• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Λειψυδρία στη Θεσσαλία: Επείγουσα ανάγκη για σχέδιο και συνεργασία
Share

27/07/2025 10:12

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Λειψυδρία στη Θεσσαλία: Επείγουσα ανάγκη για σχέδιο και συνεργασία

Last updated: 2025/07/25 at 9:53 ΠΜ
Newsroom Published 25/07/2025
Share
4 Min Read
SHARE

Η Θεσσαλία βιώνει φέτος μια από τις πιο δύσκολες αρδευτικές περιόδους των τελευταίων ετών, καθώς η ποσότητα διαθέσιμου νερού υπολείπεται δραματικά των αναγκών. Το 86% της συνολικής κατανάλωσης νερού στην Ελλάδα προορίζεται για άρδευση, και σχεδόν το 25% αυτής αφορά τη Θεσσαλία. Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2023, ο φετινός χειμώνας δεν προσέφερε επαρκή χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα οι υδατικοί πόροι να βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Ο Κώστας Γκούμας, πρώην πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Ελλάδας και άτυπος, άμισθος σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, επισημαίνει ότι η κατάσταση σε περιοχές όπως το Κιλελέρ, τα Φάρσαλα, η νοτιοδυτική Καρδίτσα και η Μαγνησία είναι οριακή. Όπως τονίζει, “ο Πηνειός σε πολλές περιόδους παύει να είναι ποτάμι συνεχούς ροής” και μοιάζει περισσότερο με αποδέκτη λυμάτων, με τη λίμνη Πλαστήρα να λειτουργεί ως προσωρινή “σανίδα σωτηρίας”, αλλά φέτος διαθέτει μόλις το 50% του συνηθισμένου όγκου νερού.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Γκούμας στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ), ο οποίος, όπως σημειώνει, “μόλις συστάθηκε, με τέσσερα άτομα προσωπικό και χωρίς ουσιαστική υποστήριξη. Αν και ο νέος φορέας έχει σαφή εντολή για τον συντονισμό της υδατικής πολιτικής και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, στην πράξη καλείται να λειτουργήσει χωρίς τα μέσα και το προσωπικό που προβλέπει ο νόμος. Είναι άδικο να κρίνουμε τον ΟΔΥΘ με βάση τη φετινή χρονιά. Χρειάζεται ενίσχυση και οργάνωση για να μπορέσει να επιτελέσει τον ρόλο του σε όλη τη Θεσσαλία”, επισημαίνει.

Ο ταμιευτήρας της Κάρλας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά και υδρολογικά έργα της Θεσσαλίας, με πολλαπλό ρόλο στην οικολογική ισορροπία, την αγροτική παραγωγή και την αντιπλημμυρική προστασία. Όπως επισημαίνει ο Κώστας Γκούμας, “αν συνεχιστεί η φετινή κατάσταση, ο ταμιευτήρας θα μπει σε διακινδύνευση”. Το 70% του νερού που καταλήγει στην Κάρλα προέρχεται από τον Πηνειό, ο οποίος όμως, όπως καταγράφεται φέτος, παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλή ροή. Το υπόλοιπο 30% προέρχεται από τις βροχοπτώσεις στα γύρω ορεινά, που επίσης ήταν φτωχές. Ο κ. Γκούμας υπογραμμίζει ότι ο ταμιευτήρας πρέπει να προστατευτεί “σαν κόρη οφθαλμού”, καθώς αποτελεί κρίσιμο απόθεμα νερού για την περιοχή και παράλληλα στηρίζει οικοσυστήματα και αγροτικές καλλιέργειες. Η πιθανή αδυναμία τροφοδοσίας του θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες τόσο στο περιβάλλον όσο και στην οικονομία της Μαγνησίας και ολόκληρης της Θεσσαλίας.

Ο Γκούμας δεν διστάζει να ασκήσει κριτική και στο πολιτικό σύστημα: “Διαδοχικές κυβερνήσεις απέτυχαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής υπάρχουν, προβλέπουν τι έργα χρειάζονται και πώς να γίνει εξοικονόμηση. Το πρόβλημα είναι η εφαρμογή”. Αναφέρεται επίσης στο διαρκές αίτημα για ενίσχυση της Θεσσαλίας με νερά από τον Αχελώο, τονίζοντας πως “στην Αιτωλοακαρνανία έχουν αποθέματα 4 δισ. κυβικών, κι εμείς ζητάμε μόλις το 6%”.

Καταλήγοντας, ο κ. Γκούμας τονίζει πως η φετινή χρονιά δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες: “Δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες. Ο στόχος είναι να περιορίσουμε τις απώλειες και τις αδικίες. Η λειψυδρία δεν αφορά μόνο τους αγρότες. Αγγίζει όλη την οικονομία της Θεσσαλίας”.

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Ο Βρετανός ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητη» την κατάσταση στη Γάζα
Επόμενο Προληπτικά μέτρα για τις πυρκαγιές από τον Δήμο Αλμυρού – Έκκληση προς επαγγελματίες για άμεσες ενέργειες

Δημοφιλέστερα

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια άρχισαν να κινούνται προς τη Γάζα από την Αίγυπτο
27/07/2025
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?