Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο Δήμος Φήρας μέχρι τις 3 Μαρτίου, ενώ οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία μέχρι την αποκλιμάκωση που μπορεί να γίνει «είτε με σεισμό άνω των 5,5 Ρίχτερ είτε με τη συνέχεια της υπό εξέλιξη δραστηριότητας», την οποία ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ως σμηνοσειρά.
Παρότι η νύχτα ήταν σχετικά πιο ήρεμη, στις 9:00 σημειώθηκε σεισμός 4,8 Ρίχτερ που έγινε, μάλιστα, αισθητός τόσο σε περιοχές της Αττικής όσο και στην Κρήτη και φέρεται να προκάλεσε κατολίσθηση στο Φηροστεφάνι, βόρεια των Φηρών. Έξι ασθενείς σεισμικές δονήσεις άνω των 3 Ρίχτερ σημειώθηκαν μέσα σε μια ώρα. Από τις 12:59 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης μέχρι και τις 01:40, όλες στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό και νέος σεισμός 4,3 Ρίχτερ καταγράφηκε λίγο πριν από τις 6 τα ξημερώματα.
Αύριο αναμένεται η εισήγηση των επιστημόνων για το τι θα ισχύσει απο τη Δευτέρα για τα σχολεία.
Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σαντορίνη, όπου ενισχύονται οι αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις. Ο Δήμος Αθηναίων ανοίγει το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2025, τις παιδικές κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα για την υποδοχή και τη φιλοξενία των ανθρώπων πο εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.
Ε. Λέκκας: Απίθανο το σενάριο για μέγιστο σεισμό 6 Ρίχτερ και κάτω
Όπως τόνισε, μιλώντας στο ΕΡΤΝews ο Eυθύμιος Λέκκας ερωτηθείς για το ποιος είναι ο μέγιστος πιθανός σεισμός που μπορεί να δώσει η περιοχή απάντησε ότι είναι 6 Ρίχτερ και κάτω. «Είμαστε σε καλή πορεία για το απίθανο αυτό σενάριο, για το σενάριο που συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες εκδήλωσης με το οποίο αναπτύχθηκε όλη η επιχειρησιακή δραστηριότητα στο νησί».
Σχετικά με τις καταπονήσεις που δέχονται δημόσια και ιδιωτικά κτήρια απάντησε ότι δεν είναι μεγάλες. «Όταν σε ένα κτήριο παρατηρούμε ρωγμές τότε αρχίζουμε να παρατηρούμε μια μεγάλη τρωτότητα», επισήμανε.
Ερωτηθείς για το εάν ο πρωινός σεισμός στην Πάτρα συνδέεται με τη σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι «είναι τελείως ανεξάρτητα γεγονότα».
Β. Καραστάθης: Οι σεισμοί τη νύχτα ήταν ελάχιστοι αλλά δεν πρόκειται ούτε για αιφνίδια, ούτε για συστηματική αραίωση
Πτώση στη σεισμικότητα διαπιστώθηκε τη νύχτα στη Σαντορίνη και όπως ενημερώνει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης είναι στο πλαίσιο φυσικής εξέλιξης και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αιφνίδια αλλαγή.
«Οι σεισμοί τη νύχτα, ήταν ελάχιστοι με την έννοια ότι ο κόσμος κοιμήθηκε ήσυχα. Μετά τις 8 μέχρι το πρωί, είχαμε μόνο 5 δονήσεις. Η πτώση αυτή της σεισμικότητας δεν πρέπει, όμως, να εκλαμβάνεται ως στοιχείο ότι άλλαξαν τα πράγματα αιφνιδίως. Αυτές οι μεταβολές είναι πάντα στα πλαίσια της φυσικής εξέλιξης. Κάποτε, πυκνώνει η ακολουθία σε σύντομο χρόνο, κάποτε αραιώνει. Αυτό, που θέλουμε εμείς να δούμε, είναι μια συστηματική αραίωση, δηλαδή σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, ώστε να είναι πιο αξιόπιστοι οι μέσοι όροι. Ο ρυθμός της σεισμικότητας μέχρι στιγμής παραμένει σταθερός», είπε ο Βασίλης Καραστάθης.
