Από το ΚΚΕ Μαγνησίας ανακοινώθηκαν τα εξής:
Για άλλη μια φορά οι κάτοικοι του Βόλου έρχονται αντιμέτωποι με την επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.
Το νέο φαινόμενο ρύπανσης και δυσοσμίας για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα στο λιμάνι της πόλης εγκυμονεί νέους κινδύνους επανάληψης των τραγικών καταστάσεων και εικόνων που βίωσαν οι Βολιώτες πριν από μερικούς μήνες. Αποτελούν το αποκρουστικό αποτέλεσμα μιας πολιτικής που υλοποιείται από όλους τους κρίκους του κρατικού μηχανισμού. Είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει το φυσικό περιβάλλον ως εμπόρευμα με στόχο την κερδοφορία, ενώ την προστασία του την αντιμετωπίζει ως κόστος.
Θυμίζουμε ότι πριν από μερικούς μήνες γίναμε όλοι μάρτυρες των εγκληματικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό. Τότε, όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες (Δήμος, Περιφέρεια, ΟΛΒ, Κυβέρνηση) πετούσαν ο ένας το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλο, χωρίς να λύνεται τίποτα. Χωρίς να ερευνώνται τα αίτια του κάθε φορά “φαινομένου” όπως αποκαλείται πάντα, λες και πρόκειται για ένα ανεξήγητο γεγονός υπερφυσικής προέλευσης.
Έτσι και τώρα. Ο ΟΛΒ μιλάει για ευθύνες της ΔΕΥΑΜΒ και βλάβη σε αγωγό λυμάτων. Άλλοι για ρύπανση από φορτηγά πλοία ή από τις βυθοκορήσεις στα πλαίσια των εργασιών που γίνονται για την απομάκρυνση των ιζημάτων που συγκεντρώθηκαν στη θάλασσα μετά τις πλημμύρες. Συζητείται μέχρι και η πιθανότητα η ρύπανση να πρόκειται από τη σήψη των νεκρών ψαριών από την Κάρλα που έχουν επικαθήσει στον πυθμένα του Παγασητικού.
Ο λόγος που μπορεί να ισχύουν όλοι οι παραπάνω παράγοντες είναι η μεγαλύτερη απόδειξη των εγκληματικών αποτελεσμάτων της ακολουθούμενης πολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις εργασίες εκβάθυνσης του λιμανιού προβλέπει την εναπόθεση των ιζημάτων εντός του Παγασητικού. Προκαλούνται τεράστια ερωτήματα για το αν έγιναν οι απαραίτητες χημικές αναλύσεις για την σύσταση του ιζήματος, που όπως είναι γνωστό, σε έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, είχε αποκαλυφθεί ότι είναι σε τεράστιο βαθμό βεβαρυμμένο με Βαρέα Μέταλλα. Επιπλέον είναι συχνότατες οι καταγγελίες για βλάβες σε αγωγούς της ΔΕΥΑΜΒ ή στον βιολογικό που καταλήγει στον Παγασητικό. Ερωτήματα υπάρχουν για τον μηχανισμό ελέγχου των πλοίων που βρίσκονται στο λιμάνι σε σχέση με τα λήμματα που μπορεί να εκλύουν στη θάλασσα. Επίσης, σε σχέση με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ολοκληρωμένη μελέτη για το ζήτημα και τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Αντιθέτως ακολουθήθηκε η λογική να κλείσει γρήγορα και τελικά πρόχειρα το θέμα.
Την ίδια στιγμή που για τα παραπάνω ζητήματα Δήμος, Περιφέρεια, ΟΛΒ και κυβέρνηση κάθε φορά σηκώνουν υποκριτικά τα χέρια ψηλά, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και όταν προχωρούν σε κάποιες κινήσεις, είναι κυρίως έλεγχος της ζημιάς αφού έχει γίνει.
Οι ίδιοι και τα κόμματά που τους στηρίζουν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ):
- Είναι λαλίστατοι και υπερδραστήριοι σε ό,τι έχει να κάνει με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, για να στηρίξουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα του ενός ή του άλλου ομίλου. Βγάζουν μαχαίρια για το ποιος θα εκμεταλλευτεί την παραλιακή ζώνη, δηλαδή ποιος θα βάλει στο χέρι τη λαϊκή περιουσία.
- Κρατούν υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτημένες όλες τις υπηρεσίες ελέγχων, μιας και θεωρούνται “κόστος”.
- Έχουν διαμορφώσει με βάση αντίστοιχες οδηγίες της Ε.Ε. ένα νομικό πλαίσιο που δίνει το πράσινο φως ώστε εφοπλιστές, τεχνικές εταιρείες και μεγαλοεργολάβοι να γράφουν στα παλιά τους παπούτσια περιβαλλοντικές παραμέτρους, ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, δημόσιας υγείας στις διάφορες δραστηριότητες που αναπτύσσουν εντός λιμανιού και όχι μόνο φυσικά.
- Προβάλλουν ότι το κίνητρο του κέρδους μπορεί να συμβαδίσει με την προστασία του περιβάλλοντος. Τα παραδείγματα με την ΑΓΕΤ, τη μονάδα LNG στον Παγασητικό και άλλα αντίστοιχα είναι ενδεικτικά. Η πραγματικότητα είναι ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη την οποία όλοι στηρίζουν κυριολεκτικά ζέχνει!
Είναι όλοι τους συνένοχοι! Πάνω στις ράγες της πολιτικής τους, τέτοια “φαινόμενα” στο λιμάνι του Βόλου θα συνεχίσουν και θα πολλαπλασιαστούν, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε άλλα λιμάνια.
Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να απαιτήσει από κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμο να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ρύπανσης και για τη διερεύνηση των αιτιών με σκοπό την αντιμετώπισή τους.
Να διεκδικήσουν την επαρκή στελέχωση των σχετικών κρατικών υπηρεσιών και τον ουσιαστικό έλεγχο σε όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το λιμάνι και τον Παγασητικό ως περίκλειστη θάλασσα. Τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τη διασφάλιση της προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος στον Παγασητικό.
Να αντισταθούν στα διάφορα σχέδια που θυσιάζουν την υγεία, το περιβάλλον και γενικότερα τα δικαιώματα του λαού στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
