Ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση.
Αναφέρει:
Ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους του Βόλου η εικόνα των νεκρών ψαριών που επιπλέουν μέσα στο λιμάνι του Βόλου. Εκτός από την αποκρουστική εικόνα και τη δυσοσμία, τα νεκρά ψάρια που εκβάλλονται από την πλημμυρισμένη περιοχή της Κάρλας, αποτελούν υγειονομικό κίνδυνο και περαιτέρω παράγοντα επιβάρυνσης με μικροβιακό φορτίο των νερών του λιμανιού του Βόλου.
Οι καθησυχαστικές δηλώσεις της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και του προέδρου του ΕΟΔΥ, που δήλωσε ότι «δεν τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς πρόκειται για οργανισμούς που δεν είναι μολυσμένοι και κατά συνέπεια θα γίνουν τροφή για μεγαλύτερους οργανισμούς εντός του Παγασητικού κόλπου» είναι δικαιολογίες για την κρατική αδιαφορία, συμπεριλαμβανομένης και της τοπικής διοίκησης, απέναντι στο πρόβλημα.
Η αποσύνθεση τόνων νεκρών ψαριών είναι εμφανής και μέχρι «γίνουν τροφή από μεγαλύτερους οργανισμούς» είναι αυτονόητο ότι θα αποτελούν μεγάλο υγειονομικό κίνδυνο για την περιοχή, ας ελπίσουμε μόνο, του λιμανιού Βόλου.
Μέχρι στιγμής κανένας φορέας δεν έχει πάρει οποιαδήποτε μέτρο περισυλλογής και περιορισμού της μόλυνσης από την αποσύνθεση των ψαριών, που επιπλέουν μέσα σε όλη την έκταση του λιμανιού, ενώ σε ορισμένα σημεία υπάρχει επικίνδυνη συγκέντρωση τους. Κυβέρνηση, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Οργανισμός Λιμένος Βόλου και Δήμος Βόλου έχουν τεράστιες ευθύνες για αυτήν την κατάσταση.
Ερωτάται η δημοτική αρχή Βόλου:
- Τι πρωτοβουλίες έχει πάρει για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
- Έχει έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς για τη λήψη άμεσων και αναγκαίων μέτρων;
- Τι θα κάνει για να καθαριστεί το λιμάνι και να περιοριστεί η είσοδος από τα νεκρά ψάρια και να περιορίσει την περιβαλλοντική και υγειονομική επιβάρυνση του λιμανιού και του Βόλου;
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΒΟΛΟΥ
Γαργάλας Κωνσταντίνος
Ριζόπουλος Απόστολος
Δήλωση του Βασίλη Μεταξά, βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ
Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι εδώ και αρκετές μέρες που οξύνεται το πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια από την Κάρλα στον Παγασητικό, τόσο ο Δήμος Βόλου, όσο και η Περιφέρεια και η κυβέρνηση δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης του ζητήματος.
Οι αναφορές για “φαινόμενο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί”(!) ή να περιμένουμε ώστε να “φάνε τα νεκρά ψάρια κάποια μεγαλύτερα”(!!) προκαλούν δικαιολογημένη οργή στους κατοίκους και τους φιλοξενούμενους σε όλη τη Μαγνησία.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν τα απότοκα της χρεοκοπημένης πολιτικής των κυβερνήσεων και της Ε.Ε., στα ζητήματα των φυσικών καταστροφών, που λογαριάζει ως “κόστος” τα μέτρα πρόληψης αλλά και αποκατάστασης, με τα γνωστά εγκληματικά αποτελέσματα και τις καθυστερήσεις σε όλη τη Θεσσαλία, στο οδικό δίκτυο, τις υποδομές, τις αποζημιώσεις, ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.
Αυτή η πολιτική γραμμή αποτυπώνεται στο θέμα της Κάρλας και της απάντλησης των πλημμυρισμένων περιοχών του κάμπου με το κράτος – τοπικά και κεντρικά – να “νίπτει τας χείρας” του ή να παίζει το γνωστό παιχνίδι με το μπαλάκι ευθυνών.
Και όλα αυτά όταν μπορούν να εφαρμοστούν επιστημονικές και τεχνικές μελέτες για την άμεση, γρήγορη και την ασφαλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον απάντληση. Κάθε όμως τέτοια μελέτη προσκρούει στους “κόφτες” της εγκληματικής πολιτικής τους. Όπου από τη μία είναι το “όφελος” δηλαδή το έργο να εξασφαλίζει ικανοποιητικό κέρδος σε κάποιους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη τα “δημοσιονομικά όρια” την ίδια στιγμή που όταν πρόκειται για επιδοτήσεις στα μονοπώλια, τη χρηματοδότηση των πολέμων του ΝΑΤΟ κτλ. τα εκατομμύρια ρέουν άφθονα.
Όμως το καλοκαίρι που τελειώνει σε λίγες μέρες ανέδειξε με εκκωφαντικό τρόπο ότι δεν σηκώνει άλλη μια χρονιά, άλλο ένα καλοκαίρι, η ίδια κατάσταση στον Παγασητικό!
Κυβέρνηση, Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Βόλου, απαιτείται τώρα να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα με τα ψάρια και συνολικότερα με την απορροή των υδάτων από τον κάμπο!