Μια ξεχωριστή μουσικοθεατρική παράσταση-αφιέρωμα με τίτλο “Ο πόνος ξεκινάει πάντα από τα ονόματα” ετοιμάζεται να παρουσιαστεί το Σάββατο 24 Μαΐου 2025, στις 8:30 το βράδυ, στο Θέατρο Τεμπών. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Η παράσταση τιμά τη μνήμη των 57 θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος που συγκλόνισε τη χώρα και αποτελεί έναν καλλιτεχνικό φόρο τιμής στον αγώνα των συγγενών για αλήθεια και δικαιοσύνη. Με σεβασμό, ευαισθησία και συναίσθηση της ευθύνης, εξήντα άτομα – επί σκηνής και εκτός – ενώνονται για να δώσουν φωνή στον συλλογικό πόνο, την οργή, την απώλεια και τη μνήμη.
Η καλλιτεχνική σύνθεση της παράστασης στηρίζεται στη δραματοποιημένη ποίηση Ελλήνων και ξένων ποιητών: Καρλ Ουέντελ Χάιμς, Αγγελικής Αγγελακοπούλου, Μάρθας Βασκαντήρα, Σπύρου Βρεττού, Διονυσίου Καρατζά, Γιώργου Κοζία, Μαρίας Κοσσυφίδου, Ευτυχίας Λαμπροπούλου, Γεωργίας Νικολοπούλου και Ιάσονα Πανέτα-Φελούρη.
Κεντρική ψυχή της δημιουργίας είναι η Αθηνά Καλλιμάνη-Γεωργιτσοπούλου, η οποία υπογράφει το σενάριο, τη σκηνοθεσία και τη δραματοποίηση των ποιημάτων. Όπως αναφέρει και στο έργο της:
“Σε μέρα και ώρα τυχαία, το βαγόνι εκτροχιάζεται…
ψάχνουν
την καθημερινότητα που αγαπήθηκε
τρέμουν μην ξεθωριάσει”
Τη μουσική επιμέλεια και διεύθυνση της ορχήστρας έχει αναλάβει η Δήμητρα Αψόμωτου, μαέστρος του Ορχηστρικού και Χορευτικού Τμήματος του Δήμου Πατρέων. Την ενδυματολογική επιμέλεια υπογράφει ο Δημήτρης Ράπτης, ενώ το οπτικοακουστικό υλικό επιμελείται ο Γιάννης Παππάς.
Η παράσταση φέρνει στο προσκήνιο δύο σπουδαίες πολιτιστικές ομάδες της Πάτρας:
Το Θεατρικό Εργαστήρι της Πολυφωνικής Πάτρας, με τη συμμετοχή 30 ηθοποιών και βοηθό σκηνοθεσίας την Ιωάννα Ξάνθη.
Την Ορχήστρα του Χορευτικού Τμήματος Δήμου Πατρέων, με νέους και επαγγελματίες μουσικούς και φωνές, ανάμεσά τους και μαθητές Λυκείου.
Η παράσταση δεν φιλοδοξεί απλώς να συγκινήσει. Φιλοδοξεί να διατηρήσει άσβεστη τη μνήμη των θυμάτων, να ενισχύσει τη συλλογική απαίτηση για απόδοση ευθυνών και να προτάξει την αξία της ανθρώπινης ζωής πάνω από κάθε γραφειοκρατία ή αμέλεια.
Μέσα από την ποίηση, τη μουσική και το θέατρο, το κοινό καλείται να συμμετάσχει σε μια τελετουργία μνήμης και αφύπνισης. Όπως σημειώνουν οι δημιουργοί, “ο πολιτισμός οφείλει να θυμάται – κι όχι να ξεχνά”.
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