Κ. Συνολάκης στο EΡTNews: Το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης μπορεί να μεγαλώνει
«Υπάρχει ροή ρευστών υγρών τα οποία ανεβαίνουν σιγά – σιγά σε μεγάλο βάθος προς την επιφάνεια και πηγαίνουν προς την Άνυδρο. Δεν σημαίνει αυτό ότι θα γίνει έκρηξη, αλλά ότι το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης μπορεί να μεγαλώνει και με άλλους κρατήρες, είπε ο Κωνσταντίνος Συνολάκης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας στο ΕΡΤΝews. Πρόσθεσε ότι «μαζί με τον συνεργάτη Νίκο Καλογέρη από το Αστεροσκοπείο, κάνουν αγώνα δρόμου να βρεθούν παλιρριογράφοι, ενώ ήδη λειτουργούν αυτή τη στιγμή 10 σε όλο το Αιγαίο.
Εύη Νομικού: Έχει δραστηριοποιηθεί όλος ο χώρος δίπλα από το ρήγμα της Ανύδρου
«Περιμένουμε να πέσουν τα Μποφόρ για να σηκώσουμε τους υποθαλάσσιους τομογράφους στην καλντέρα της Σαντορίνης», είπε στο ΕΡΤΝews η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, Εύη Νομικού η οποία και διέψευσε ότι τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος έκρηξης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου της Σαντορίνης.
Όσον αφορά τις σχετικές δηλώσεις Συνολάκη η κα Νομικού του απέδωσε εύσημα επισημαίνοντας ωστόσο ότι «είναι αυτός ο άνθρωπος που όλοι εμπιστευόμαστε για το παλιρροιακό κύμα».
Παρομοίασε ως «τεκτονικό κέρας γύρω από την Άνυδρο», τον διαχωρισμό της περιοχής σε πολλές μικρότερες ζώνες που εξηγούνκαι «γιατί έχουμε πάρα πολλούς μικρούς σεισμούς», αφού κάθε φορά ενεργοποιείται μια διαφορετική περιοχή γύρω από την Άνυδρο,μια μικρή ακατοίκητη νησίδα των νοτιοανατολικών Κυκλάδων.
Σχετικές ειδήσεις:
- Στη Σαντορίνη ο Πρωθυπουργός: «Ο κρατικός μηχανισμός στο πλευρό των κατοίκων – Καλύτερα να προετοιμαζόμαστε και να προλαμβάνουμε»
- E. Λέκκας: Ελάχιστα πιθανό το σενάριο των 6 Ρίχτερ – Οι πολίτες να δίνουν βάση μόνο στις επιστημονικές ανακοινώσεις
- H σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη σε 3D βίντεο
- Πώς εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες – Σε έκτακτη ανάγκη και σε επιφυλακή η Σαντορίνη
- Κ. Συνολάκης στο EΡTNews: Το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης μπορεί να μεγαλώνει
- Τέσσερις νέοι σεισμοί από 4R και άνω μέσα σε δύο ώρες – Αγωνιούν οι κάτοικοι, απαγόρευση πρόσβασης σε σημεία της Σαντορίνης
- Λέκκας στο ΕΡΤNews: Απροσδιόριστο πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση – Πιθανότερο το σενάριο της σμηνοσειράς
- Τέσσερις νέοι σεισμοί από 4R και άνω μέσα σε δύο ώρες – Αγωνιούν οι κάτοικοι, απαγόρευση πρόσβασης σε σημεία της Σαντορίνης
Ρεπορτάζ: Πέγκυ Μπρούσαλη, Λίνα Θεολογίτου, Χριστιάνα Μανιάτη
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
![Youtube](https://myvolos.net/wp-content/uploads/2023/02/1384060.png)