Ήταν 12:00 το μεσημέρι στο Λονδίνο, 07:00 στη Φιλαδέλφεια και σε όλο τον κόσμο ώρα για το Live Aid 40 χρόνια πριν. Τότε που αστέρες της μουσικής και διάσημα συγκροτήματα ενώθηκαν στο Wembley του Λονδίνου και στο στάδιο John Kennedy, της Φιλαδέλφειας, συγκεντρώνοντας χρήματα για τα θύματα του λιμού στην Αιθιοπία.
Το ημερολόγιο έγραφε 13 Ιουλίου 1985
Από τις πλέον εμβληματικές εμφανίσεις, εκείνη των Queen. Δεκαετίες μετά, στην ταινία για τη ζωή του Φρέντι Μέρκιουρι, μάθαμε ότι ο ίδιος μόλις λίγες ημέρες πριν από τη συναυλία είχε μάθει πως ήταν οροθετικός.
Mε διοργανωτές τον Μπομπ Γκέλντοφ και τον Μιτζ Γιουρ, το Live Aid πέρασε στην Ιστορία: υπολογίζεται ότι τη συναυλία παρακολούθησαν διά ζώσης 160 χιλιάδες άνθρωποι και 2 δισεκατομμύρια από τους τηλεοπτικούς δέκτες σε όλο τον κόσμο.
Συγκεντρώθηκαν 140 εκατομμύρια δολάρια και το κυριότερο: έφερε το ζήτημα του λιμού στην Αιθιοπία και γενικότερα στην Αφρική, στο επίκεντρο της συζήτησης.
«Μπορείς να είσαι απολύτως σίγουρος πως την ημέρα που θα πεθάνεις, κάποιος θα είναι ζωντανός στην Αφρική επειδή εσύ, μια μέρα, γόρασες έναν δίσκο ή ένα βιβλίο ή πήγες σε μια συναυλία. Και αυτό από τη μία είναι o μεγαλύτερος έπαινος και θρίαμβος και από την άλλη το μεγαλύτερο κατηγορώ εναντίον μας», είπε το 1985 ο Μπομ Γκέλντοφ. Tο 2020 συμπλήρωσε ότι «παρά την φρίκη στη Γάζα και την Ουκρανία είναι απίθανο να επανληφθεί Live Aid εξαιτίας των social media».
Επιμέλεια βίντεο – ΕΡΤNews: Ρίτσα Καστάνη
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
