Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν κυρίως στις κόντρες των μεγάλων κομμάτων, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου όμως τα ενδιαφέρον στάφηκε και στους λεγόμενους μικρούς. Δύο κόμματα, η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η «Νίκη» με πρόεδρο τον Δημήτρη Ντατσιό έφτασε μία ανάσα από την είσοδο στη Βουλή και οι δημοσκοπήσεις παραμένουν ευνοϊκές γι αυτούς. Ο Κυριάκος Βελόπουλος συγκαταλέγεται στους «μικρούς», αν και οι φιλοδοξίες του, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου, ήταν να παίξει κεντρικό ρόλο, με πορεία ανάλογη του ΣΥΡΙΖΑ, που έφτασε από το 3% στην κυβέρνηση. Τα ποσοστά δεν επιβεβαίωσαν τις φιλοδοξίες, πλην όμως κανείς δεν αμφισβητεί ότι θα βρίσκεται στην επόμενη Βουλή.
Οι κραδασμοί στα μικρά κόμματα δεν προέρχονται από τις μεταξύ τους κόντρες, ούτε από επιθέσεις αντιπάλων. Ο αναβρασμός προέρχεται αποκλειστικά από το εσωτερικό τους και κυρίως από την κατάρτιση των λιστών, που είναι αποκλειστικά ευθύνη των αρχηγών.
Στις εσωτερικές κόντρες προηγήθηκε όλων η «Ελληνική Λύση» πριν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου με την άγρια κόντρα μεταξύ Βελόπουλου και Μυλωνάκη, με κατηγορίες για «σχέδια αποστασίας» και για «μαύρα ταμεία». Ο Κυριάκος Βελόπουλος «καθάρισε» την εσωκομματική αμφισβήτηση αρχικά τοποθετώντας τους «ύποπτους» σε περιφέρειες με τις οποίες δεν είχαν καμία σχέση και στη συνέχεια τους έδειξε την πόρτα της εξόδου. Η αναταραχή αυτή ελάχιστα κόστισε τελικά στον Κυριάκο Βελόπουλο που κατέκτησε άνετα την πέμπτη θέση στις εκλογές.
Εκεί που πραγματικά όμως ξέσπασε «πόλεμος» ήταν στην «Πλεύση Ελευθερίας», μετά την απόφαση της προέδρου του κόμματος να καρατομήσει τους πρώτους σε διάφορες περιφέρειες και να τοποθετήσει στη θέση πρόσωπα πιο κοντά στην ηγεσία, μετά των οποίων και ο σύντροφός της. Τέσσερις υποψήφιες ανακοίνωσαν μέσω των λογαριασμών τους στα social media την αποχώρησή τους από το κόμμα καταγγέλλοντας τον υποβιβασμό τους από την πρώτη θέση της λίστας που θεωρούσαν ότι δικαιωματικά τους ανήκει μιας και συγκέντρωσαν τους περισσότερους «σταυρούς» στην αναμέτρηση του Μαΐου. Από την άλλη πλευρά η Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστηρίζει ότι οι πάντες είχαν ενημερωθεί από τα τέλη Μάϊου για τις αλλαγές που θα επέρχονταν στα ψηφοδέλτια. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξήγησε μάλιστα τις αποφάσεις της με… ποδοσφαιρικούς όρους, αφού δήλωσε ότι «ο προπονητής αποφασίζει ποιος θα παίξει και ποιος θα μείνει στον πάγκο, αλίμονο αν αυτή επαναστατούσαν».
Αυτό που συζητήθηκε περισσότερο ήταν η τοποθέτηση στη δεύτερη θέση της Α’ Αθήνας του σύντροφου της κ. Κωνσταντοπούλου, Διαμαντή Καραναστάση, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές δεν ήταν καν υποψήφιος. Επίσης ηχηρή ήταν η απόφαση να αντικατασταθεί η Όλγα Δάλλα που κατετάγη πρώτη στο Νότιο τομέα αλλά αντικαταστάθηκε από τον γνωστό ηθοποιό Σπύρο Μπιμπίλα.
Όπως ήταν αναμενόμενο οι «υψηλά τοποθετηθέντες» υποστηρίζουν την πρόεδρο και της αναγνωρίζουν το δικαίωμα να καταρτίζει τις λίστες αποκλειστικά με το δικό της κριτήριο
Στη «Νίκη» μπορεί να μην υπήρξε το …τσουνάμι αντικαταστάσεων της «Πλεύσης Ελευθερίας», πλην όμως οι κραδασμοί ήταν υπαρκτοί Η απόφαση της ηγεσίας του «Νίκη» να αντικαταστήσει για τις εκλογές του Ιουνίου, από την πρώτη θέση της λίστας την Βασιλική Ζιάκα, η οποία αναδείχθηκε πρώτη κατά την αναμέτρηση του Μαΐου στην εκλογική περιφέρεια της Λάρισας συγκεντρώνοντας 3.491 σταυρούς, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Το κόμμα δικαιολόγησε την κίνηση αναφέροντας πως «η απόφαση ήταν ομόφωνη».
Η αντίδραση της Βασιλικής Ζιάκα ήταν έντονη. Σχολιάζοντας στο Facebook υποστηρίζει πως όταν διαπίστωσε ότι δεν βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας επιχείρησε να επικοινωνήσει με την ηγεσία του κόμματός η οποία αντί της ρεαλιστικής δυνατότητας να εκλεγεί βουλευτής της αντιπρότεινε διορισμό ως επιστημονική συνεργάτης στη Βουλή, θέση την οποία αρνήθηκε όπως ανέφερε στην ανάρτησή της.
Στην πρώτη θέση της λίστας για την εκλογική περιφέρεια της Λάρισας τοποθετήθηκε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Ρούντας, ο οποίος στις εκλογές του Μαΐου βγήκε πρώτος σε σταυρούς στην Κόρινθο. Η μέχρι πρότινος υποψήφια σ’ αυτό που συμφώνησε τελικά με την ηγεσία ήταν η προτροπή να προσευχηθούν όλοι για το καλό της πατρίδας.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος είχε να αντιμετωπίσει έναν μικρό δεύτερο γύρο έντασης μετά την απόφαση του να εκτοπίσει την πρώτη σε «σταυρούς» Νίκη Αγιοστρατίδου στον Νότιο τομέα Αθήνας, προκειμένου να βάλει πρώτο στην λίστα τον επικοινωνιολόγο Σωτήρη Τζούμα ο οποίος δεν ήταν καν υποψήφιος στην αναμέτρηση της 21ης Μάϊου. Στην Α’ Θεσσαλονίκης επίσης «εξαφανίστηκε» ο δεύτερος σε «σταυρούς» Χρήστος Αμανατίδης μιας και τον αντικατέστησε ο Χαράλαμπος Παναγιωτίδης. Οι αντιδράσεις ήταν μάλλον αναιμικές, καθώς ήδη εδώ και μήνες ο αρχηγός του κόμματος έκανε σαφές στο εσωτερικό «ποιος είναι το αφεντικό».
Η επίδειξη αρχηγικής πυγμής σύμφωνα με τους ηγέτες των «μικρών» διασφαλίζει τη συνοχή του κόμματος πάντα υπό την «φωτισμένη καθοδήγηση» τους. Το αν αυτό θα ερμηνευτεί από τους ψηφοφόρους ως αλαζονεία που μπορεί να κοστίσει σε ψήφους, άρα και στη είσοδο στην Βουλή, μόνο η ίδια η κάλπη μπορεί να δώσει οριστική απάντηση.