Η μόνιμη και σταθερή βελτίωση των εισοδημάτων, σε συνδυασμό με τις μειώσεις φόρων, είναι η προμετωπίδα της οικονομικής στρατηγικής της κυβέρνησης και για το 2025, όπως την εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνεντεύξεις του, στον Κυριακάτικο Τύπο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτάσσει το κλειδί της εντός των συνόρων δημοσιονομικής και πολιτικής σταθερότητας, σε ένα περιβάλλον ρευστότητας σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και επισημαίνοντας ότι η οικονομία εισέρχεται στο νέο έτος με ισχυρή δυναμική, οριοθετεί, σε άρθρο του στο Βήμα, τους στόχους του 2025.
Βασικοί κυβερνητικοί στόχοι είναι:
- Βελτίωση εισοδημάτων
- Άμβλυνση ανισοτήτων
- Ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης
- Ποιοτικότερες υπηρεσίες σε Παιδεία / Υγεία / Κοινωνικό Κράτος
- Περαιτέρω πτώση ανεργίας
«Η Ελλάδα της ανάπτυξης, των επενδύσεων και των χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας γυρίζει οριστικά σελίδα και χωρίς να θέτουμε σε απειλή τη δημοσιονομική σταθερότητα αποκαθιστούμε αδικίες, στηρίζουμε τα στελέχη της «πρώτης γραμμής», όπως είναι οι γιατροί του ΕΣΥ και οι ένστολοι, ενισχύουμε με δέσμη μέτρων χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτα νοικοκυριά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Στόχος η θετική πορεία της οικονομίας να έχει άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες»
Κεντρική επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου, η πορεία της οικονομίας να αποτυπωθεί σε θετικές ειδήσεις για τους πολίτες.
«Οι φόροι και εισφορές εξακολουθούν να μειώνονται […] Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν είναι πια ένα «ευχολόγιο» αλλά έχει απτά αποτελέσματα για τα δημόσια έσοδα και δημιουργεί τις βάσεις για περαιτέρω μειώσεις των επιβαρύνσεων, ιδίως για τη μεσαία τάξη», πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης, σε άρθρο του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, χαρακτηρίζει το 2025 το έτος περαιτέρω σύγκλισης με την Ευρώπη. Αναδεικνύει, δε, την προστιθέμενη αξία που παράγει ο συνδυασμός της μείωσης των φόρων και της ανοδικής πορείας των εισοδημάτων.
«Την προσεχή άνοιξη θα υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Αλλά και η προεκλογική μας δέσμευση για 950 ευρώ το 2027 θα υλοποιηθεί στο ακέραιο. Το ίδιο ισχύει για τον μέσο μισθό 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, εκτιμώντας ότι και αυτή η δέσμευση θα υπερκαλυφθεί», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Οι μεταρρυθμίσεις, με κοινωνικό πρόσημο, βρίσκονται στο προσκήνιο του κυβερνητικού χάρτη.
«Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, όπως και τις παθογένειες δεκαετιών που πρέπει να υπερβούμε. Όμως, έχουμε αποδείξει ότι με σύμμαχο την κοινωνία η χώρα μας κινείται με ταχύτητα και πάντα μπροστά», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός κλείνει το 2024, με μία διαφορετική συνέντευξη. Στη δημοσιογράφο Φωτεινή Γάλλου, η οποία αποφάσισε να επιστρέψει από τη Θεσσαλονίκη στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Πρώτη Σερρών, όπου και άρχισε να εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα».
«Στις παρεμβάσεις που κάναμε για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών ανεβάσαμε το όριο από τους 500 στους 1.500 κατοίκους, ακριβώς για να αναγνωρίσουμε την ιδιαιτερότητα του τι σημαίνει να επιχειρεί κανείς σε μία πιο μικρή κοινότητα. Και για αυτό, ας πούμε, δίνουμε μία προτεραιότητα στα σχέδια στήριξης των νέων αγροτών», τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι το αργότερο το 2027 ο Τύμβος Καστά στην αρχαία Αμφίπολη θα είναι πλήρως επισκέψιμος.
Τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν τα μέτρα της κυβέρνησης για τον εθισμό ανηλίκων στο διαδίκτυο
Την προσεχή Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των ανηλίκων στα social media.
Στην ειδική σελίδα parco.gov.gr (Parental Control), που θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία, οι γονείς θα μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορούν να χρησιμοποιούν εφαρμογές και να ασκήσουν γονικό έλεγχο, αλλά και το Kids Wallet, το οποίο θα επιτρέπει την αυτόματη πιστοποίηση της ηλικίας του χρήστη.
Ο Πρωθυπουργός είχε τοποθετήσει την ψηφιακή ενηλικίωση στα 15 έτη.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος
www.ertnews.gr