Στο χορό των Ρίχτερ συνεχίζουν να ζουν οι Κυκλάδες, αφού το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκαν δύο νέοι σεισμοί 4,7 και 5 Ρίχτερ στην ίδια θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Στο νησί βρίσκεται σήμερα η επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Εύης Νομικού, μαζί με την Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού, προκειμένου να συλλέξουν τα δεδομένα από τους φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους.
Πρόκειται για υπερσύγχρονους σεισμογράφους, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στην Καλντέρα για μία εβδομάδα, παίρνοντας τη θέση δύο άλλων, οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα εδώ και επτά ημέρες. Το υλικό αυτό θα ξεκινήσουν να μελετάνε τώρα οι επιστήμονες. Πρόκειται για ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα των επιστημόνων, καθώς και με την γεωγραφική υπηρεσία του στρατού που βρίσκεται στο νησί και κάνει μετρήσεις στο βαρυτικό πεδίο, θα μελετηθούν δεδομένα και από την θάλασσα αλλά και από την γη. Τα στοιχεία θα πάνε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο για να μπορούν οι επιστήμονες να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο, το οποίο έχει αναστατώσει τόσο πολύ τη χώρα μας.
Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Εύη Νομικού έκανε μια έκκληση σε όλους τους δημοσιογράφους, να γίνει μια πιο προσεκτική προσέγγιση του φαινομένου. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι και η Οία και το Ημεροβίγλι, αλλά και άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όντως δεν έχουν πολύ κόσμο και αυτές οι εικόνες δεν είναι τόσο πρωτόγνωρες όσο ίσως καμία φορά παρουσιάζονται. Αλλά και όσον αφορά τις κατολισθήσεις, για παράδειγμα, στην Κόκκινη Παραλία, δεν είχε γίνει ποτέ. Ήταν από τις προηγούμενες χρονιές, όπως εξήγησε.
Τι λένε οι σεισμολόγοι
Η σεισμική ακολουθία δε θα αποκλιμακωθεί από τη μία μέρα στην άλλη αλλά θα απαιτηθεί χρόνος, είπε το πρωί στο ΕΡΤNews ο Κώστας Παπαζάχος με αφορμή τα 5 Ρίχτερ που σημειώθηκαν χθες το βράδυ.
“Πρέπει να κινηθούμε αναγκαστικά με ένα σενάριο ότι όλος ο Φλεβάρης ή ένα μεγάλο κομμάτι του θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση και ας ελπίσουμε σιγά σιγά να πάμε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή και να δούμε. Ας ελπίσουμε μετά από κάνα δυο βδομάδες το φαινόμενο να αρχίζει να κοπάζει“ σημείωσε χαρακτηριστικά.
“Είναι πάρα πολύ νωρίς για να ξέρουμε πότε θα σταματήσει αυτό το σεισμικό σμήνος. Αυτό την προηγούμενη φορά, το 2011, συνολικά κράτησε σχεδόν ένα χρόνο” τόνισε από πλευράς του ο Κωνσταντίνος Συνολάκης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
“Έχουμε μία μείωση του ρυθμού σεισμικότητας, αυτό όμως που χρειάζεται είναι να σιγουρευτούμε ότι θα πορευθεί έτσι μειούμενη η ακολουθία και τις επόμενες μέρες” τόνισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης μιλώντας στo Update και τον Κώστα Λασκαράτο και συμπλήρωσε ότι “αν έχει αρχίσει από την Παρασκευή που κατά πάσα πιθανότητα φαίνεται ότι μείωσε είναι καλά τα νέα ότι θα έχουμε πιο σύντομα το τέλος αυτής της κρίσης“.
Αγωνία και στην Αμοργό
Σε κατάσταση εγρήγορσης παραμένουν οι κάτοικοι στο νησί της Αμοργού μετά και τον χθεσινοβραδινό σεισμό των 5 Ρίχτερ. Είχαν προηγηθεί τρεις σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ μετά τον σεισμό ακολούθησαν άλλες τρεις σεισμικές δονήσεις συναπτές άνω των 4 βαθμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένονται τεχνικά κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ που θα ελέγξουν το υφιστάμενο δίκτυο. Το ζήτημα των σχολείων είναι ένα θέμα που οι γονείς θέλουν να δουν πως θα πάει αυτή τη βδομάδα, αφού έχουμε μια εβδομάδα ακόμη αποχής.
Η ενίσχυση των δυνάμεων είναι εμφανής με ομάδα της ΕΜΑΚ να βρίσκεται στο νησί για παν ενδεχόμενο, ενώ οι έλεγχοι που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο νησί έχουν δείξει ότι είναι ικανό να αντέξει σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού.
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
![Youtube](https://myvolos.net/wp-content/uploads/2023/02/1384060.png)