Στην πανεργατική απεργία της 9ης Απριλίου, αναφέρθηκε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Συνδέσεις» (Κ Παπαχλιμίτζος, Κ. Δούκα).
Όπως ανέφερε ο κ. Μπεκρής: «Είναι μια απεργία η οποία κατ’ αρχάς είναι συνέχεια των προηγουμένων κινητοποιήσεων συλλαλητηρίων, της μεγάλης απεργίας στις 28 του Φλεβάρη, η οποία έχει προκηρυχθεί από εκατοντάδες σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες. Τώρα έχουμε και την απόφαση από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ, οι οποίες καλούν κι αυτές και θα είναι μια πανελλαδική πανεργατική απεργία, η οποία όπως είπα και στην αρχή θα είναι συνέχεια και σταθμός κλιμάκωσης βέβαια, γιατί έχουμε μπροστά μας την Πρωτομαγιά.
Τα αιτήματα τα οποία υπάρχουν είναι γνωστά και θα τα πούμε κιόλας και νομίζουμε και οι χθεσινές εξαγγελίες περί του κατώτατου μισθού επιβεβαιώνουν και το γεγονός ότι έπρεπε οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν αυτόν τον δρόμο.
Πρέπει να πούμε ορισμένα πράγματα τα οποία να αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Καταρχάς το ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητήσουμε είναι ότι πρέπει να επανέλθουν οι κλαδικές συμβάσεις, γιατί ο κατώτατος μισθός, ένας ονομαστικός μισθός, φαίνεται από την ίδια τη ζωή, αλλά και με στοιχεία τα οποία υπάρχουνε ότι αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους, αλλά αποτελεί ένα δίχτυ προστασίας για τους εργοδότες.
Και αυτό αποδεικνύεται γιατί υπάρχουν και δηλώσεις της κυβέρνησης ότι έχει αυξηθεί από το 2019 πάνω από 30% ο κατώτατος μισθός κτλ.
Όμως πρέπει να πούμε ότι ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2012, πρέπει να πάρουμε την αφετηρία, όταν τότε με μια σειρά νόμους, οι οποίοι ήταν λόγω των μνημονιακών μέτρων που ήρθαν και ψήφισαν τα τότε κόμματα τα οποία κυβερνούσαν και συνέχισαν και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις έχουν πραγματική αύξηση που υπάρχει είναι 126 ευρώ στον κατώτατο μισθό από το 2012».
Συνέχισε λέγοντας ότι: «Μικρομάγαζα θίγονται και από άλλα πράγματα, όπως είναι η φορολογία, όπως και οι εργαζόμενοι και αυτό αποδείχτηκε και στην απεργία στις 28 Φλεβάρη.
Καταρχάς εμείς σαν σωματεία έχουμε πει ότι κατώτατος μισθός πρέπει να είναι πάνω από 950 ευρώ και όχι στο τέλος της τετραετίας που λέει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν είναι μόνο το ονομαστικό, γιατί πρέπει να επανέλθουν οι τριετίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν,
Έχουν επανέλθει σε ένα τμήμα ένα πολύ μικρό. Γιατί πρέπει να τα βάλουμε αυτά τα στοιχεία για να μην κοροϊδεύουμε και τον κόσμο.
Αυτή την στιγμή οι κλαδικές συμβάσεις και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις που έχουν σταματήσει να υπάρχουν, μόνο το 14% των εργαζόμενων έχουν κλαδικές συμβάσεις. Από αυτές τις συμβάσεις λοιπόν, το υπόλοιπο 86% δεν λαμβάνει τριετίες, δεν λαμβάνει προσαύξηση αργιών για νυχτερινή εργασία για Σάββατο για Κυριακή.
Την ίδια στιγμή η σύμβαση πέρα από το οικονομικό σκέλος, έχει και μια σειρά από άλλα θεσμικά ζητήματα, τα οποία εδώ πέρα πρέπει να συζητηθούν ανοιχτά. Δηλαδή τα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Τα τελευταία δύο χρόνια, υπάρχουν πάνω από 300 νεκροί από εργατικά δυστυχήματα.
Προσωπικά από τον χώρο που προέρχομαι και στην περιοχή, εγώ δουλεύω στο λιμάνι του Πειραιά, είμαι λιμενεργάτης σε εργολάβο στην θυγατρική της Cosco λοιπόν, όπου από το 2010 για παράδειγμα, που έχει έρθει ένας τεράστιος εργοδότης, μια πολυδιαφημιζόμενη επένδυση όπως της Cosco, που δεν έχει υπογράψει ούτε μία συλλογική σύμβαση με 2.500 εργαζόμενους στους προβλήτες 2 και 3 και υπάρχουν εργατικά ατυχήματα, υπάρχουν επαγγελματικές ασθένειες, υπάρχουν κανονισμοί εργασίας που απουσιάζουν, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι ζητήματα όπως.
Οι απεργίες έχουν γίνει στο λιμάνι του Πειραιά είναι αρκετές έχει κλείσει στο λιμάνι και το λέμε αυτό γιατί ειδικά μετά το θάνατο που έγινε του συναδέλφου μας το 2022, που κόπηκε στη μέση, είναι ίδιες ράγες. Ξέρετε, είναι ίδιες ράγες αυτές του κέρδους που σκότωσαν και τους συνανθρώπους μας. Γιατί και οι 11 σιδηροδρομικοί που ήταν μέσα στους νεκρούς από τους 57 στο έγκλημα των Τεμπών ήταν μέλη των σωματείων σιδηροδρομικών που είναι μέλη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Είτε στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, είτε τώρα που πέθανε πάλι συνάδελφος σε εργοστάσιο κατεργασίας ξύλου. Τώρα αυτά γίνανε τις τελευταίες ημέρες.
