• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Λίνα Μενδώνη: Διεθνής συνεργασία και Τεχνητή Νοημοσύνη για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
Share

20/10/2026 20:58

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • el
    • el
    • en
    • de
    • it
    • es
    • fr
    • zh-CN
    • ar
    • sq
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λίνα Μενδώνη: Διεθνής συνεργασία και Τεχνητή Νοημοσύνη για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Last updated: 2026/10/20 at 7:57 ΜΜ
ADMINISTRATOR Published 20/10/2026
Share
6 Min Read
Λίνα Μενδώνη: Διεθνής συνεργασία και Τεχνητή Νοημοσύνη για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
SHARE

Λίνα Μενδώνη: Διεθνής συνεργασία και Τεχνητή Νοημοσύνη για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Τον διεθνή ρόλο της Ελλάδας στην προστασία της οικουμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς, τη στρατηγική σημασία της διεθνούς συνεργασίας και τις δυνατότητες που προσφέρει η Tεχνητή Nοημοσύνη για την προστασία και την ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών, υπογραμμίζοντας παράλληλα την επιστημονική και ηθική ευθύνη που συνοδεύει την αξιοποίησή της, ανέδειξε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην 4η Συνάντηση του Συμβουλίου της Συμμαχίας για την Πολιτιστική Κληρονομιά στην Ασία (ACHA – Alliance for Cultural Heritage in Asia).

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, τόσο στον εναρκτήριο χαιρετισμό της όσο και στην παρέμβασή της στη θεματική για την ενδυνάμωση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω των νέων τεχνολογιών, η υπουργός σημείωσε ότι η αποτελεσματική προστασία της προϋποθέτει τη σύνθεση της ιστορικής συνείδησης και της επιστημονικής γνώσης με την τεχνολογική καινοτομία και τη διεθνή συνεργασία. Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε ως πεδίο κοινής δράσης της Ελλάδας και των χωρών της Συμμαχίας τη σύμπραξη για την προστασία και την ανθεκτικότητα της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών η κ. Μενδώνη, τόνισε: «Η τιμητική πρόσκληση προς την Ελλάδα να συμμετάσχει στη Συνάντηση αναδεικνύει τη σημασία της ενεργούς παρουσίας της στον διεθνή διάλογο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και τη δυνατότητα σύνδεσης της ιστορικής γνώσης με τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Αναδεικνύεται ο οικουμενικός χαρακτήρας της πολιτιστικής κληρονομιάς και η σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την προστασία της ως συλλογική υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στις επόμενες γενιές μέσα από συντονισμένη αντιμετώπιση προκλήσεων που συχνά υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα. Για τη διαφύλαξη αυτού του κοινού αγαθού της ανθρωπότητας, η μελέτη των κλασικών πολιτισμών συνιστά αναγκαία επένδυση για το μέλλον. Διότι προσφέρει τα πνευματικά εργαλεία που απαιτούνται για να αντιμετωπίσουμε τις σύνθετες προκλήσεις των καιρών μας. Η Ελλάδα και η Κίνα διαθέτουν μακρά παράδοση σε αυτόν τον τομέα και τα τελευταία χρόνια οι πολιτιστικές μας σχέσεις έχουν γνωρίσει ιδιαίτερη άνθηση έχοντας αναπτύξει εξαιρετικές πρωτοβουλίες. Η μνήμη πρέπει να εξελίσσεται σε επίκαιρη γνώση και κοινό όραμα για το μέλλον, να αποτελεί την πρώτη ύλη της δημιουργικότητας, της προόδου και της καινοτομίας των σύγχρονων κοινωνιών μας».

Στην τοποθέτησή της στη θεματική για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των νέων τεχνολογιών στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η υπουργός ανέδειξε τη σημασία της επιστημονικής και ηθικής ευθύνης απέναντι στην τεχνολογική πρόοδο. Όπως επεσήμανε, η Τεχνητή Νοημοσύνη προσφέρει νέες δυνατότητες για την έρευνα, την τεκμηρίωση, την πρόβλεψη κινδύνων και την προστασία των μνημείων, ενώ διευρύνει την πρόσβαση στη γνώση και ενισχύει την εκπαίδευση και την πολιτιστική εμπειρία. Η αξιοποίησή της, ωστόσο, οφείλει να διέπεται από επιστημονική υπευθυνότητα, διαφάνεια και δεοντολογία, με σεβασμό στην αυθεντικότητα και την πολυμορφία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Προτεραιότητα, όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη, αποτελεί η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την πρόληψη των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης επί της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η Ελλάδα αναπτύσσει πολιτικές για την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διαχείριση, τη διατήρηση και την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος. Η εθνική στρατηγική για την ενσωμάτωσή της Τεχνητής Νοημοσύνης στον πολιτισμό καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δράσεων, από την αξιοποίηση των πολιτιστικών δεδομένων, την έρευνα και την παρακολούθηση των μνημείων έως τη διεύρυνση της πρόσβασης του κοινού, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ενίσχυση της καινοτομίας και τη διασφάλιση της δεοντολογικής και υπεύθυνης χρήσης της τεχνολογίας. «Οι προκλήσεις, ωστόσο, είναι κοινές και υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα, καθιστώντας τη διεθνή συνεργασία και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας αναγκαίες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Η ανάπτυξη κοινών μεθοδολογιών και η διάδοση καλών πρακτικών μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός υπεύθυνου πλαισίου αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η τεχνολογία δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά ένα μέσο που, υπό τις κατάλληλες επιστημονικές, δεοντολογικές και θεσμικές προϋποθέσεις, μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την προστασία και τη μετάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς στις επόμενες γενιές», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, σε αυτό το πλαίσιο και στη βάση των πρωτοβουλιών της Συμμαχίας για την Πολιτιστική Κληρονομιά στην Ασία, η Ελλάδα πρότεινε τη δημιουργία ενός δικτύου για την ανθεκτικότητα της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς, στο οποίο θα μπορούσαν να συμμετάσχουν χώρες όπως η Ελλάδα, η Κίνα, η Αίγυπτος, οι Μαλδίβες, το Πακιστάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα επέτρεπε τον συνδυασμό της μεσογειακής εμπειρίας με την ασιατική τεχνογνωσία, την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προσεγγίσεων και την ανταλλαγή δεδομένων και καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση απειλών που επηρεάζουν την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά σε παγκόσμιο επίπεδο αξιοποιώντας τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης.

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Τρεις ποιητές– Αγωνιστές της Ελευθερίας μέσα από τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη στο ΜΜΘ Τρεις ποιητές– Αγωνιστές της Ελευθερίας μέσα από τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη στο ΜΜΘ
Επόμενο Η σύνθεση της Μάντσεστερ Σίτι απέναντι στην ΑΕΚ Η σύνθεση της Μάντσεστερ Σίτι απέναντι στην ΑΕΚ

Δημοφιλέστερα

Ο ΟΗΕ καταδικάζει «κάθε πράξη βίας» στις διαδηλώσεις στην Ευρώπη
Ο ΟΗΕ καταδικάζει «κάθε πράξη βίας» στις διαδηλώσεις στην Ευρώπη
20/10/2026
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100

Δείτε ποιός γιορτάζει

 

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?