
Συγκινητικές στιγμές κατέγραψε βίντεο από την επιχείρηση εντοπισμού πέντε ανδρών που παρέμεναν εγκλωβισμένοι επί μία εβδομάδα σε σπήλαιο στο κεντρικό Λάος, μετά από κατολίσθηση που απέκλεισε την έξοδό τους.
Οι άνδρες φέρεται να είχαν εισέλθει στο σπήλαιο της επαρχίας Ξαϊσομπούν αναζητώντας χρυσό, όταν οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατάρρευση εδαφών και βράχων, παγιδεύοντάς τους στο εσωτερικό του.
Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ταϊλανδός δύτης Norrased «Benz» Palasing καταγράφει τη στιγμή που η ομάδα διάσωσης φτάνει στους επιζώντες. Μόλις αντιλαμβάνονται την παρουσία των διασωστών, οι εγκλωβισμένοι ξεσπούν σε κλάματα ανακούφισης.
Οι διασώστες τούς παρέδωσαν γραπτό μήνυμα και τους διαβεβαίωσαν ότι θα βρεθεί τρόπος να απομακρυνθούν με ασφάλεια από το σπήλαιο, ενώ τους ζήτησαν να παραμείνουν ψύχραιμοι μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση.
Στα πλάνα, οι άνδρες καταγράφουν σύντομα μηνύματα προς τις οικογένειές τους.
«Μαμά, μπαμπά, μην ανησυχείτε για μένα. Οι διασώστες είναι εδώ. Είμαι ασφαλής. Σε λίγες ημέρες θα βγω έξω», λέει ένας από τους εγκλωβισμένους.
Ένας άλλος απευθύνεται στους δικούς του λέγοντας: «Μην ανησυχείτε. Έχουμε μείνει στεγνοί και καταφέραμε να κοιμηθούμε. Σας αγαπώ».
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λάος, συνολικά επτά άνθρωποι είχαν εισέλθει στο σπήλαιο. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί ζωντανοί τουλάχιστον πέντε από αυτούς, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν ο Ταϊλανδός δύτης Norrased Palasing και ο Φινλανδός δύτης Mikko Paasi, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος και στη διεθνώς γνωστή επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή τους από πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη το 2018.
Οι διασώστες σχεδιάζουν την άντληση υδάτων και τη δημιουργία ασφαλούς διαδρομής ώστε οι εγκλωβισμένοι να μπορέσουν να εγκαταλείψουν το σπήλαιο τις επόμενες ημέρες.
Πηγή: Reuters
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.