• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Κυβερνοεπιθέσεις: Η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει όλο και περισσότερα κενά ασφαλείας – «Κάθε εβδομάδα θα μοιάζει σαν να καταρρέουν τα πάντα»
Share

25/10/2026 17:57

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • el
    • el
    • en
    • de
    • it
    • es
    • fr
    • zh-CN
    • ar
    • sq
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κυβερνοεπιθέσεις: Η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει όλο και περισσότερα κενά ασφαλείας – «Κάθε εβδομάδα θα μοιάζει σαν να καταρρέουν τα πάντα»

Last updated: 2026/10/25 at 4:56 ΜΜ
Newsroom Published 25/10/2026
Share
6 Min Read
Κυβερνοεπιθέσεις: Η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει όλο και περισσότερα κενά ασφαλείας – «Κάθε εβδομάδα θα μοιάζει σαν να καταρρέουν τα πάντα»
SHARE

Κυβερνοεπιθέσεις: Η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει όλο και περισσότερα κενά ασφαλείας – «Κάθε εβδομάδα θα μοιάζει σαν να καταρρέουν τα πάντα»

Contents
Τα κενά ασφαλείας που προκάλεσαν συναγερμόΗ τεχνητή νοημοσύνη συμπιέζει τον χρόνο αντίδρασηςΠερισσότερες ευπάθειες δεν σημαίνουν απαραίτητα περισσότερες επιθέσεις«Καλύτερα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τώρα» Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει στο φως ολοένα περισσότερα κενά ασφαλείας σε λογισμικά, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες ψηφιακές διαταραχές, ανάλογες με εκείνες που επηρέασαν κυβερνητικές ιστοσελίδες στην Ευρώπη και αλλού αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με επτά ειδικούς στον τομέα της κυβερνοασφάλειας που μίλησαν στο Reuters.

Έρευνα της εταιρείας πληροφοριών κυβερνοαπειλών VulnCheck, με έδρα τη Μασαχουσέτη, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες, καταγράφει διπλασιασμό των ψηφιακών ευπαθειών που εντοπίστηκαν μέσα σε έναν χρόνο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cloudflare, Μάθιου Πρινς, δήλωσε στο Reuters ότι γνωρίζει την ύπαρξη «ενός αριθμού πρόσθετων σοβαρών ευπαθειών» σε άλλα κρίσιμα λογισμικά, οι οποίες βρίσκονται ήδη υπό διόρθωση. Όπως εκτίμησε, οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει αδυναμίες που παρέμεναν κρυμμένες επί χρόνια στις υποδομές του διαδικτύου.

«Νομίζω ότι θα έχουμε δύο χρόνια κατά τα οποία κάθε εβδομάδα θα μοιάζει σαν να καταρρέουν τα πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα κενά ασφαλείας που προκάλεσαν συναγερμό

Οι διαταραχές που καταγράφηκαν από την Τετάρτη σε κυβερνητικές ιστοσελίδες στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές συνδέθηκαν με την ανακάλυψη ευπαθειών στην PHP, μια γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιείται ευρέως για τη λειτουργία ιστοσελίδων και διαδικτυακών υπηρεσιών.

Οι διαχειριστές συστημάτων έσπευσαν να εγκαταστήσουν διορθώσεις, φοβούμενοι ότι οι αδυναμίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μαζικά από χάκερ. Ορισμένοι φορείς, εκτιμώντας ότι δεν θα προλάβαιναν να ασφαλίσουν τα συστήματά τους εγκαίρως, επέλεξαν να θέσουν προσωρινά τις ιστοσελίδες τους εκτός λειτουργίας.

Η υπόθεση της PHP δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό που απασχόλησε τους ειδικούς αυτή την εβδομάδα. Ανακοινώθηκαν ευπάθειες στη Node.js, μια εναλλακτική τεχνολογία προγραμματισμού, και στο πρόγραμμα streaming Plex, ενώ καταγράφηκαν παραβιάσεις που συνδέονται με την πύλη τεχνητής νοημοσύνης LiteLLM και την πλατφόρμα ανάπτυξης λογισμικού Railway.

Παράλληλα, αποκαλύφθηκε ότι η ινδική αρχή πιστοποίησης eMudhra είχε χρησιμοποιήσει εξαιρετικά αδύναμο κρυπτογραφικό κλειδί, γεγονός που ενδέχεται να έθεσε σε κίνδυνο χρήστες σε ολόκληρο το διαδίκτυο.

Ο ερευνητής της VulnCheck Πάτρικ Γκάριτι εκτίμησε ότι, εάν τέσσερα ή πέντε παρόμοια περιστατικά εμφανίστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, είναι πιθανό να ακολουθήσουν περισσότερα. Όπως είπε, οι οργανισμοί που διαθέτουν συστήματα εκτεθειμένα στο διαδίκτυο θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν πολύ περισσότερες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η τεχνητή νοημοσύνη συμπιέζει τον χρόνο αντίδρασης

Τα σύγχρονα λογισμικά αποτελούνται από τεράστιες και σύνθετες βάσεις κώδικα, στις οποίες τα λάθη μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για κακόβουλη εκμετάλλευση. Μέχρι πρόσφατα, ο εντοπισμός τέτοιων αδυναμιών απαιτούσε σημαντικές τεχνικές γνώσεις, ενώ η δημιουργία εργαλείων που θα επέτρεπαν την αξιοποίησή τους μπορούσε να χρειαστεί εβδομάδες ή και μήνες.

