Η επίσημη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στο Λονδίνο —η πρώτη Γάλλου Προέδρου στη Βρετανία μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες— σηματοδοτεί μια νέα περίοδο επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο να επουλωθούν τα τραύματα του Brexit και να χτιστεί ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις.
Πίσω από την παραδοσιακή βρετανική μεγαλοπρέπεια, το επίκεντρο της επίσκεψης είναι ξεκάθαρα πολιτικό και γεωστρατηγικό: μετανάστευση, άμυνα, ενέργεια και εμπόριο συνθέτουν τη θεματολογία της σημερινής συνόδου κορυφής Μακρόν–Στάρμερ.
Μετανάστευση και μικρά σκάφη: σχέδιο «ένα μέσα – ένα έξω»
Κομβικό ζήτημα στη διμερή ατζέντα είναι η διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης μέσω της Μάγχης. Το νέο πλαίσιο που συζητείται προβλέπει την επιστροφή στη Γαλλία όσων φθάνουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρά σκάφη, με ταυτόχρονη μεταφορά ισάριθμου αριθμού προσφύγων που βρίσκονται ήδη σε γαλλικό έδαφος μέσω ασφαλών και νομίμων οδών. Το Λονδίνο δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει επιπλέον περιπολίες και εξοπλισμό, ενώ επιτρέπει για πρώτη φορά την επιχειρησιακή επέμβαση της γαλλικής αστυνομίας εντός βρετανικών υδάτων.
Αναλυτές σημειώνουν πως πρόκειται για μια δυναμική προσέγγιση, που ωστόσο θα δοκιμαστεί στην πράξη τόσο νομικά όσο και διοικητικά, καθώς απαιτεί στενό συντονισμό και σαφές ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο επανεισδοχής.
Άμυνα και στρατηγική ενότητα
Σε επίπεδο ασφάλειας, Παρίσι και Λονδίνο επιχειρούν επανεκκίνηση του στρατιωτικού τους διαλόγου, μετά από χρόνια ψυχρότητας λόγω Brexit. Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ανασφάλεια στη Μεσόγειο λειτουργούν ως κοινός παρονομαστής. Οι δύο ηγέτες σχεδιάζουν κοινές ναυτικές ασκήσεις, εξετάζουν τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στο ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας SAFE, ενώ θέτουν στόχο τη στρατηγική ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, στην οποία η Ελλάδα διαδραματίζει κομβικό ρόλο.
Ενέργεια και επενδύσεις: η EDF επεκτείνεται
Η ενέργεια αποτελεί έναν ακόμη πυλώνα της επίσκεψης. Η γαλλική EDF επιβεβαίωσε επένδυση ύψους 1,1 δισ. στερλινών στον πυρηνικό σταθμό Sizewell C στο Σάφολκ, ενώ εξετάζονται συμπράξεις σε υπεράκτια αιολικά και έργα πράσινου υδρογόνου. Το Παρίσι βλέπει τη στρατηγική ενεργειακή συνεργασία με το Λονδίνο ως αντίβαρο στην αβεβαιότητα των διατλαντικών εμπορικών σχέσεων, υπό το φως των προεκλογικών απειλών Τραμπ για νέους δασμούς.
Εμπόριο και κινητικότητα μετά το Brexit
Η συνάντηση των δύο ηγετών φιλοδοξεί επίσης να αποκαταστήσει μέρος της εμπορικής ροής που επλήγη μετά την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ. Στο τραπέζι βρίσκεται η ελάφρυνση των τελωνειακών ελέγχων, αλλά και ένα νέο πρόγραμμα ανταλλαγών για νέους 18–30 ετών, που θα καλύπτει σπουδές, πρακτική άσκηση και καινοτόμες επιχειρήσεις. Οι δύο πλευρές συμφωνούν πως η μελλοντική τους σχέση πρέπει να βασίζεται στην κινητικότητα και την καινοτομία, όχι στον αποκλεισμό.
Η ματιά των βρετανικών μέσων
Η επίσκεψη απασχολεί εκτενώς τον βρετανικό Τύπο. Η Guardian επισημαίνει ότι η «μεγαλοπρέπεια της επίσκεψης» δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τη σκληρή πραγματικότητα των πολιτικών περιορισμών της μεταναστευτικής συμφωνίας, ενώ η Evening Standard εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσο το σχέδιο «ένα μέσα – ένα έξω» είναι ρεαλιστικό. Η Telegraph φιλοξενεί επικρίσεις ότι η Γαλλία ενδεχομένως μεταβιβάζει την πίεση της μεταναστευτικής κρίσης στο ΗΒ, ισχυρισμό που διέψευσε το Μέγαρο Ηλυσίων.
Ωστόσο, κοινός παρονομαστής στις περισσότερες αναλύσεις είναι η αναγνώριση πως πρόκειται για μια επίσκεψη με ουσιαστικό περιεχόμενο και όχι απλώς για συμβολική αναθέρμανση σχέσεων.
Το σημερινό πρόγραμμα και η συμφωνία
Σήμερα Τετάρτη 9/7, ο Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στην Downing Street για γεύμα εργασίας, ενώ αργότερα οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν στη Γαλλο-Βρετανική Σύνοδο Κορυφής στο Lancaster House, όπου θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Το βράδυ, ο Γάλλος Πρόεδρος θα είναι επίσημος προσκεκλημένος σε δεξίωση και δείπνο στο Guildhall του Λονδίνου.
Το κοινό ανακοινωθέν που θα υπογράψουν αναμένεται να περιλαμβάνει:
- συμφωνία για πιλοτικό πρόγραμμα μεταναστευτικής διαχείρισης,
- κοινό σχέδιο ναυτικών ασκήσεων και συνεργασία στον τομέα της άμυνας,
- επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα με αιχμή τον πυρηνικό σταθμό Sizewell C,
- και νέο πρόγραμμα κινητικότητας για νέους.
Η συμφωνία παρουσιάζεται ως “Entente Amicale”, μια σύγχρονη, λειτουργική εκδοχή της ιστορικής “Entente Cordiale” του 1904, με στόχο όχι μόνο την αναθέρμανση, αλλά και την αναβάθμιση των γαλλο-βρετανικών σχέσεων σε νέα βάση — ρεαλισμού, ευθύνης και αμοιβαίου σεβασμού.
Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
