
Αντιμέτωποι με ολοένα και μεγαλύτερες καταστροφές στα αλιευτικά τους εργαλεία βρίσκονται οι επαγγελματίες αλιείς της Σάμου, καθώς η παρουσία του λαγοκέφαλου στη θαλάσσια περιοχή έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας σοβαρές οικονομικές επιβαρύνσεις στον κλάδο.
Το πρόβλημα, το οποίο απασχολεί τους ψαράδες εδώ και χρόνια, φαίνεται να έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις τους τελευταίους μήνες. Οι ζημιές στα δίχτυα και τον αλιευτικό εξοπλισμό έχουν αυξηθεί σημαντικά, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα σε έναν κλάδο που ήδη δοκιμάζεται από το αυξημένο κόστος λειτουργίας.
«Πρόκειται για ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε εδώ και χρόνια, όμως το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί αισθητά. Καλούμαστε να διαχειριστούμε σοβαρές ζημιές χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη ανταπόκριση», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αλιείς.
Οι φθορές που προκαλεί ο λαγοκέφαλος αναγκάζουν τους αλιείς να προχωρούν συχνά σε επισκευές ή και αντικαταστάσεις διχτυών, αυξάνοντας σημαντικά τα έξοδά τους και μειώνοντας την οικονομική βιωσιμότητα της δραστηριότητάς τους.
Οι επαγγελματίες του κλάδου απευθύνουν έκκληση προς την Πολιτεία για άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις, ζητώντας μέτρα στήριξης και αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που, όπως υποστηρίζουν, απειλεί πλέον την ίδια την επιβίωση της παράκτιας αλιείας στην περιοχή.
Το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα, με τους αλιείς να ζητούν να δοθεί προτεραιότητα σε ένα πρόβλημα που επηρεάζει καθημερινά το επάγγελμά τους και την τοπική αλιευτική παραγωγή.
Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.