και Ουάσινγκτον, η προσοχή είναι στραμμένη και στις ευρωαμερικανικές σχέσεις.
Ο πρωθυπουργός έχει αναδείξει τις στρατηγικές προτεραιότητες που πρέπει να δρομολογηθούν στην Ευρώπη των 27, προκειμένου να μη βρεθεί να παρακολουθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, οι ταχύτερες κινήσεις στο ενεργειακό μέτωπο, με στόχο τη μείωση των τιμών, είναι τα μεγάλα «στοιχήματα» των Βρυξελλών.
Σημειώνεται μάλιστα πως επίκειται, σε τρεις εβδομάδες, η άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 με θέμα την ευρωπαϊκή άμυνα.
Η σύγκληση της Συνόδου αποτέλεσε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου στο Château de Limont, κοντά στη Βελγική πρωτεύουσα.
Ρεπορτάζ – ΕΡΤNews: Δημήτρης Γκάτσιος
www.ertnews.gr