Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι κτηνιατρικές και περιφερειακές αρχές της Θεσσαλίας, καθώς η ευλογιά πλήττει με σφοδρότητα τα κοπάδια αιγοπροβάτων στη Μαγνησία, με 15-16 ενεργές εστίες και περισσότερα από 5.500 ζώα να αναμένεται να θανατωθούν. Το μείζον πρόβλημα, που απειλεί τη βιωσιμότητα της τοπικής κτηνοτροφίας, τίθεται στο επίκεντρο έκτακτης σύσκεψης που συγκαλεί στις 6:30 το απόγευμα της Δευτέρας 14 Ιουλίου, στη Λάρισα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, με τη συμμετοχή όλων των κτηνοτροφικών συλλόγων και παραγωγών της Περιφέρειας.
Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, η νόσος βρίσκεται σε έξαρση, με διαρκή εμφάνιση νέων κρουσμάτων και οι αρχές βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με τους κτηνοτρόφους για την αντιμετώπιση της κρίσης, ιδιαίτερα στο θέμα της απομάκρυνσης και αποτέφρωσης των νεκρών ζώων.
Σύμφωνα με το διευθυντή Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αθανάσιο Κωνσταντινίδη, παρότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται σχετική ύφεση, η απειλή παραμένει ενεργή, καθώς η ευλογιά μπορεί να επιβιώσει στο περιβάλλον έως και 6 μήνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Λάρισα, όπου μετά την παρέλευση εξαμήνου εμφανίστηκαν ξανά κρούσματα, λόγω πλημμελούς εφαρμογής μέτρων βιοασφάλειας.
Ο κ. Κωνσταντινίδης επισήμανε την επείγουσα ανάγκη συνεργασίας των κτηνοτρόφων με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες για τις αναγκαίες θανατώσεις των ζώων. Τόνισε ότι μόνο δύο πιστοποιημένοι εκδοροσφαγείς συμμετέχουν στη διαδικασία στη Μαγνησία και πως οι αντιστάσεις κάποιων εκτροφών, με εξώδικα και αιτήματα πειραματικής διατήρησης μολυσμένων ζώων, επιβαρύνουν το έργο της υπηρεσίας και παρατείνουν τον κίνδυνο.
“Δεν υπάρχει λύση στην ανοσία αγέλης ή στην καθυστέρηση των θανατώσεων – αυτό είναι ξεκάθαρο και επιστημονικά και νομικά”, υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Γιώργος Τερζάκης ζήτησε να υπάρξει πειθαρχία από όλους τους εμπλεκόμενους και έθεσε ως επιτακτική ανάγκη την οικονομική αποζημίωση των παραγωγών για την απώλεια εισοδήματος. “Πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι και να αφήσουμε την υπηρεσία να κάνει τη δουλειά της. Χωρίς κρατική στήριξη, όμως, δεν μπορούμε να σταθούμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Καθοριστικής σημασίας αναμένεται να είναι η απογευματινή σύσκεψη της Δευτέρας, όπου οι φορείς θα συζητήσουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης του μηχανισμού διαχείρισης, καθώς και τα επόμενα βήματα για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου.
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