Αυτό το χρονικό περιθώριο έδινε στους υπεύθυνους ασφαλείας τη δυνατότητα να διορθώσουν τα προβλήματα και να εγκαταστήσουν σταδιακά τις απαραίτητες ενημερώσεις.

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει πλέον τα δεδομένα. Τα μοντέλα μπορούν να εξετάζουν αδιάκοπα τον κώδικα, να εντοπίζουν διαδοχικά ευπάθειες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να βοηθούν στη δημιουργία εργαλείων εκμετάλλευσής τους μέσα σε λίγες ώρες.

Ο Σέιν Φράι, επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας RunSafe Security, υποστήριξε ότι οι επιδόσεις των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης τους τελευταίους μήνες έχουν περιορίσει σημαντικά τις αμφιβολίες για το πόσο βαθιά θα επηρεάσουν τον κλάδο.

«Αυτό που αλλάζει θεμελιωδώς και αναμφισβήτητα είναι το χρονοδιάγραμμα, τόσο για τον εντοπισμό των ευπαθειών όσο και για το πόσο γρήγορα οι αντίπαλοι μπορούν να τις μετατρέψουν σε όπλα», ανέφερε.

Περισσότερες ευπάθειες δεν σημαίνουν απαραίτητα περισσότερες επιθέσεις

Παρά τη συμφωνία τους ότι ο διαθέσιμος χρόνος για την αντιμετώπιση των κινδύνων μειώνεται, οι ειδικοί διαφωνούν ως προς το εάν η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε ένα κύμα επιτυχημένων κυβερνοεπιθέσεων.

Ο Ντάνιελ Στένμπεργκ, επικεφαλής προγραμματιστής του εργαλείου μεταφοράς αρχείων curl, υποστήριξε ότι οι ευπάθειες που εντοπίζονται από μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης είναι συχνά ιδιαίτερα σύνθετες και δύσκολες στην αξιοποίησή τους από κακόβουλους παράγοντες.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Ράμι Ραχμάν, ανώτερος μηχανικός λύσεων της εταιρείας κυβερνοασφάλειας ArmorCode, σημείωσε ότι η αποκάλυψη περισσότερων ευπαθειών δεν συνεπάγεται αυτομάτως και περισσότερες επιτυχημένες επιθέσεις.

Η υπόθεση της PHP προσφέρει, σύμφωνα με το Reuters, μια πρώτη ένδειξη αυτής της διάκρισης. Η εταιρεία πληροφοριών κυβερνοαπειλών Hunt.io ανέφερε ότι εντόπισε επιθετικές προσπάθειες αξιοποίησης της ευπάθειας, όπως είχαν αναφέρει και η Amazon και η Cloudflare. Ωστόσο, ο επικεφαλής έρευνάς της, Εστεμπάν Μπόρχες, δήλωσε ότι έως τις 14:00 της Πέμπτης, ώρα Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, οι κυβερνοεγκληματίες που παρακολουθούσε δεν φαίνεται να είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν λειτουργικό εργαλείο για την εκμετάλλευσή της.

Από την πλευρά του, ο Πρινς της Cloudflare ανέφερε ότι είχε δει ενδείξεις για παραβιάσεις που συνδέονται με την ευπάθεια της PHP, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Καλύτερα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τώρα»

Παρά την αναστάτωση που αναμένεται να προκαλέσει η επιτάχυνση των ανακαλύψεων μέσω τεχνητής νοημοσύνης, ο επικεφαλής της Cloudflare εκτιμά ότι η συνολική επίδραση θα είναι θετική.

Παρομοίασε τη διαδικασία με την εξόντωση τεράτων που κρύβονται σε ένα στοιχειωμένο σπίτι: η αναμέτρηση μπορεί να είναι τρομακτική, αλλά το να παραμένουν οι απειλές κρυμμένες πίσω από κλειστές πόρτες είναι πολύ χειρότερο.

«Η πραγματικότητα είναι ότι πολλά από αυτά τα προβλήματα θα καθαριστούν», ανέφερε.

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Βρετανία: Εμβόλιο mRNA κατά του καρκίνου μειώνει τον κίνδυνο θανάτου ή υποτροπής από μελάνωμα κατά 42% Βρετανία: Εμβόλιο mRNA κατά του καρκίνου μειώνει τον κίνδυνο θανάτου ή υποτροπής από μελάνωμα κατά 42%
Επόμενο Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού: Αριθμοί, πρόληψη και τα όρια της έγκαιρης διάγνωσης Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού: Αριθμοί, πρόληψη και τα όρια της έγκαιρης διάγνωσης

Δημοφιλέστερα

Σοβαρός τραυματισμός δεκαοχτάχρονου από βεγγαλικό που έσκασε στο χέρι του
Σοβαρός τραυματισμός δεκαοχτάχρονου από βεγγαλικό που έσκασε στο χέρι του
25/10/2026
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100

Δείτε ποιός γιορτάζει

 

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?