Κλαδικές συμβάσεις και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας
Ακολούθως ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, επισήμανε πως: «Αυτά βγαίνουν μέσα από τις ανακοινώσεις σωματείων που παλεύουν. Άρα αυτή η απεργία στις 9 του Απρίλη αποτελεί μια συνέχεια και στις απεργίες που έγινε το Νοέμβρη και των συλλαλητηρίων και τις απεργίες 28 του Φλεβάρη, που ήταν μια μεγάλη μνημειώδης απεργία, που αυτό το σύνθημα το οποίο επικράτησε τα κέρδη ή τις ζωές μας, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία το λένε εδώ και καιρό.
Άρα λέμε επειδή άκουσα και πριν και παρακολουθούμε και τα νέα, ναι, αυτές οι αυξήσεις οι οποίες υπάρχουν, δεν μπορούν να ακουμπήσουν τα 30 ευρώ, τα 34 ευρώ που είναι καθαρά, θα μου επιτρέψετε να πω, είναι 1,1 ευρώ.
Αν κάποιος πιστεύει είτε από την κυβέρνηση είτε από οποιονδήποτε να το συζητήσουμε ανοιχτά, ότι με 1,1 ευρώ λύνονται τα προβλήματα όταν υπάρχει η αύξηση των ενεργειακών αναγκών για μια οικογένεια, το κόστος ζωής, τα ενοίκια, τα ρούχα, τα τρόφιμα, όλα.
Είναι σημεία τα οποία πρέπει να περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα και σας το λέω επειδή προέρχομαι από αυτούς τους χώρους λοιπόν, που υπάρχουν εχθές στον Επισιτισμό τουρισμό εγκαυματίες από ανατινάξεις υγραερίου, πολυτραυματίας στο Κρατικό της Νίκαιας, ο οικοδόμος που έπεσε από μεγάλο ύψος, ο οποίος ο άνθρωπος δεν ξέρουμε αν θα γλιτώσει, είναι στη ΜΕΘ λοιπόν και στο Κρατικό της Νίκαιας.
Γιατί δεν είναι μόνο ο μισθός, είναι και άλλα ζητήματα. Το Κρατικό της Νίκαιας που πήρε φωτιά, που πριν δύο μήνες είχαμε κάνει παρέμβαση στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά μαζί με το σωματείο του χώρου των εργαζομένων στο Κρατικό, γιατί δεν υπήρχε πυρασφάλεια και είχαν μείνει χωρίς να ανανεωθούν, το σύστημα πυρασφάλειας από το 2019».
Απαντώντας σε ερώτημα για το αν λαμβάνονται υπ όψιν σας τα δημοσιονομικά της χώρας, απάντησε πως: «Θα σας απαντήσω πολύ συγκεκριμένα, αυτό το πράγμα το οποίο τίθεται, ξέρετε, είναι λιγάκι όχι από εσάς, αλλά είναι λιγάκι ένα δίλημμα το οποίο δεν θα το απαντήσουν οι εργαζόμενοι. Και θα σας απαντήσω γιατί. Γιατί ήδη τα μερίσματα τα οποία υπάρχουν από τους μετόχους των εταιρειών, από τις τράπεζες έχουν εκτοξευθεί.
Δηλαδή η κερδοφορία πολλών εταιρειών που ξέρουμε, έχουν εκτοξευθεί και με αφορμή τον πόλεμο και με αφορμή την ενεργειακή κρίση. Έχει εκτοξευθε η κερδοφορία τους, στον επισιτισμό, στα σούπερ μάρκετ, στις μεταφορικές εταιρείες, στη βιομηχανία της ενέργειας, παντού. Άρα αυτή τη στιγμή, δεν μπορούν οι εργαζόμενοι που δεν τα βγάζουν πέρα να μιλήσουν για αυτό το ζήτημα.
Αυτό φαίνεται πάρα πολύ καλά ότι το κάνει η κυβέρνηση και αυτή και οι προηγούμενες και οι επόμενες. Εμείς αυτό το οποίο λέμε είναι ότι εδώ και τώρα υπάρχουν σοβαρά ζητήματα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν τα λύνει ούτε αυτή η αύξηση, οι μισθοί, ο μέσος μισθός συμπιέζεται, ο μέσος μισθός πρέπει να αντικατοπτρίζεται και να αντανακλάται και στην αγοραστική δύναμη.
Αυτό πρέπει να γίνει για να μπορούμε να επιβιώνουμε είμαστε στο 2025, με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα πρέπει να συζητάμε.
Άρα με βάση αυτό, πρέπει να πούμε εδώ πέρα να μπουν μπροστά οι ανάγκες των εργαζομένων και για να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και για να μπορούμε να γυρνάμε ασφαλείς στα σπίτια μας.
Και με αυτό το περιεχόμενο, το οποίο φωτίζει όλες τις πλευρές της ζωής μας, για μας, για τα παιδιά μας, για τις οικογένειές μας, για την υγεία, για την παιδεία, υπάρχει η απεργία στις 9 Απρίλη, η οποία θέλουμε και αυτό πιστεύουμε, ο κόσμος έχει βγάλει συμπεράσματα ότι πραγματικά μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις υπέρ του».
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
